Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Stvaranje tradicije

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
Stvaranje tradicije
« u: 06. Studenoga 2009, 10:17 »
Prije nekih godinu i koji mjesec kupio sam lulu (Savinelli Collection 1990.), bila je to potpuno nova lula, koja je dobrih osamnaest godina negdje čekala da ju pronađe novi vlasnik. Imao sam tu sreću pa sam ju uspio kupiti u svega par minuta nakon što se je pojavila na smokingpipesu. I tako postao vlasnik ove krasne lule, koja je sad već pravi raritet i vjerojatno rado viđen kolekcionarski predmet među lulašima. Otprilike u isto vrijeme na tržištu se pojavio McClelland Christmas Cheer 2008. Vrhunski virginijski duhan koji se već 20-tak godina proizvodi u vrlo ograničenoj seriji, i na tržištu se pojavi isključivo koji mjesec prije Božića. Posebnost ovoga duhana je u tome da se proizvodi od najboljih listova virginije koja je odležala u pravilu nekih 6 - 8 godina. Naravno i taj duhan je našao put do moje kolekcije.
Kao i kod svake narudžbe koju sam do sada napravio uvijek je bilo najzanimljivije iščekivanje da sam paket stigne. Ovoga puta se dogodilo da su mi lula i duhan stigli otprilike u isto vrijeme. Otvarajući pakete proÅ¡lo mi je kroz glavu da bi ova lula bila svrÅ¡ena za Christmas Cheer. I bio sam u pravu! Ovu lulu posvetio sam isključivo ovome duhanu, kojeg puÅ¡im samo u vrijeme božićno - novogodiÅ¡njih blagdana. Možda će se ovo nekome učiniti totalno bez veze, ali meni je ovo prava čarolija u kojoj beskrajno uživam. Uglavnom mogu reći da mi se nikad prije nije dogodilo da mi lula "Å¡apne": stvorena sam samo za ovaj duhan. Sve do nedavno kad sam na netu ugledao Senatorovku koja mi automatski izazvala asocijaciju na McClellandov Holiday Spirit. TakoÄ‘er božićni duhan, koji ima fenomenalnu aromu čokoladnog likera. Tako da ću u kolekciji uskoro imati joÅ¡ jednu lulu koja će se puÅ¡iti samo dok se s bora presijavaju kuglice i svijetle lampice.  :46:
Sve ovo kod mene dogodilo se je totalno spontano i faenomenalni su mi ti trenuci kad mi određena lula izvuče asocijaciju na određeni duhan i po meni najljepši dio godine - Božić.

Nema mi ništa ljepše nego u ruku uzeti "božićnu" lulu i prisjetiti se svih predivnih trenutaka prethodnog Božića.
« Zadnja izmjena: 06. Studenoga 2009, 10:24 od McKurilj »
It took Frog Morton four years to perfect this unique blend which is full and yet mild. It is his proudest achievement.

miha1981

• Ljubljana
  • **
    Peče me jezik
  • 146
Odg: Stvaranje tradicije
« Odgovori #1 u: 06. Studenoga 2009, 11:16 »
Pušenje lule je i onako ritual. Zašto onda ne bih podigao taj fakt na viši nivo?! Određena lula za određen duvan u određeno vrijeme - krasna ideja!

Tvoj post me naveo na razmiÅ¡ljanje o danaÅ¡njem vremenu i čovjekovom osječaju za vrijeme. Recimo, 2.11, samo jedan dan nakon Svih svetih, u Sparu u Ljubljani več su se čuli božični jingli.  :38: Za mene osobno to je perverzija nad perverzijama, jer umanjuje smisao praznika i banalizira tradiciju. To je kao, da otvoriÅ¡ XO Hennesy konjak, nalijeÅ¡ Å¡tamprl i umijesto, da ga popijeÅ¡ čistog, prvo ga razrijeÄ‘iÅ¡ sa litrom i pol vode.

Meni trebaju oni punkti u kalendaru, koji prekinu rutinu. Ako mi šire društvo odriče, jer je diktat trgovaca, koji žele da služe na račun božiča 2 mjeseca, prejak, onda ću si rituale ostvariti sam! Makar određenom lulom za određen duhan u određeno vrijeme.

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
« Odgovori #2 u: 06. Studenoga 2009, 11:54 »
U potpunosti se slažem s tobom! Stvarno pretjeruju s tim izlaganjem božićnih artikala dva mjeseca prije samog Božića.

To je jedan od razloga da ni ne volim ići u trgovačke centre u ovo vrijeme.

Inače mi kod kuće jako držimo do tradicije i sve oko blagdana radimo na način kako su radili naše bake i djedovi.

To mi je posebna draž svega, a na komercijalizaciju Božića se sablažnjavam! Užas! Nema mi gore nego npr. vidjeti instant plastično drvce koje je već okićeno plastičnim kuglama i radi na principu kiÅ¡obrana. Lijepo ga rasklopiÅ¡ i za 10 sekundi imaÅ¡ okićen bor.  :38: A to je samo jedan od primjera.
« Zadnja izmjena: 06. Studenoga 2009, 11:58 od McKurilj »
It took Frog Morton four years to perfect this unique blend which is full and yet mild. It is his proudest achievement.

Kova

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.903
« Odgovori #3 u: 06. Studenoga 2009, 12:14 »
Ova tvoja tradicija potaknula me na razmišljanje. Svatko ima svoje mišljenje, ali je meni to prekrasno. To stvaranje čarolije Božića, koji je i meni, osobno najdraži blagdan, a samo to ozračje posebno me usrećuje! Slažem se sa Mihom da je postalo stvarno pretjerivanje, ali gledati grad u to doba godine mi je nešto najljepše i budi u meni neki osjećaj sjete.
Stvarno nakon detaljnog razlaganja tvojeg poimanja tih blagdana, rekao sam ženi da i mi moramo stvoriti vlastitu tradiciju, neÅ¡to čemu će se djeca veseliti, a biti će specifično samo za nas, te možda jednog dana moja djeca u svojoj obitelji to nametnu kao nekakvu tradiciju koja u njima budi neku čaroliju tog razdoblja.  :46:  :47:  :129:
"When anger rises, think of the consequences."
-Confucius

Cigara

• Slovenija
  • *
    Odlikaš
  • 3.060
« Odgovori #4 u: 06. Studenoga 2009, 17:26 »
Svaka čast! Krasna tradicija! Kao što je Miha rekao je lula sama po sebi ritual i ako uspiješ sve podignut na višu razinu - čak bolje. Božić je (ili bi barem morao bit) vrijeme kad se sve smiri i pobjegne od ludnice... isto kao kod pušenja lule. I kad to dvoje združiš imaš relaksaciju na kvadrat :).

A ova komercijalizacija božiča mi se totalno gadi. Sva sreća za 1.11. jer bi inače kreteni počeli reklamirati "božič" 1.9. kad se ljudi vrate sa ljetnog :14:
It's good sportsmanship to not pick up lost golf balls while they are still rolling.--Mark Twain

miha1981

• Ljubljana
  • **
    Peče me jezik
  • 146
« Odgovori #5 u: 06. Studenoga 2009, 17:51 »
Sjetio sam se joÅ¡ jednog momenta, kod kojeg je moja jedina reakcija =>  :14: A to se desi, kad u trgovinama pred Uskrsom možeÅ¡ kupit po sniženoj cijeni čokoladne Djede Mraze, Sv. Nikole i tako dalje. "Kupujte ljudi stare zalihe, isplati se bogami! Djeci ionako neće smetat Djeda Mraz za Uskrs. Sve to isto - čokolada!"

Cigara

• Slovenija
  • *
    Odlikaš
  • 3.060
« Odgovori #6 u: 06. Studenoga 2009, 17:54 »
 :68:
ma poludeli su ovi hiper uber mega centri.
It's good sportsmanship to not pick up lost golf balls while they are still rolling.--Mark Twain

SSEKIR75

• Bela Crkva Banat
    Oblak dima
  • 1.644
« Odgovori #7 u: 06. Studenoga 2009, 21:26 »
svi ste apsolutno u pravu!  tako je meni period imedju nove godine i bozica (pravoslavnog) nezamisliv bez 4 skakaonice uz domace pihtije,kiseli kupus i stomakliju :1: uvece moe i neki liker tipa jegermajster. a lula me upravo asocira na celaqvog cicicu sa bradom u stolici a ljuljanje ispred kamina koji na kolenima ima karirano cebe i cita nesto. i naravno  :61: nazalost nisam imao srecu navatati neki tako spec duvan i spec lulu:3: bice, boze zzdravlje...

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #8 u: 07. Studenoga 2009, 12:33 »
Definitivno sam za takve tradicijske momente!
Nakon razgovora sa Krunom pred par mjeseci o tome, odlučio sam i ja imati sličnu tradiciju.
Naručio sam i kupio CC2009 duhan, par piksi Holiday Spirita te si neki dan dovršio crkvenjaru, luličak koji će biti posvećen samo Božićno-novogodišnjim blagdanima.
Znam da su i još neki napravili istu stvar i ta spoznaja da će dragi prijatelji u isto vrijeme uživati u istim duhanima u toplini svojih domova je prekrasna. Definitivno još nešto što će nas još više spojiti, osim ovog foruma, druženja i ljubavi prema lulama.

CC2009 je otvoren da malo prodiše čim je stigao, te nakon toga zatvoren i spremljen do Badnjaka, tada ide u lulu. Holiday Spirit je netaknut. Nisam ih htio uopće probati prije tog vremena, to mora biti nešto posebno i u točno određenom dijelu godine. Jedva čekam!!
Keep it simple!