Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Dotterove lule još tople iz radionice

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
Odg: Lule još tople iz radionice
« Odgovori #15 u: 13. Veljače 2009, 15:27 »
E baš mi je žao što nisam jučer bio pa da je i ja prepipam. Samo što će sad zlobnici tvrditi da bi u tom slučaju mogla i nestati... Što naravno, nema veze s istinom. ;o))

Bilo je jučer u par navrata kritično, naprimjer kad sam iÅ¡ao premjestiti auto i kad sam ispračen rečenicom "idi ti samo pomakni auto, nek lula tu ostane, tu je na sigurnom...  :1: "

Ma bit će još toga, donijet ću ju ja još koji puta, a dosta svojih lula i pušim pa uvijek barem jednu imam sa sobom.
Keep it simple!

miro

• Daruvar
  • *
    Bijeli zubi
  • 81
« Odgovori #16 u: 13. Veljače 2009, 19:50 »
Svaka čast  :1: naročito mi se sviÄ‘a 2-Å¡teta Å¡to nisam bio tamo pa da joÅ¡ malo preslagujemo automobile :1:
Gledajući ove ljepote sve više razmišljam o tome kako sam daleko od takovog "masterpiesa" :3:
Na svu sreću ako sam iÅ¡ta u životu shvatio bilo je da nikada ne treba prije vremena odustati  :61:

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #17 u: 13. Veljače 2009, 20:32 »
Lula br 2 je upravo po mome ukusu, naravno ako je joÅ¡ i pravih dimenzija :1:. Sada bez Å¡ale, upravo pravi oblik i iskoriÅ¡tenje vrijesa i lijepe venture.... bravo. Ipak da ne pokvarim image naÅ¡ starijih, da smo zanovjetala, ja bih malo naglasio venturu s crnom bojom. Samo naprijed  :155:

Nije ni blizu dimenzijama  :1: ali teži k tome. A Å¡to se tiče venture, vidio si po moji postovima na kojim sam mukama bio ići s naglaÅ¡avanjem ili ne... Sad mi je ipak nekako drago da sam ju ovakvu ostavio, bit će joÅ¡ takvih komada, pa ću malo drugačiji finiÅ¡ odabrati.
Inače, rekao sam dečkima jučer, u nedjelju ću u klub donijeto onaj Pimov famozni STEM TIGHTENER TOOL pa ću na svojoj i na jednoj Damirovoj luli probati malo srediti stvar. Nadam se da ćeÅ¡ doći da malo nadgledaÅ¡ Å¡ta izvodimo jer nisam nikad s time radio, mislim da se i ne može neka Å¡teta na usniku napraviti, ali opet  :1:

inače, alat je ovo http://www.pimopipecraft.com/tools.html (na sredini stranice), koliko sam vidio u uputstvima, maksimalno je jednostavan postupak... a takvi obično zavrÅ¡e havarijom  :1:
Keep it simple!

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #18 u: 13. Veljače 2009, 20:37 »
Svaka čast  :1: naročito mi se sviÄ‘a 2-Å¡teta Å¡to nisam bio tamo pa da joÅ¡ malo preslagujemo automobile :1:
Gledajući ove ljepote sve više razmišljam o tome kako sam daleko od takovog "masterpiesa" :3:
Na svu sreću ako sam iÅ¡ta u životu shvatio bilo je da nikada ne treba prije vremena odustati  :61:

Bit će joÅ¡ prilike za pretovar  :1:

Ma samo radi, negdje češ zeznuti, negdje uspjeti, sve u rok službe, a kad jednom pogodiš kako treba nagrada ne može izostati. :1:

Ako Å¡to treba, samo pitaj, vidio si i Davorinov odličan tutorial - sve je tamo, samo treba krenuti raditi. ZapaliÅ¡ neku lulu koju ti baÅ¡ nije jako Å¡teta (jer će za pola sata biti 2 mm fine pilovine na njoj  :1: ) i krenes se igrati, i to je to. Vidjet čeÅ¡, puno je lakÅ¡e no Å¡to sad misliÅ¡.
Keep it simple!

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #19 u: 15. Veljače 2009, 11:27 »
Bit ću, bez brige, sve ok, osim ono "zapaliÅ¡ lulu" i počneÅ¡ raditi. Tako se valjda samo slikaju Talijanski majstori u svojim radionicama ( od kojih neki uopće ne puÅ¡e lulu  :14:) Hvala lijepo, rotirajući alati i lula u ustima :61: Mogla bi zavrÅ¡iti oko dvanasterca :14:

Istina, kad su rotirajući alati u igri, onda sam sav u zaÅ¡titama, jer mi je u počecima par puta izletio komad iz ruke i proletio kraj glave  :1:

Sad zapalim dok radim pripreme na klocni i dok polugotovu lulu fino ručno brusim, za sve ostale radnje zaÅ¡tita, oči Å¡irom  :21: i mirna ruka...
Keep it simple!

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #20 u: 25. Veljače 2009, 09:12 »
Evo, malo sam jučer poslikao svoju radionicu, pa reko da vas sve ovdje malo provedem po svih 3,5 kvadrata na koliko se ista prostire...

Fotkano sa ulaznih vrata u radionicu. Prostorom dominira stupna bušilica na kojoj odrađujem bušenja klocni, kreiranje tenona (pera, dio koji spaja usnik s vratom lule) na usnicima i ostale poslove koji se tiču bušenja. Ovdje se vidi i moj Traktor stolac (super-udoban, svakako ga isprobati u Ikei) i moj mali radijator.

Ispod stola nalazi se druga bušilica na kojoj mjenjam razne vrste alata i nastavaka za šmirglanje i poliranje, žićane četke i sl. Desno je moja tračna pila koja na sebi ima i tanjur za šmirglanje, a ovo cjedilo sa crijevom je dio visokosofisticiranog sustava usisavanja prašine. Kraj pile na zidu nalazi se i mala višenamjenska brusilica sa fleksibilnim crijevom. Apsolutni must-have za svakog tko se namjerava prihvatiti ovog posla.

Iznad pile nalaze se police sa raznim priborom (bajcevi, polirne mase, bufferi, razni rezervni dijelovi ili nastavci za pilu i bušilicu...) i radio koji uvijek svira dok sam "pri poslu".

Pogled na "visokosofisticirani sistem usisavanja prašine i pilovine). Ovo debelo crijevo vodi do industrijskog usisavača koji se nalazi u susjednoj prostoriji, a ova razna tanja siva crijeva se spajaju na to glavno crijevo, ovisno o tome na kojem stroju radim ili ako radim nešto sa malom brusilicom onda imam poseban sistem koji usisava pilovinu sa onoga što radim.

Ovdje se vide čepići za uši koje koristim kad mi radi više od jednog stroja, jer buka zna biti jača, pogotovo u tako malom prostoru. Desno na slici je stara instalacija za poliranje, sad je skoro sve isto samo što koristim onu bušilicu ispod stola. Kartonska zaštita je i dalje u upotrebi jer bi inače bila puna radiona sitnih komadića polirne mase. Na ovoj slici su i zaštitne naočale koje koristim (hehe, da se vidi da ulažem i u zaštitu na radu)

Slika lijevo, razni brusni papiri, složeni po gradacijama (od 40 - kojeg skoro nikad ni ne koristim, pa do 1200 - koji je zadnji brusni papir s kojim brusim lule i usnike). Ispod njih u kutiji se nalazi još nešto zalihe Plateauxa.
Slika desno, u malim kutijicama razni "ukrasni" materijali koje koristim na svojim lulama (rogovi, razni komadi egzotičnog drveća, šipkice ebonita i sl.). U velikim kutijama razne verzije alata za brušenje ili rustikaciju, u desnoj kutiji neobrađeni usnici. Na stolu alat za rustikaciju sastavljen od vodovodnih cijevi i naoštrenih čavala. Onu svoju duboku rustikaciju izvodim s njime.

Radni stol... izgleda malo neuredno, ali to je kreativni nered. Na slici lijevo kutija sa raznim nastavcima za malu brusilicu sa flexibilnim crijevom, desno od kutije moja zadnja lula (danas bih ju trebao dovršiti) bajcana u crno na sušenju. Na slici desno razni ručni alat na zidu, turpije za drvo i metal, žičane četke, flomasteri i sl.

Eto, to je mjesto gdje nastaju moje lule, uskoro se žena i ja selimo i ova radionica se seli zajedno s nama u prostor veličine cca 12kvadrata, Å¡to je 3x veće nego sadaÅ¡nji prostor  :1:

Ako ima kakvih pitanja, samo pucajte!
Keep it simple!

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
« Odgovori #21 u: 25. Veljače 2009, 09:16 »
Ako ti se da napiši neki članak i ukomponiraj sve ovo što si napisao skupa s fotkama i stavljam ga na piperson.
It took Frog Morton four years to perfect this unique blend which is full and yet mild. It is his proudest achievement.

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #22 u: 25. Veljače 2009, 09:18 »
ÄŒlanak o tome Å¡to imam u radionici?  :36:

Nije problem, mogu napisati, samo baÅ¡ nisam skužio Å¡to točno..  :1:
Keep it simple!

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
« Odgovori #23 u: 25. Veljače 2009, 09:21 »
Recimo kako si se odlučio na izradu lula, tvoji počeci, opremanje radionice, šta sve imaš,...
NeÅ¡to kao mala pipemakerska biografija.  :1:
It took Frog Morton four years to perfect this unique blend which is full and yet mild. It is his proudest achievement.

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #24 u: 25. Veljače 2009, 09:23 »
Recimo kako si se odlučio na izradu lula, tvoji počeci, opremanje radionice, šta sve imaš,...
NeÅ¡to kao mala pipemakerska biografija.  :1:

Hehe, mali intervju sa samim sobom.

može, napiÅ¡em pa ti poÅ¡aljem. super  :1:
Keep it simple!

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
« Odgovori #25 u: 25. Veljače 2009, 09:26 »
Pa da, baš mali intervju sa samim sobom.
Nema promocije do sampormocije.  :1:

Å alim se, ali svakako te trebamo malo hvaliti na pipersonu.

Robi 1 Kenobi

• *
    Oblak dima
  • 1.943
« Odgovori #26 u: 25. Veljače 2009, 10:19 »
Ideš Domba, svaka čast, sve lijepo i uredno posloženo, čisti profesionalizam :1:
TAKE ONE FOR THE TEAM!

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #27 u: 25. Veljače 2009, 14:50 »
Hehe, ma vjeruj mi da je i meni nekad tako žao kad nemam par sati da odem malo šljakati...
Keep it simple!

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #28 u: 25. Veljače 2009, 21:45 »
Evo moje nove pipe, pred par sati zavrÅ¡ena, sad odradila fotosession i zatim spremljena na odmaranje  :1:

Radi se o nešto klasičnijoj luli izrađenoj iz vrlo dobrog komada Plateauxa, sa ebonitom kao ukrasom na usniku, bez filtera.

Korištena 3 bajca pa je ispao dosta zanimljiv finiš. Bajcana 3x crnom i 3x crvenom, zatim ošmirglana da iskoči ventura pa onda bajcana svijetlo smeđom u 3 nanosa.
Ispala prekrasna živo smeđa boja...
grrr... zašto nemam bolji fotić i bolji smisao za fotkanje!!

Napisao bih da je srednje velika lula, ali nakon onih gorostasica koje su se nedavno kupovale i nakon Å¡to sam vidio Davorinove lule, totalno mi se poremetio feeling Å¡to je veliko a Å¡to malo...  :1:

I da, skužio sam da prekrasno paÅ¡e uz kutiju SR2007.  :61:

« Zadnja izmjena: 21. Kolovoza 2009, 12:55 od Dotter »
Keep it simple!

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
« Odgovori #29 u: 25. Veljače 2009, 21:53 »
Stvarno krasna lula!