Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

 

Evo Morte

GAGY

 • *
  Bijeli zubi
 • 4
Evo Morte
« u: 12. Ožujak 2014, 21:32 »
Šta mislite o ovoj morti?
To je čelo gredice duge 1m.

GAGY

 • *
  Bijeli zubi
 • 4
Odg: Evo Morte
« Odgovori #1 u: 12. Ožujak 2014, 21:34 »
Komentari dobrodošli :)
 :67:

Taras

 • Beograd/Surcin
 • *
  Bijeli zubi
 • 65
 • Zaklela se Zemja raju da se sve tajne ODAJU
Odg: Evo Morte
« Odgovori #2 u: 09. Travanj 2014, 21:05 »
Molim te unesi joj dusu,to jeste skicu lule kako treba da izgleda.Pa videcemo kako prati linije i ostalo,a ovako izgleda solidno   :14: sretno  :89:

darkokodar

 • **
  Peče me jezik
 • 231
Odg: Evo Morte
« Odgovori #3 u: 09. Travanj 2014, 23:25 »
Deluje fino ali opet nije baš najjasnija fotografija da bih ti mogao reći nešto više o njoj.

Dobra crna boja u svakom slučaju donekle garantuje starost materijala. Jako bitnija stvar je na koji je način morta sušena i od toga najviše zavisi hoće li imati u sebi pukotina ili ne. Inače mikro pukotine je jako teško videti golim okom.

Ja mortu proveravam na sledeći način:
Pre nego što isečem veći komad morte u klocne, prvo tračnom šmirglom poravnam stranice komada. Tu su ti bitne baš one stranice kao što je ta na tvojoj slici to jest poprečni presek drveta jer se tu najlakše uoče pukotine. Treba šmirglati sa šmirglom od najmanje 320 grita a poželjno je čak preći i sitnijom gradacijom jer što je površina ravnija lakše se uočavaju pukotine. Prvu proveru obavljam golim okom i flomasterom obeležavam sve pukotine ukoliko ih ima i nakon toga tek sečem komad u manje klocne od kojih radim lule trudeći se da odaberem deo drveta u kojem nema pukotina.

Kada sam isekao klocnu tada je ponovo šmirglam do nekih 800 grita. Pošto je ravna površina ne treba baš mnogo šmirglanja i truda, sve se obavi za nekih desetak minuta. Tada dolazi važan deo... Klocnu premažem krpom natopljenom sa alkoholom dok lepo cela klocna ne bude ravnomerno navlažena i odmah je nakon toga postavim ispod lampe kako bi od toplote alkohol brzo ispario. To ponavljam par puta. Na taj način se lako uoče pukotine na materijalu koje nisu vidljive golim okom, takozvane mikro pukotine. Alkohol brzo ispari sa ravne površine ali sporije isparava na mestu gde postoje pukotine u drvetu tako da se dobije nekih par sekundi vremena da se eventualna pukotina uoči i obeleži olovkom.

Sledeća provera dolazi tek kada se luli da osnovni oblik, neposredno pre fine obrade lule ali tada lulu grejem fenom na topli vazduh i od toplote se pokažu eventualne pukotine. Ako se desi da se tada pojavi neka bacim je i predjem na sledeću.

Na kraju opet pre nanošenja karnaube na finiširanu lulu opet grejem i tražim greške ali čak i da se i tada ne pojave nije 100 % sigurno da se neka neće javiti prilikom pušenja lule. Imam u radionici gomilu lula sa pukotinama a desilo mi se na jednoj koju sam radio za sebe da se pojavila pukotina prilikom prvog pušenja iako i pored silnih testiranja ništa nije ukazivalo na tako nešto...

Nadam se da ćeš nešto od ovoga moći iskoristiti kako bi utvrdio kakav komad imaš u rukama.  :1: