Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

 

Plačanje naručenog preko interneta

charlie

Plačanje naručenog preko interneta
« u: 03. Ožujak 2009, 10:36 »
Vidim, da je tu dosta kolebanja oko toga, kako platiti naručeno. Neki koriste kreditne kartice, a neki ne i plačaju na drugi način. Ja osobno spadam u ovu vrstu ljudi, jer mi je posao vezan za novac i poreze oko njega, u Sloveniji naravno, i imam takve i drugačije priče od strane mojih stranaka.

Stvar je u tome, da postoje dve vrste plastičnog novca: kreditni i platljivi. Prvi je vezan na vaš osoban račun i sa njega se novci oduzimaju tri puta mjesečno, a obračun se radi, kako ste naveli kod otvaranje tog kredita. Jer to je  KREDIT na vašem računu i sa njega može svatko, koji zna KODU, ne treba cijeli broj, skinuti sve novce bez vašeg znanja. Postoje neki sigurnostni mehanizmi za tovrstno plačanje internetom, ali to je dosta riskantno, jer 100% sigurnosti nema nigde.
Što točno znači kreditna kartica? Točno to, što joj je i ime. Znači, banka vam je na osnovi vaših primanja dodelila odredjeni kredit, koji jasno uz odredjene kamate, plačate u odredjeno vrijeme. Ako kojim slučajem nemate tada na osobnom računu novaca, tražit če od vas dodatnu naplatu, ako nečete to izvršiti, za odredjeno vrijeme če vam zatvoriti račun i dati na sud, a u to vrijeme, sav novac koji stiže na vaš privremeno zatvoreni račun, uzima banka, da poplati svoje traženje do vas. I tada ne pomaže ama baš ništa. Banka je kao porezni ured: uzimaj dok moje traženje do stranke nije poplačeno. Dobro, sa nekim bankama može se odgoditi to stanje, ali vrlo je teško dokazljivo, jer banke rade sa brojevima a ne sa ljudima. Iako se reklamiraju drukčije (tu smo zbog vas i blablabla).

Isto tako je dobivanje bilo kojeg novca na broj kreditne kartice kažnjivo dijelo u večini država EU. Zbog čega? Zbog toga, jer je taj broj kreditni broj a ne broj računa, pa onda nakazani novac ne legne na račun, nego na kredit, a kredit je vezan za račun, pa se onda novac stavlja na poseban račun banke. I ako hočete dobiti na svoj račun taj novac, postupak zna potrajati i do mjesec i više. Zašto tako? Jer kreditna kartica ne spada u svrhu oporezivanja, kao račun, pa se svaka takva transakcija smatra kao prevara kod poreza. Zato ima toliko ljudi svoje račune u drugim zemljama, koje ne spadaju u međunarodno pravno uređeno prikazivanje stanja na računima pojedincima, koji imaju račun u toj zemlji (Hrvatska je medju njima). Bilo kako bilo, kreditna je kartica dobra stvar, ali sa njom s oprezom.
Platljiva kartica je nešto drugo. To vam je kartica, koji je vaš osobni račun i sa njom možete plačati bilo gdje u svijetu (tamo gdje priznaju vašu banku, naravno. Ne možete recimo takvom karticom plačati u Indoneziji, dok sa kreditnom to nije problem.). Tako da sa platljivom karticom i ne možete plačati preko interneta. Nema bojazni, da vam bilo ko uzme broj kartice, jer bez PIN kode (koju možete promeniti ama svaki dan na bilo kojem bankomatu) i same kartice ne može dignuti novac. Može samo napraviti dvojnicu te kartice, pa onda dizati novac sa bankomata (tu su specijalci Bugari i Rumuni).
Najsigurnije je plačanje preko osobne ili bilo koje druge banke na šalteru. Možete i preko elektronske banke ako ima vaša banka tu mogučnost, ali ni to nije potpuno sigurno. Šalter je ipak šalter, iako dodje transakcija malo više (u Hrvatskoj 130 KN u Sloveniji 3,70€ po transakciji), a neki uzimaju postotak od iznosa plačanja. Zavisi od politike banke.
Tako, da nije na odmet razmišljanje o tome, kako plačati. Nekima se nikada ne desi ništa, nekima jaka glavobolja. Nije sada ovaj post mišljen kao zastrašivanje i mijenjanje platnih navika, nego samo upozorenje, šta je šta i kako to ide.
Ako sam nešto propustio, samo pitajte.