Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

 

prečesto gašenje

Pepe Merlo

prečesto gašenje
« u: 23. Listopad 2019, 09:51 »
Ljudi, zamolio bih vas da mi pomognete, u vezi sa prečestim gašenjem lule.
Nemam iskustva, nedavno sam upušio lulu, odgledao dosta tutorijala, ali negde grešim. Bukvalno mi se posle 20ak sekundi ugasi lula, i moram ponovo... I to onda bude prečesto, i nije opuštajuće već frustrirajuće.

Ne bih da odustajem, pa vas molim za neki savet.

Hvala unapred!

leonhardy

 • Istra
 • **
  Peče me jezik
 • 139
 • život je lijep, sa lulom još ljepši
  • bellarte
Odg: prečesto gašenje
« Odgovori #1 u: 27. Listopad 2019, 13:05 »
Pozdrav.. Gdje li su nestali drugari sa foruma :facepalm:
Obzirom da sam lulaš nekih 5 g. još se uvjek ne smatram profesionalcem ma šta to značilo.. Dakle po mom sudu može biti više faktora gašenja lule, vlažan duhan, nedovoljno pripaljen duhan, prejako uguran u žarnicu.. itd.. No nek te to ne zabrinjava, to je često početnički problem...
Prvo, nek ti duhan bude (ako je tek otvorena kesica ili limenka) pomalo posušen ali ne presušen ni prevlažan.. Ostavis si potrebit prstohvat duhana desetak minuta na nekoj salveti, ako je flejk malo ga razmrvi.. Potom metneš u lulu,, zapravo sipaš te kuckaš lulu da sam lagano pada i da se "taloži".. Kad naspeš do vrha lagano pritisni prstima(.. Ima zapravo teorija o tri koraka.. no, batali to  :1:).. Potom još malo dospeš i opet lagano stisneš a u međuvremenu probaš povući na prazno.. Mora cirkulirati zrak normalno tj. kao da recimo vučeš sok iz tetrapaka.. dakle ne baš ko da nema nikakvog otpora ali ni preteško... Potom pripaljuješ.. Ako ide sa šibicama ili upaljačem.. kružiš po žarnici tj. duhanu dok se fino ne pripali i vučeš.. Nakon par dimova.. moguće da se ugasi a u međuvremwnu se i duhan podigao.. to malo istampiraš, poravnaš i opet pripali.. Sad bi već konzistencija sabijenog duhana trebala biti ok.. i bez gašenja.. sa povlačenjem cca svakih 15-20 sek. po par dimova u prve dvije, tri minute.. Kad se žar stabilizira dimove možeš i prorijediti.. a lula se nebi trebala gasiti.. u pućkanju uživati (ko) sa vinom ili nekim finim pićem..
A ako se ugasi... a brate, pripali... Bitno je da ne vučeš ko sivonja.. Nije to lokomotiva na parni pogon..  :lula14:
Pozdrav i uživaj

Pepe Merlo

Odg: prečesto gašenje
« Odgovori #2 u: 27. Listopad 2019, 13:11 »
Hvala ti puno na savetima. Mislim da ja nisam dobro zažario duvan, to sam u međuvremenu shvatio. Već je dosta bolje.

U svakom slučaju, hvala još jednom na detaljnim savetima. Svako dobro!

Sent from my MAR-LX1A using Tapatalk


Karlo

 • Zadar
 • *****
  Opečen mi jezik
 • 492
Odg: prečesto gašenje
« Odgovori #3 u: 28. Listopad 2019, 20:47 »
Jako teško pitanje. Postoji više mogućih razloga: duhan i njegova vlažnost, izvedba lule i njena čistoća, način paljenja (jel se pri paljenju duhan zažario po cijeloj površini?)...
Ja imam jednu lulu koja me izluđuje stalnim gašenjem, a puši isti duhan, na isti način kao i iz drugih lula.

Gdje nestadoše kolege s foruma - ne znam.
Znam za sebe. Ja sam zauzet radovima po kući, a ovaj vikend je bila i Zadarska koka. Ne ona koka što se šmrče pa bude pun nos perja, nego regata.