Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

 

Lulaštvo u Češkoj (iliti Gdje kupiti u Plzenu)

Karlo

 • Zadar
 • *****
  Opečen mi jezik
 • 492
Lulaštvo u Češkoj (iliti Gdje kupiti u Plzenu)
« u: 08. Siječanj 2016, 16:17 »
Novogodišnje blagdane obično provodim u Češkoj.
Ovaj tekst sam pisao na drugom forumu prije godinu dana, pa rekoh ajde neka bude i ovdje...
Nije ni putopis, ni reportaža, ni analiza, nego eto, neka moja zapažanja sa putovanja u Češku.


Vidim da imamo temu "Gdje kupiti u Pragu", pa evo i lulaškog izvješća iz Plzenja (Plzeň).

U povijesnom centru Praga sam bio samo jednom. Sve je to lijepo, vrijedi vidjeti, ali nije mi se svidjela prevelika gužva, nepregledna rijeka turista (nije čudno da samo grad Prag zarađuje od turizma više nego cijela Hrvatska, a mi umišljamo da smo turistička velesila), a pronalazak mjesta za parkiranje je nemoguća misija.
U Pragu sam kasnije bio još dva puta, ali nisam imao živaca ići do centra.

Plzenj je manji grad, veličine Splita, i puno ugodniji.
Istina, nemaju Hrad, Orloj, Karlův most... ali ima se i ovdje što vidjeti i posjetiti.
Grad na četiri rijeke, koje se spajaju u petu, jedan od najvećih gotičkih gradskih trgova na svijetu, s katedralom sa više od 100 m visokim tornjem, za uskršnjih i božićnih blagdana (druge blagdane nisam ovdje provodio) na trgu je veliki sajam sa tradicionalnim češkim proizvodima i jelima. Ispod centra mjesta je "povijesno podzemlje", više od 20 km podzemnih hodnika (ulaz blizu Trga). Za djecu su na Trgu muzej lutaka i muzej čudovišta. Za odrasle, u blizini je pivarski muzej. Upravo ovdje je izmišljeno pils pivo (većina današnjih piva, Pilsen je njemački naziv za Plzenj). U Plzeňskom Prazdroju (Pilsner Urquell) može se razgledati proizvodnja piva i, naravno, degustirati ga. Ne daleko od najužeg centra je Škodin muzej (Plzenjak Emil Škoda je upravo ovdje otvorio svoju tvornicu), Velika sinagoga (po veličini treća na svijetu), najveća pivnica na svijetu... Oko grada ima više srednjovjekovnih dvoraca i parkova prirode. I da ne nabrajam dalje sve što pristojan grad ove veličine ima (Patton Memorial, Techmania Science Center, Arboretum Sofronka, ZOO, Dinopark...).
I sve to jeftinije nego u Pragu i bez gužve.

Ne može se spomenuti Plzenj, a da se ne spomene pivo.
Treba znati da Česi udio alkohola u pivu ne izražavaju u postocima nego u stupnjevima. Ima Hrvata koji to ne znaju pa po povratku u domovinu pričaju kako su u Češkoj pili pivo sa 12 posto alkohola. A to je, u stvari, 12 stupnjeva, a ne 12 posto. Češka piva, većina onoga što se u Češkoj popije (10°-12°), su zapravo slabija od hrvatskih, imaju manje alkohola od, recimo, Karlovačkog ili Ožujskog. To je dobra vijest, jer to znači da možeš popiti više piva prije nego se naroljaš do besvijesti.
Svejedno, ne treba pokušavati pratiti Čehe u ispijanju piva. U Češkoj je na snazi zakon o 0,0 promila u prometu (jedna od rijetkih zemalja u Europi s tako strogim zakonom) i Česi ga se savjesno pridržavaju - ne piju kad voze. No navečer, u hospodi (birtiji) mogu ispiti enormne količine piva. U češkom društvu treba zabušavati i ispijati manje gutljaje od društva, osobito pri kraju krigle jer konobarica čim vidi praznu kriglu na stolu, bez pitanja donosi novu. Svejedno, ako si među Česima u hospodi, teško ćeš izači van a da ne ispiješ bar četiri litre piva, ma koliko sramežljivo pijuckao.

