Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

 

Raseljka

Dotter

  • Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.432
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
Odg: Raseljka
« Odgovori #15 u: 14. Travanj 2010, 14:11 »
Da, ovo je dio koji sam ja prije spominjao:

"Calabrian briar (southern Italy) comes out of a sandy soil in a rather dry state and requires 1-3 years of drying (with more time being given the larger blocks); Tuscan briar (north central Italy) is dug from a soil containing large amounts of clay and so requires drying for 3-5 years."

U svakom slučaju, što dulje sušenje - to bolje.
Dobro je i zabušiti klocnu i ugrubo ju oblikovati i ostaviti da se suši još koji tjedan tako. Kad je "otvorena" onda se još bolje posuši.
Keep it simple!

rodjo

  • Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.406
  • Briar block maker
Odg: Raseljka
« Odgovori #16 u: 14. Travanj 2010, 14:24 »
aha, dobra idea, ali po mom mišljenju najkritičnije ih je naglo sušit, sve ostalo je OK...

Dotter

  • Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.432
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
Odg: Raseljka
« Odgovori #17 u: 14. Travanj 2010, 14:35 »
Ma ovo za bušenje dolazi tek kad su pri kraju sušenja. Ali to je u biti uvijek dobro napraviti, koliko god da je suha klocna. Drvo se ipak treba malo stabilizirati nakon bušenja, koje je "operacija" koja dosta uzdrma tu klocnu, i zagrije ju i svašta...
Keep it simple!

SSEKIR75

  • Bela Crkva Banat
  • ****
    Oblak dima
  • 1.643
Odg: Raseljka
« Odgovori #18 u: 14. Travanj 2010, 14:38 »
ja cuo da su se pravile (i prave) i od vrste drveta zvanog magriva. kao neka divlja visnja kolko sam ja cuo. jel moze neko da potvrdi ili opovrgne? inf od mog profe koji  :61: oko 40 godina i obiso je svet. :36:

rodjo

  • Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.406
  • Briar block maker
Odg: Raseljka
« Odgovori #19 u: 14. Travanj 2010, 15:15 »
evo još malo informacija :
The briar pipe blocks are dried for a minimum of three months, and up to three years in certain cases. For this entire period they are kept in a moisture-free room at normal temperature, protected from the weather, but not subject to artificial heat. The blocks are then placed in special drying rooms, and air is circulated over the entire surface of each block. Over a period of several weeks, workers slowly raise the temperature in these rooms. The briar pipe operation is com plete when the wood is bone dry.

sesapipes

  • ****
    Lulaš prve klase
  • 2.300
Odg: Raseljka
« Odgovori #20 u: 14. Travanj 2010, 15:27 »
Istina je da prva tri mjeseca suse proizvodjaci klocni. A ako mogu odmah nakon toga prodati drvo,
budite bez brige to ce vrlo rado uciniti.

rodjo

  • Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.406
  • Briar block maker
Odg: Raseljka
« Odgovori #21 u: 14. Travanj 2010, 15:36 »
mislim da je Sesa poprilično u pravu, meni već sad klocne izgledaju da bi se mogle obrađivat.....

Robi 1 Kenobi

  • *
    Oblak dima
  • 1.943
Odg: Raseljka
« Odgovori #22 u: 14. Travanj 2010, 15:37 »
Osim toga, negdje je na forumu bio tekst u kojem je potvrđeno da su te fore oko starosti drveta nebuloze i da definitivno ne stoji tvrdnja da se stare lule (tj. lule od vrijesa koji je dugo stajao, tipa 20 godina) bolje puše, čak suprotno, vrijes vremenom propada.
TAKE ONE FOR THE TEAM!

rodjo

  • Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.406
  • Briar block maker
Odg: Raseljka
« Odgovori #23 u: 14. Travanj 2010, 15:46 »
da ne miješamo starost vrijesa sa vremenom sušenja i čuvanja klocni. Korijen vrijesa tj. njegova starost kod vađenja ili iskopa  definitivno ne bi smjela biti manja od 20g. To i je problem sa vrijesom što ga ima sve manje jer mu treba dugo da se formira kao zreli korijen za vađenje. Navodi da je stariji vrijes bolji su točni jer je i korijen veći pa ima manje otpada i lakše je manipulirati i vaditi tj. piliti kvalitetnije klocne.   

sesapipes

  • ****
    Lulaš prve klase
  • 2.300
Odg: Raseljka
« Odgovori #24 u: 14. Travanj 2010, 15:46 »
Tocno. Osim toga idealan vrijes za izradu lula mora imati odredjeni postotak vlage, ne sjecam se tocno koji. Sigurno prestar vrijes nije podoban za izradu, a time ni za pusenje.

sesapipes

  • ****
    Lulaš prve klase
  • 2.300
Odg: Raseljka
« Odgovori #25 u: 14. Travanj 2010, 15:48 »
Ne, ja sam govorio o klocnama. Starost biljke je druga stvar.

Dotter

  • Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.432
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
Odg: Raseljka
« Odgovori #26 u: 14. Travanj 2010, 15:49 »
Robi, ti si tu pomiješao starost biljke i starost sušenja klocne.

Talbert je prodao stotine Ligne Bretagne lula koje su stare 50 i 60 godina, jer se puše sjajno!

Nisam ih probao pa ne znam, ali znam da se ove moje koje su se sušile 50-60 godina puše sjajno (meni barem), da je drvo kao izmišljeno, obrađuje se fantastično i nema govora o propadanju.
Keep it simple!

rodjo

  • Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.406
  • Briar block maker
Odg: Raseljka
« Odgovori #27 u: 14. Travanj 2010, 15:55 »
a ima još i ovo:

Dotter

  • Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.432
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
Odg: Raseljka
« Odgovori #28 u: 14. Travanj 2010, 15:58 »
A izgledalo je tako jednostavno u početku :68:
Keep it simple!

rodjo

  • Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.406
  • Briar block maker
Odg: Raseljka
« Odgovori #29 u: 14. Travanj 2010, 16:00 »
A izgledalo je tako jednostavno u početku :68:
aha, eto a sad sam našo jedan članak gdje tvrde da se treba briar kuhati od 24-48h.

zapravo smo otišli skroz u krivu raspravu, Sesa je počeo sa trešnjom, sorry Sesa :1: