Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

 

Pitanja i odgovori ....

--muki--

Pitanja i odgovori ....
« u: 08. Srpanj 2010, 13:00 »
Ovdje cu postati dio korespondencije koju sam odradio sam g. Dotterom - moja pitanja i njegove odgovore na njih.... ovo je uz njegovo dopustenje - nadam se da ce nekome pomoci a i da ce se drugi ukljuciti sa svojim nacinima rada kao i pitanjima.... tema je opceg karaktera a vezana uz izradu lula...
______________________________________

P: gdje nabavljate materijal... (vidim da koristite i maslinu i mortu i vrijes - interesiraju me sva tri materijala)....???
O: Na ovom linku imate sve što je potrebno za više nego dobar početak http://www.pfeifenfreun.de/bastel/adressen_e.html . Alate i materijal sam uzimao skoro kod svih njih i nikoga ne bih izdvajao kao boljeg ili lošijeg. Razlike su nijanse koje možete primjetiti tek s kasnijim iskustvom. Postoji još brdo raznih dobavljača ali za početak je ovo zaista sve što je potrebno.
Dosta dobru maslinu sam uzimao od Bollita iz Torina, ima normalnu i bijelu maslinu. Samo, carine na materijal su opake, na to se pripremite...
S abonosom nisam puno radio, iako imam par lijepih komada - napravio sam nekoliko lijepih lula ali ne pali me toliko taj materijal. Preferiram vrijes i maslinu. Vrijes je dokazani materijal i nekakva osnovica i standard za lule, dok maslina daje nevjerovatnu mekoću svakom duhanu - posebno orientalnim i latakijskim duhanima, te aromaticima.

P: bajc na bazi crnog caja - da li imas s time iskustva.....
O: s bajcem na bazi crnog čaja nisam još radio, ali po pričanjima ekipe sa pipemakersforuma, baš i nije nešto metoda... uglavnom, skuhati jako jaki crni čaj i njime bajcati drvo. kasnije, kad se isšmirglaju svijetliji godovi - premazati drvo alkoholnim octom u kojem su se 2-3 tjedna razmakali hrđavi čavli ili čelična žica. Tamni godovi, u kojim je ostao tanin iz čaja, bi trebali potpuno pocrniti. Isti je postupak (ali bolji rezultat) za bajcanje ekstraktima tanina, ako ih igdje uspiješ nabaviti.
 
Ali, po mom mišljenju, nemoj se još zamarati kontrastnim finišima... napravi prvo par lula sa standardnim finišima, čisto da vidiš kako se drvo pri čemu ponaša. da vidiš koje su faze rada... ima vremena za kontrastne finiše koji su zahtjevni i ako ne paziš možeš se samo namučiti i zeznuti finalni rezultat...

P: kako napravis onaj rub na ulazu u zarnicu... izgleda fantasticno
O: Rub na žarnici - šmirglanje :) . Sa Dremelom ugrubo to pobrusim a onda šmirglanje. Sve na ruku. Jedino tako ispadne lijepo i prirodno. Recimo, ako 15 sati radim lulu, 2 sata otpada na zacrtavanje klocne i bušenje, 1 sat je grubo strojno brušenje, 10 sati je isključivo ručno šmirglanje. Ostalo je bajcanje i poliranje... Šmirgl od 100 do 2500. tek kad se maknu sve brazgotine od šmirgla prije, prelazi se na finiji.

P: na jednoj od njih imas prsten drugog drveta... kako se on stavlja - da li tokaris pa njega nabijes u rupu ili ga nataknes kao prsten (sukladno tome - da li koristis tokarilicu ili nekako drugacije)....???
O: Tokarilicu ne koristim, sve ručni rad. Napravim prsten i nekada ga nalijepim na usnik, a nekada na vrat lule. Ovisno o tome koji efekt želim postići. U većini slučajeva ti prsteni služe za pojačavanje vrata lule. Ako ide na vrat lule, obavezno mora biti i prsten od akrila između tog prstena i vrijesa na vratu lule. To je iz razloga da kad bajcaš vrijes, bajc ne prelazi na ovaj prsten, koji želiš ostaviti nebajcani.
Ako prsteni idu na vrat lule, onda bi se trebali napraviti neki sistemi koji će pojačati tu površinu ljepljenja, da se prsteni umeću jedan u drugi, a onda sve skupa da se umetne u vrat lule i zaljepi.
Ljepi se epoksijem ili cijanoakrilima. Ako ljepiš nešto što neće doći u dodir s ustima, dimom, toplinom - onda cijanoakrili. A za sve ostalo - epoxy. S time da je epoxy jači ali ne podnosi baš dobro temperaturu i nije baš trajan...
Ako možeš, probaj nabaviti zubarska ljepila. Ona su jaka i trajna, ali teškodobavljiva. njih nisam koristio do sad.

P: sto podrazumjevas pod standardni finis?? samo poliranje i carnauba??...
O: Standardni finiš je bajcanje i poliranje, eventualno neki tamniji bajc na početku da izbaci van malo venaturu drveta. Kontrastni je malo zeznutiji i treba malo prakse, pa to ostavi za koju sljedeču lulu. Prvo vidi uopče kako će ti ići, koliko je vrijes tvrdo drvo, kako se ponaša kod brušenja, kako se i koliko vizualno promijeni kod poliranja... ipak kod poliranja sve to na luli živne i istakne se dodatno.

P: otac mi se bavi popravcima i odrzavanjem klavira i pianina... ima alkoholni crni i vodeni crni bajc u prahu - nemam pojma da li je otrovan ili ne.. to on koristi u toniranju drveta za klavire... mogu mozda barem njega koristiti (pod uvjetom da smijem) da dobijem prirodno drvo i tamne godove?? sta mislis ??... (da ne toniram u dvije boje bajca za pocetak a ipak dobijem godove drveta van???)...
O: Što se tiče ovih bajceva, mislim da će ti biti ok i alkoholni i vodeni. Ja koristim alkoholne bajceve uglavnom. osim za kontrastne finiše, tamo koristim vodene (žuti, narančasti..)

P: da li koristis pera koja ulaze od usnika u vrijes od mekseg materijala ili je usnik iz jednog komada ebonita ili akrila ili vec cega i da li preporucas konusni dio koji ulazi u vrijes ili klasican (ravan)...?
O: Što se tenona tiče, nekad koristim teflonske kupljene od Janzena, a većinom ih sam izvrtim na stolnoj bušilici sa posebnim alatom za tenone kupljenim kod Pima. Tenon se na drugi način ne može dobiti dobar, ili takav alat (ima više vrsta i modela) ili tokarski stroj. Ovaj alat ti poravna i onaj dio usnika koji kasnije nasjedne na vrat lule. Ja uvijek radim ravne tenone, nikad konusne (pretpostavljam da si mislio na army mount).

P: sad mi nije jasno... nemas tokarilicu a ipak dobijes da je spoj prstena (znaci nije u pitanju sajba sa rupom u sredini (mislim na oblik kovanice sa rupom u sredini) nego bas prsten) savrseno spojen sa vrijesom... kako to uspjevas to me jednostavno fascinira....
razmisljam ovako - ako je prsten koji ide na usnik, onda se treba dio usnika, na koji se natakne prsten prije ljepljenja, stanjiti da prsten moze stati gore ... tek tada se lijepi... jel tako? kako stanjis taj komad usnika a da spoj bude savrsen i to ne radis na tokarilici???

O: Ovo za prsten ili šajbu mi malo nije jasno što me pitaš..., ali ovo o čemu ja pričam je kao deblja kovanica sa rupom u sredini. Izrežem ju na tračnoj pili, izbušim u sredini i onda ugrubo izbrusim na šajbi a onda ručno da dobijem da bude skroz jednako debela na svim stranama. Da kasnije ne bi imala "lufta" kad se stavi na vrat lule ili na usnik. To je tricky dio i zahtijeva dosta pažnje i finog brušenja. Tokarski stroj bi to dosta olakšao. Nije da radim prsten koji je samo par mm debel i koji je samo na rubu usnika ili vrata lule. To bi se isto dalo sa ovim Pimo alatom, ali nema potrebe za takvim kompliciranjem.

P: gdje nabavljas gradacije smirglova iznad 1000 finoce....??? to nisam vidio u normalnim trgovinama i da li koristis obicni smirgl ili one smriglove sto su na spuzvicama...??
ja sam razmisljao na letvicu nalijepiti smirgl i tako napraviti nekoliko gradacija smirglova pa raditi - letvice i valjcici za rucno brusenje....

O: Šmirgl nabavljam na raznim stranama, obično po sistemu "dobar dan, imate li šmirgl te i te finoće, vodobrusni?", obično nemaju, nekad se desi da imaju a onda im sve pobrstim jer ga se strašno teško i rijetko nađe. Probaj kontaktirati ovu ekipu, oni znaju toga imati pa se možda kod njih može kupiti http://www.vektra.hr/kontakti.php i moždati ga pošalju poštom... ko zna...
Uvijek radim sa vodobrusnim papirima, nikakvim spužvicama, dašćicama ili valjcima. Izrežem brusni papir na trakice širine 1-2cm i time brusim. Pod prstima ćeš najbolje osjetiti što i kako brusiti. Ako je brusni papir na daskicama, zaravnavati će ti površine koje želiš da su zaobljene ;)
Ja radim na svoj način i brusim sve do gradacije 2000 ili 2500. Dosta ljudi kaže da je to nepotrbno i da je do 600 ili 800 sasvim dovoljno. Ti odaberi kako ćeš raditi, probaj i jedno i drugo pa vidi rezultate.
___________--muki--

Odg: Pitanja i odgovori ....
« Odgovori #1 u: 08. Srpanj 2010, 14:06 »
pitanje:

kolika je carina na materijal (spominjano je da su davanja paprena a su oslobodili carine pri kupnji polovne lule sa ebay-a).... recimo uzimamo iz Italije od primjerice www.bollitopipe.it/ klocnu od masline - kako nas oni tretiraju (kao EU ili?)??...

edit: evo nasao sam na jednom mjestu na forumu - 4 klocne masline kod Bollito kostaju cca.55Eura i tada kada je kolega pisao nije bio ocarinjen na njih...
 

@Dotter - da li mozes napisati koje alate sa PIMO stranice si uzeo (na engleskom ako nije problem) da bi mogao potpuno sve raditi sam - i busenje usnika i pera i ravnanje spoja usnik i vrijes... please, ako niej problem (da ne zeznem nesto prilikom narudzbe kada dodje vrijeme) - hvala puno...
« Zadnja izmjena: 08. Srpanj 2010, 14:15 od --muki-- »

Dotter

 • Zagreb/Samobor
 • *
  Direktor svemira
 • 8.429
 • Pipe(smoker/maker)
  • Dotterpipes
Odg: Pitanja i odgovori ....
« Odgovori #2 u: 08. Srpanj 2010, 15:21 »
carina je jedan dosta mutan i neobjašnjiv fenomen... recimo... na klocne vrijedne 65€ mi naplate 30€ carine (i to naplate na vrijednost klocni i ubroje poštarinu u to), a na 16oza duhana (+ poštarina) ne naplate niti lipe. Provjereno, desilo se neki dan :1:

Od PIMA si uzmi:

Adjustable Tenon Turning Tool
Carbide Replacement Cutter for Tenon Turning Tool
Rounded Drills for Boring Tobacco Hole
Combination Mortise Drill Bit & Shank-End Square
11/64" Diameter Drill Bit for Air Hole in Shank

ostalo po potrebi :1:

Keep it simple!

Canaan

 • ****
  Oblak dima
 • 1.164
  • Canaan Pipes
Odg: Pitanja i odgovori ....
« Odgovori #3 u: 08. Srpanj 2010, 15:29 »
carina je jedan dosta mutan i neobjašnjiv fenomen... recimo... na klocne vrijedne 65€ mi naplate 30€ carine (i to naplate na vrijednost klocni i ubroje poštarinu u to), a na 16oza duhana (+ poštarina) ne naplate niti lipe. Provjereno, desilo se neki dan.Nego sta dragi kolega,ipak mora i fenomen poput  velike administracije da zivi od neceg ! :13:
"keep it simple until it gets complicated"

Dotter

 • Zagreb/Samobor
 • *
  Direktor svemira
 • 8.429
 • Pipe(smoker/maker)
  • Dotterpipes
Odg: Pitanja i odgovori ....
« Odgovori #4 u: 08. Srpanj 2010, 15:30 »
da, ali kad mi naplate troškove "prijenosa" iz carinarnice u poštu, a to je šalter do šaltera... :1:
Keep it simple!

Canaan

 • ****
  Oblak dima
 • 1.164
  • Canaan Pipes
Odg: Pitanja i odgovori ....
« Odgovori #5 u: 08. Srpanj 2010, 16:38 »
da, ali kad mi naplate troškove "prijenosa" iz carinarnice u poštu, a to je šalter do šaltera... :1:
To se zove ; odlicni komsinski odnosi. :1:
"keep it simple until it gets complicated"

--muki--

Odg: Pitanja i odgovori ....
« Odgovori #6 u: 08. Srpanj 2010, 21:22 »
carina je jedan dosta mutan i neobjašnjiv fenomen... recimo... na klocne vrijedne 65€ mi naplate 30€ carine (i to naplate na vrijednost klocni i ubroje poštarinu u to), a na 16oza duhana (+ poštarina) ne naplate niti lipe. Provjereno, desilo se neki dan :1:

Od PIMA si uzmi:

Adjustable Tenon Turning Tool
Carbide Replacement Cutter for Tenon Turning Tool
Rounded Drills for Boring Tobacco Hole
Combination Mortise Drill Bit & Shank-End Square
11/64" Diameter Drill Bit for Air Hole in Shank

ostalo po potrebi :1:dotter - svaka cast - puno hvala....

carina... poznati su mi njihovi nejasni nacini carinjenja... ne znaju na zalost ni sami sto i kako cariniti... istu robu su mi nekada ocarinili a nekada oslobodili carine - nije da se zalim ali daj brate mili da znam sta me ceka..... no dobro - to je tako u lijepoj nasoj....
« Zadnja izmjena: 08. Srpanj 2010, 21:24 od --muki-- »

--muki--

Odg: Pitanja i odgovori ....
« Odgovori #7 u: 08. Srpanj 2010, 21:40 »
da se vratimo na temu....

bio u par trgovina i trazio bajceve..... prvenstveno sam gledao akrilne ili one sto se mute sa etilnim alkoholom....

nasao bajc za drvo u prahu na bazi vode kao najzanimljiviji... proizvodjac "Beni - mijesanje i pakiranje boja i svijecarska radinost", Agacijska 7, Zagreb....
ne pise sastav, nista - pise samo da se prah pomijesa sa 0,5 lit. vode i ostavi da stoji pola sata da se boja otopi...... planiram sutra zvati Beni pa vidjeti koliko je ta boja toksicna... da li netko ima informacije o ovim bajcevima i njihovoj primjeni u lularstvu....
naletio sam takodjer na anilinske boje za tekstil u prahu u raznim tonovima no Googlanjem sam nasao da su toksicne i da cak preveliko izlaganje njihovom utjecaju uzrokuje rak bubrega... dakle ANILINSKE BOJE ZA TEKSTIL NE KORISTITI ZA LULE NI POD RAZNO......
.............

senka

 • *
  Oblak dima
 • 1.350
Odg: Pitanja i odgovori ....
« Odgovori #8 u: 08. Srpanj 2010, 23:36 »
mislim da cemo profesora dottera zamoliti da napise svoj vodic za izradu lula, pa da covjek pobere i nesto tantijema... svaka cast professore...
Beyond Ideas Of Right Doing and Wrong Doing There Is A Field, I'll Meet You There - Rumi

--muki--

Odg: Pitanja i odgovori ....
« Odgovori #9 u: 09. Srpanj 2010, 07:08 »
... ili recimo neki Photosession odradjen tijekom izrade jedne lulice :)
 :134:

--muki--

Odg: Pitanja i odgovori ....
« Odgovori #10 u: 09. Srpanj 2010, 08:17 »
jos jedno pitanje..

gdje pribaviti sajbe za poliranje - u PIMO sam vidio da su dosta pristojne cijene (u Osijeku je pamucna 200cm u dijametru oko 300kn sto mislim da je debelo previse).....

Dotter

 • Zagreb/Samobor
 • *
  Direktor svemira
 • 8.429
 • Pipe(smoker/maker)
  • Dotterpipes
Odg: Pitanja i odgovori ....
« Odgovori #11 u: 09. Srpanj 2010, 08:19 »
Ma joj... fakat mi se ne da to pisati i fotkati.  :1:
Kad uđem u radionicu - ušao sam samo s jednim ciljem - da nešto radim.
Internet je prepun tih foto tutorijala, video tutorijala... sve je tu već pokazano, pofotkano i napisano. Samo malo Google konzultirati i sve je na pladnju.

I ovo što sam ovdje mukiju odgovarao je sve na Pipemakersforumu detaljno opisano, odgovoreno, prožvakano brdo puta. DanPipe ima odličnu skriptu CARVE YOUR OWN PIPE u kojoj je sve opisano i ilustrirano.
Na posljetku, ostaje kao i kod svega ostalog - samo se radom ući! Nema druge. Dobro je pročitati osnove da se uopće stekne dojam kako i kamo krenuti, ali najviše se i najbrže ući kad klocnu uzmeš u ruke i kreneš raditi. Tek tad vidiš što ti treba od alata, koja pomagala si sam možeš napraviti, kako si olakšati - a nakon doooosta iskustva naučiti i kako si ubrzati procese rada.

@muki: mislim da su anilinske boje štetne ako ih popiješ, ne i ako pobajcaš vanjski sloj lule gdje boja prodre par desetinki milimetara u drvo. Inače nitko njima ni odjeću ne bi bojao jer bi bile štetne. Ali, nisam ih baš puno proučavao pa ne bih ziher tvrdio ovo što sam nave, to je samo moje mišljenje.

Šajbe za poliranje - Pimo, DanPipe... svi imaju ok cijene i dobru ponudu
Keep it simple!

--muki--

Odg: Pitanja i odgovori ....
« Odgovori #12 u: 09. Srpanj 2010, 08:34 »
anilinske boje - nemam pojma nista o njima no nasao sam nesto na ovom linku sto me zabrinulo (sa kojeg prenosim citat (inace sam laik za kemiju pa me nista ne pitajte :) ))...

"Pod 2. spadaju karcinomi bubrežne zdjelice (pyelon), mokraćovoda, i epitela mjehura.
Uzroci: urotelne karcinome uzrokuju toksične tvari iz okoliša kao anilinske boje, azo-boje i petrolej, dok se uzročnikom karcinoma bubrežnih stanica smatra prvenstveno opterećenje kadmijom.
Kao ostali čimbenici u obzir dolaze: dugogodišnja zloporaba sredstava protiv bolova koja sadrže fenacetin i pušenje. "
http://www.amoic.hr/TUMORI-BUBREGA/334.aspx

Sajbe za poliranje - PIMO, Dan pipe  - odlicno - tako sam i mislio... :) heheheheheh.... hvala...

Kod kontrastnog bajcanja - prvi bajc je crni na bazi alkohola - to je o.k. i to mogu pribaviti no gdje nabaviti zuti i crveni bajc????

--muki--

Odg: Pitanja i odgovori ....
« Odgovori #13 u: 09. Srpanj 2010, 12:53 »
evo sad citam da su i ovi bajcevi koje koristimo u lularstvu anilinski... daklem nemam pojma nista vise na kraju cijele price...

ostaje pitanje:

- da li se kod nas mogu naci bajcevi koji su sigurni po zdravlje za koristenje u lularstvu (crveni, zuti, crni, tamno smedji) ili moram ici na dobavu iz inozemstva.......

McKurilj

 • Osijek
 • *****
  Čuvar državnog pečata
 • 4.247
  • Piperson
Odg: Pitanja i odgovori ....
« Odgovori #14 u: 09. Srpanj 2010, 12:56 »
Prvo da kažem da nemam apsolutno nikakvog pojma o izradi lula.

No mislim da se ne moraš baš previše opterećivati sa tim bajcevima. Nije baš ni duhan kojeg dimimo ljekovit.  :1:
It took Frog Morton four years to perfect this unique blend which is full and yet mild. It is his proudest achievement.