Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

 

Orlik, Skandinavik - Mixture

pipeclubsi

 • Slovenija
 • ***
  Opečen mi jezik
 • 368
Orlik, Skandinavik - Mixture
« u: 11. Lipanj 2009, 21:25 »
Skandinavik - Mixture
Skandinavik Mixture is a blend of Black Cavendish, mellow Burley and bright Virginia enhanced by a subtle flavour giving a superb finishing touch.


Ovaj duhan nije loš ali me se nije nešto posebno dojmio. U vrećici upadljiv je u velikoj većini kao đavo crni cavendish.
Dodana aroma kod pušenja se osjeća slabo, što i nije loše, jer znamo: manje - je bolje. Ali nije ništa posebno, čak ne znam ni kako bih je opisao. I sama moć duhana je slaba, mild. Na kraju ispadne mi nekako bezizražajno, da ne kažem dosadno.
Ima i nečist dim, previše čađi i katrana. Te nečistoće testiram sa bijelim papirnim ručnikom ili servijetom koju stavim preko usnika i mičem je nekoliko puta kod pripaljivanje ali ponovnog pripaljivanja. Crne mrlje in tamno smeđe fleke loš su znak. Ako pak jednakomjerna tamno smeđa boja brzo pređe u svjetlosmeđu to je dobar, čist dim, znak bolje kvalitete, bez nečistoća i prekomjernih primjesa koje ti zalijepe usta.
Room note je prilično dobar. Puši se dosta dobro, ne gasi se, ali dim nije baš hladan, glava dublin bent lule prilično mi se zagrijala.
Ovaj duhan možda bi bio onako za usput, ali nije nešto što bih posebno preporučio ljubiteljima danskih aromatika. Svakako ukusi su različiti, pa će se nekom možda i svidjeti. Možda će netko u njemu naći neko posebnu osobitost, tako da probati nije grijeh, pa sami odlučite.
~~~ Aleš iz Maribora ~~~

Dotter

 • Zagreb/Samobor
 • *
  Direktor svemira
 • 8.429
 • Pipe(smoker/maker)
  • Dotterpipes
Odg: Orlik, Skandinavik - Mixture
« Odgovori #1 u: 11. Lipanj 2009, 21:56 »
Vidis, meni je pred par godina jako odgovarao! Imam doma jos par vrecica i nisam ga stvarno vec dugo pusio pa mi se ukus mozda i promijenio..

Jako ti je zanimljiv ovaj test sa necistocama i cadjom, jako dobra ideja. Jel to sa svim duhanima radis? Ajde napisi malo koji su jos necisti a koji su se pokazali kao kvalitetniji, bas me sad to zanima.
Keep it simple!

pipeclubsi

 • Slovenija
 • ***
  Opečen mi jezik
 • 368
Odg: Orlik, Skandinavik - Mixture
« Odgovori #2 u: 11. Lipanj 2009, 22:47 »
To je jedna stvar koja mi uvijek smetala kod pušenja. Loš duhan može ti več kod pripaljivanja zamazati usta i ubrzo imaš osjećaj, da ti je u ustima gorka smola, a u grlu knedla od perja namočenog u katran. Pretjerujem naravno, ali baš zbog težnje, da pušači pokušavamo otkriti najfinije nijanse aroma i ukusa u duhanu, svaka loša stvar može pokvariti vrhunski ugođaj. Tako sam ponekad iz znatiželje probao gore pomenuti postupak i otkrio, da se kod prvog paljenja i kod ponovnog zapaljivanja ostvari mnogo nečistoća u dimu, koje nisu toliko prisutne kasnije kod samog pušenja. Možda bi mogli to usporediti sa paljenjem automobila, kad se zapali motor - tada je najgori dim ispuha, a u vožnji normalan.
Da bih se zaštitio od nečistoća, počeo sam pripaljivati lulu sa otrganim komadićem papirnog ručnika preko usnika i normalno pušio tek kada je papir bio svjetlo smeđe boje. Tada je dim bio dobar i mogao se normalno okušati. To inače radim sa skoro svima, naravno doma i ne usred ulice, jer bi izgledalo čudno.
Neću se sjetiti svih duhana ali općenito mogu reći, da kvalitetne engleske mješanice i čiste virginije imaju dobar, čist dim, a kod aromatika različiti su rezultati - ponekad odlični a ponekad užas. Naravno treba imati u vidu, da tu imaju uticaja i vlažnost duhana i sam način izgorijevanja, pa i tehnika pušenja. Mogu reći, da mi recimo mikro djelići finog pepela ako se slučajno nađu na jeziku i ne smetaju. To uzimam kao normalno.
Ali visok udio katrana i nečistoća od izgorjelih aroma stvarno su neprijatna stvar. Znaš i sam kako ponekad poslije finog pušenja možeš normalno i na ručak, a ponekad se cijeli dan ne možeš riješiti smrdljivog daha i zamazanog jezika. Tada uzimam pravi debeli ručnik i dobro izribam jezik, pa operem zube i uzmem usnu vodicu. Jednostavno ne želim, da mi pušenje znači smrdljiva usta, nego nešto što nudi profinjenu aromu i ne smeta prirodnoj flori u ustima.
Po mome treba istraživati što uživamo, pa i takvim testiranjima dima, jer razlika ima, i svakako rezultat utiče na moj budući izbor duhana. Inače trudim se i da ne pušim mnogo. Rijetko više lula na dan, u većini jedna, a ponekad i nekoliko dana bez pušenja. Još uspijevam uživati u pušenju lule zbog užitka, i ne zbog potražnje nikotina.
~~~ Aleš iz Maribora ~~~

Dotter

 • Zagreb/Samobor
 • *
  Direktor svemira
 • 8.429
 • Pipe(smoker/maker)
  • Dotterpipes
Odg: Orlik, Skandinavik - Mixture
« Odgovori #3 u: 12. Lipanj 2009, 09:58 »
Vidis, stvarno zanimljivo!
A da li si probao da li na rezultate tog "testa" utjecu filter ili meerschaum granulat? Da li oni blokirqju dio tih necistoca?
Stvarno jos nisam cuo za ovakve "filtere" od ubrusa, a vjerujem da mogu stosta pokazati o pojedinom duhanu i njegovoj cistoci. Hvala za opis, bas cu se i ja malo pozabaviti time.
Keep it simple!

pipeclubsi

 • Slovenija
 • ***
  Opečen mi jezik
 • 368
Odg: Orlik, Skandinavik - Mixture
« Odgovori #4 u: 12. Lipanj 2009, 21:51 »
Uvijek stavljam klasični ugljeni filtar 9 mm i tako mogu uspoređivati rezultate pod istim uvjetima. Sigurno očiste nešto, ali svakako ne sve. Posve idealan filter ne bi ni propustio dim, nego samo čisti zrak :-))) No to nama ne bi koristilo. Ipak kad vidim kakav je filter posle pušenja, drago mi je što ih upotrebljavam. U stvari pored čišćenja dima osobito mi je važno, da filter uvlači kondenz.
« Zadnja izmjena: 19. Travanj 2015, 15:40 od pipeclubsi »
~~~ Aleš iz Maribora ~~~

Hell Hack

Odg: Orlik, Skandinavik - Mixture
« Odgovori #5 u: 13. Lipanj 2009, 08:07 »
Lep opis, probao sam je davno ali nisam nesto bio odusevljen iako volim tamne duvane,moracu da porobam ponovo Skandinavik - Mixture :61:

imnik

 • ****
  Oblak dima
 • 1.586
Odg: Orlik, Skandinavik - Mixture
« Odgovori #6 u: 24. Prosinac 2009, 21:11 »
Mislim takodje da je ovo duhan onako za usput. Nista narocito, blago bezlicno.