Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

 

Stiglo novo korijenje sa Hvara

sesapipes

  • ****
    Lulaš prve klase
  • 2.291
Odg: Stiglo novo korijenje sa Hvara
« Odgovori #30 u: 25. Ožujak 2010, 13:38 »
U pravu si Domagoj. Te vrece sluze jednostavno da se komadi ne bi pomijesali. Oni su vec sortirani,
i jedan mali kuriozitet, prodaju se kao takve, na veliko, jer se radi o najlosijim (srcu) komadima
"ciocca". I od njih se rade lule!
Btw, nije nuzno da piljevina bude mokra, ona ce se navlaziti sama, jer je vrijesak vlazan. Sprijecava
prenaglo susenje. Izum ne smatram mojim, sigurno ima ljudi koje tako rade, jednostavno sam probao
i vidio da funkcionira. Good luck!

rodjo

  • Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.406
  • Briar block maker
Odg: Stiglo novo korijenje sa Hvara
« Odgovori #31 u: 25. Ožujak 2010, 15:25 »
evo u kratkim crtama kad sažmemo sva razmišljanja sve znamo, tx guys anyway, izvještavam o daljnjim događajima :94:

Dotter

  • Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.423
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
Odg: Stiglo novo korijenje sa Hvara
« Odgovori #32 u: 25. Ožujak 2010, 15:34 »
držimo fige!!
Keep it simple!

imnik

  • ****
    Oblak dima
  • 1.586
Odg: Stiglo novo korijenje sa Hvara
« Odgovori #33 u: 25. Ožujak 2010, 22:23 »
držimo fige i očekujemo lepe vesti. :61:

Cigara

  • Slovenija
  • *
    Odlikaš
  • 3.060
Odg: Stiglo novo korijenje sa Hvara
« Odgovori #34 u: 25. Ožujak 2010, 23:12 »
držimo fige i očekujemo lepe lule!!  :61:
It's good sportsmanship to not pick up lost golf balls while they are still rolling.--Mark Twain

Dinko

  • Zagreb
  • *
    Oblak dima
  • 1.108
Odg: Stiglo novo korijenje sa Hvara
« Odgovori #35 u: 26. Ožujak 2010, 13:14 »
Držim fige da uspije! Htio sam pitati nešto u vezi postupnog sušenja. Kada se klocne suše u u piljevini koja je lagano vlažna u kartonskoj vlažnoj kutiji, u podrumu,kroz dugo vrijeme, kako izbjeći truljenje i da li do njega uopće može doći ?
Polonius:
Though this be madness, yet there is method in it.

rodjo

  • Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.406
  • Briar block maker
Odg: Stiglo novo korijenje sa Hvara
« Odgovori #36 u: 26. Ožujak 2010, 14:49 »
pa to dugo vrijeme je cca dva mjeseca, ništa im se ne može dogoditi, pogotovo što je drvo zdravo, imaš slučajeva gdje se drvo namače (FINSKA) po nekoliko godina i to u rijekama i jezerima te se na taj način priprema za građu drvenih kuća.
Tek nakon nekoliko godina provedenih u vodi balvani idu na obradu, što strojnu što kemijsku te na sušenje, i ne trunu u cijeloj toj proceduri.U ovom slučaju koji je sesa predložio piljevina je samo tampon da izvlači vlagu iz klocni ali i hrani klocne sa vlagom da se ne bi prebrzo posušile i ispucale.

rodjo

  • Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.406
  • Briar block maker
Odg: Stiglo novo korijenje sa Hvara
« Odgovori #37 u: 10. Travanj 2010, 13:17 »
evo ekipo da podijeim sa Vama nove događaje u vezi prerade materijala za lule, konkretno Briar blockova.
Pošto se moram malo skoncentrirat, zpalit ću jednu staru Danecott pipu napunivši je sa Peterson SC 2007.

Evo ovako stoje stvari nakon pilanja klocni:
-kotao koji sam pripremi prije kuhanja napunio sam sa vodom (običnom iz pipe-mora biti Sljemenska inače nije dobro) potpalio sam sa brenerom (već smo prije u forumu razgovarali o točnim nazivima ovakvih naprava) na plin i u hladnu vodu dodao več prije ispiljene klocne



- slijedeća etapa je zagrijavanje vode  do kuhanja i održavanje vatre da voda konstatno ključa i eventualno dodavanje onih količina vode koje ispare tokom kuhanja.
-na samoj površini vode stvara se kora i pjena ( ne prava kora nego nekakav tanki sloj masnoče i pjena), koju povremeno vadim iz vode i bacam u livadu jer se u tim naslagama nalazi masnoča, sapun, vlaga, djelovi kore braiara i ko zna šta sve još.


-tokom kuhanja u vodu se dodaju razni dodaci koje Vam zbog profesionalnosti posla ne smijem odati (jedino ako skupo platite), a Dotter zna koji su, te se tako navedena procedura provodi nekih 12h minimum.

SAMO MALO DA ZAPALIM LULU UGASILA SE

-nakon dugotrajnog kuhanja vatru gasim ali klocne ne vadim iz juhe nego ostavljam preko noči da se juha ohladi zajedno sa klocnama te ih drugi dan vadim iz kotla perem čistom vodom (istom onom koja se navodi gore kod pripreme kotla za kuhanje) i slikam tako da ih možete vidjeti dolje;




- nakon toga po preporuci jednog našeg člana (hvala SESA) stavljam ih u piljevinu na nekoliko dana te čekam da se dio vlage iz klocni izvuče na ovakav način. Naravno kotao sa klocnama (nemora biti kotao može i kutija) ide u podrum na hladno, vlažno i mračno)
-nakon toga idu lagano na sušenje.

Ako niste imali strpljena čitati ovo moje izlaganje žao mi je zbog toga ali nije bilo moguće u kraćim crtama iznijeti moja iskustva sa pripremom.
Nadam se da Vas nisam previše zadavio :121:

McKurilj

  • Osijek
  • *****
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
Odg: Stiglo novo korijenje sa Hvara
« Odgovori #38 u: 10. Travanj 2010, 13:24 »
Mmmm, ova juhica miriši sve do mene.  :1:

Odlično, drago mi je da je postupak uspio. Puno hvala na ovako detaljnom opisu, meni je bio gušt čitati!!!
It took Frog Morton four years to perfect this unique blend which is full and yet mild. It is his proudest achievement.

rodjo

  • Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.406
  • Briar block maker
Odg: Stiglo novo korijenje sa Hvara
« Odgovori #39 u: 10. Travanj 2010, 13:27 »
Mmmm, ova juhica miriši sve do mene.  :1:

Odlično, drago mi je da je postupak uspio. Puno hvala na ovako detaljnom opisu, meni je bio gušt čitati!!!
tx drago mi je da ti se sviđa, idemo dalje na slijedeći korak, i nadam se da su ovo prve obrađene klocen "made by Croatia", sorry ispravak; nije Danecot nego Oldencott pipa :90:

Dinko

  • Zagreb
  • *
    Oblak dima
  • 1.108
Odg: Stiglo novo korijenje sa Hvara
« Odgovori #40 u: 10. Travanj 2010, 15:33 »
Super izgleda postupak! Jako lijepo!
Polonius:
Though this be madness, yet there is method in it.

Canaan

  • ****
    Oblak dima
  • 1.164
    • Canaan Pipes
Odg: Stiglo novo korijenje sa Hvara
« Odgovori #41 u: 10. Travanj 2010, 15:50 »
Odlicno rodjo,Bravo na trudu i na ovom slikovitom opisu postupaka,odlicno prikazano i dopunjeno adekvatnim komentarima!
Neka sriju u miru!
"keep it simple until it gets complicated"

Cigara

  • Slovenija
  • *
    Odlikaš
  • 3.060
Odg: Stiglo novo korijenje sa Hvara
« Odgovori #42 u: 10. Travanj 2010, 16:46 »
Super!! Jedva čekam da vidim što se sakrviva u tim klocnama!  :61: hvala na updatu.
It's good sportsmanship to not pick up lost golf balls while they are still rolling.--Mark Twain

franc

  • Zagreb
  • **
    Peče me jezik
  • 115
Odg: Stiglo novo korijenje sa Hvara
« Odgovori #43 u: 10. Travanj 2010, 17:25 »
Vrlo zanimljiva reportaža!  :36:
Don't be hasty

Kova

  • Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.903
Odg: Stiglo novo korijenje sa Hvara
« Odgovori #44 u: 10. Travanj 2010, 18:55 »
Svaka časst rodjo! Vrlo poučno i detaljno!  :1:
"When anger rises, think of the consequences."
-Confucius