Paljenje lule u hospodi neće izazvati sablazan ili čuđenje, ali redovito se čuje pitanje "Jel' to Amphora?".
U vrijeme komunizma, Česi su imali na raspolaganju isključivo domaće, ogavne duhane, poput Tarasa Buljbe (valjda nešto u rangu naše Banatske ruže). Rijetki Clan i Amphora su bili pojam kvalitete, pa je i dan-danas ljudima koji ne puše lule ostalo u svijesti da je Amphora jedini nesmrdljivi duhan za lulu.

Inače, u Češkoj je dopušteno pušenje u birtijama i restoranima, iako se godinama vode ogorčene rasprave o tome treba li zabraniti pušenje u restoranima. Ali je zato zabranjeno pušenje na autobusnim stajalištima, i to ne samo formalno, nego stvarno policija naplaćuju kazne.
Meni, primitivnom južnjaku, nije baš jasna ta logika po kojoj je OK u restoranu dimiti pod nosom nepušaču koji upravo jede, a kažnjava se pušenje na ulici, na otvorenom, ako je u blizini ploča na kojoj piše "autobusová zastávka".

Što se tiče općeg stanja lulaštva, dovoljno je spomenuti da u Češkoj postoji više od 30 registriranih klubova lulaša.
Istina, u Plzenju nijedan, ali plzenjski lulaši se već 30 godina neformalno sastaju na istom mjestu u isto vrijeme.

Previše sam se raspisao, pa moram skratiti, da ne dosađujem previše.

Uglavnom, ako neki lulaš kojim čudom zaluta pa umjesto Praga posjeti Plzenj, mjesto koje obavezno mora posjetiti je Ráj kuřáků (Raj pušača) u Americkoj, treća ulica južno od Trga Republike (Náměstí Republiky, glavni trg kojeg sam spominjao prije). Imaju najbolju ponudu u gradu, oko 150 vrsti duhana za lulu. I najviše cijene.
Da ne opisujem previše, ovdje se može vidjeti ponudu duhana (klikni) i ponudu lula i lulaškog pribora (klikni) (jeftinije serije Jirsi mogu se dobiti već za 220 kuna. 1 HRK = 3,60 CZK, dakle, cijene dijeli sa 3,6), a na slikama se vidi lulaški dio trgovine:
Kad idem u centar grada, ja obično parkiram u garaži preko puta Plzeň Plaze gdje su prva tri sata parkiranja besplatna. U Plzeň Plazi, odmah na ulazu, je Don Pealo.
Orijentirani su prvenstveno na vino i cigare. Tko je na cigarama, neka obavezno posjeti. Nikad nisam vidio tako veliku ponudu cigara na jednom mjestu. A šta ćeš, kad seljak dođe u grad, lako ga impresionirati.
Ponuda duhana za lulu nije baš velika, ali je dobra. Ovdje imaju najjeftinije Dunhillove i Petersonove duhane u gradu. Recimo EMP, 965 i Nightcap su po 330 kruna (92 kn). A imaju još i neke Tilburije, Borkum Riffove i, naravno, Krakonošovu smjesu. Imaju i Stanislawove lule po 550 kruna (150 kun).

Kat niže je Geco. Oni imaju samo Mac Barenove duhane. Konkretno, 4 vrste 7seas, 4 vrste Choicea i 5 vrsti Mixturea. Geco ima najjeftiniji pušački pribor, poput češkog alata, koji se, naravno, ovdje ne zove češki alat, a imaju i jeftine BPK lule.
Geco ima desetak trgovina u gradu, po većim trgovačkim centrima, no u svima ima više-manje istu ponudu. Imaju, recimo, trafiku i u Kauflandu koji je još bliže centru (prva dva sata parkiranja besplatna).

Za škrte lulaše, najjeftiniji duhan u gradu, kojeg sam našao, ima trafika kod Hornbacha. Mislim da se zove Tovaco, uglavnom, imaju veliki natpis Tabak, tako da nemoš falit.
Naravno, ponuda nije bogznašto: Alsbo, Skandinavik, Stanwell i Captain Black. Sveskupa 10-15 vrsti duhana. Ali su najjeftiniji. Nisam točno zapamtio cijenu, ali vrećica Alsboa sa gratis pakiranjem čistača, košta nekih 130-140 kruna (manje od 40 kuna).

To bi bilo to. Ima još trgovina koje prodaju duhan za lulu, no ovo što sam naveo je dovoljno da se potroši puno više novčanih sredstava od planiranog.

Zanimljivost: obišao sam možda petnaestak trgovina sa duhanom za lulu, ali jedino u Ráju kuřáků sam nabasao na Balkan Latakiu (nema je u ponudi na webu). Zadnji put kad sam bio, uzeo sam sve što su imali (nisu imali puno).

Češki lulaški humor: "Pušenje ozbiljno oštećuje duhan" i "Pušenje uzrokuje dim"

Edit, skoro četiri godine kasnije:
Nastavak priče: O češkoj proizvodnji lula i duhana
« Zadnja izmjena: 25. Studeni 2019, 16:06 od Karlo »

sesapipes

 • ****
  Lulaš prve klase
 • 2.306
Odg: Lulaštvo u Češkoj (iliti Gdje kupiti u Plzenu)
« Odgovori #1 u: 08. Siječanj 2016, 18:15 »
Super tekst... :1:

Karlo

 • Zadar
 • *****
  Opečen mi jezik
 • 492
Odg: Lulaštvo u Češkoj (iliti Gdje kupiti u Plzenu)
« Odgovori #2 u: 09. Siječanj 2016, 10:19 »
Mislim da je već vrijeme da se otrijeznimo od blagdana, pa pokušavam malo oživjeti forum  :2:
Evo, kad stjecajem okolnosti poznajem Čehe i Češku, upravo pripremam temu "O češkoj proizvodnji lula i duhana"

Dotter

 • Zagreb/Samobor
 • *
  Direktor svemira
 • 8.435
 • Pipe(smoker/maker)
  • Dotterpipes
Odg: Lulaštvo u Češkoj (iliti Gdje kupiti u Plzenu)
« Odgovori #3 u: 09. Siječanj 2016, 11:20 »
Odličan članak stari, super!
Toliko je dobar da sam jutros bacio mental implant ženi riječima "Čuo sam da je Plzen fantazija, baš bi mogli...)  :)))
Keep it simple!

senka

 • *
  Oblak dima
 • 1.350
Odg: Lulaštvo u Češkoj (iliti Gdje kupiti u Plzenu)
« Odgovori #4 u: 10. Siječanj 2016, 21:06 »
Super clanak. Bila sam s grupom ljetos tamo i jako mi se svidio grad... A sad znam i gdje mogu zaviriti za lule i duhane... Hvala!!!
Beyond Ideas Of Right Doing and Wrong Doing There Is A Field, I'll Meet You There - Rumi

Boka

 • DE
 • ***
  Žuti zubi
 • 703
 • Tko puši, dobar je u duši.
Odg: Lulaštvo u Češkoj (iliti Gdje kupiti u Plzenu)
« Odgovori #5 u: 10. Siječanj 2016, 21:10 »
Fora lulopis.

imnik

 • ****
  Oblak dima
 • 1.586
Odg: Lulaštvo u Češkoj (iliti Gdje kupiti u Plzenu)
« Odgovori #6 u: 11. Siječanj 2016, 00:01 »
Odlican clanak

Karlo

 • Zadar
 • *****
  Opečen mi jezik
 • 492
Odg: Lulaštvo u Češkoj (iliti Gdje kupiti u Plzenu)
« Odgovori #7 u: 25. Studeni 2019, 16:04 »
Evo, baš sam ponovno čitao ovaj post (neke slike su u međuvremenu nestale), pa da ga nakon toliko godina konačno povežem s nastavkom priče: O češkoj proizvodnji lula i duhana
 :2: