O ovoj temi se stvarno može pisati naširoko, jer vjerovatno ima toliko različitih metoda koliko ima pušača.
Od nekih dosta starih i uvriježenih metoda (ne nužno i dobrih i poželjnih) poput kriške jabuke ili nekog drugog vlažnijeg voća u posudi s duhanom do visokosofisticiranih humidor kabineta kakvi se najčešće koriste za skladištenje cigara.
Pobrojao bih ovdje samo neke koje sam ja koristio, a bilo bi dobro da se svi uključe s pokojim savjetom pa da na jednom mjestu imamo sve načine oživljavanja duhana.
1.
Ovlaživači
Njih koristim kad se duhan tek počinje presušavati jer najbolje odrade posao ovlaživanja i održavanja neke razine vlage u limenci/staklenci. Postupak je jednostavan, namoči ga se na koju minutu u čaši hladne vode, malo otrese da otpadne višak kapi s njega, obriše ubrusom (jako važno jer ako ostanu kapi vode na njemu, taj duhan koji je neposredno oko humidora bi se mogao upljesniviti) i ubaci u posudu s duhanom. Ja ubacim 2 komada i ostavim 2-3 dana u limenci.
Ima ih za kupiti na manje više svim mjestima gdje ima lula i duhana. Ja sam svoje uzeo u Dan Pipeu.
2.
ParaDosta čest način ovlaživanja duhana je i pomoću pare, gdje zapravo duhan sam sebi potegne vlage iz okoline koliko mu je potrebno. Postupak je jednostavan, istresti duhan na neki papir ili neku drugu ravnu površinu (s koje će ga kasnije biti lako pobrati), ravnomjerno ga proširiti na veću površinu i staviti u kupaonu na desetak minuta dok se tuširamo i dok je kupaona što jače zaparena. Dosta dobra i brza metoda, a najbolje je što se ne može pretjerano prekrdašiti s vlagom jer će duhan sam sebi uzeti onoliko vlage koliko mu je potrebno. Ovu metodu koristim kod srednje jake razine suhoće duhana.
3.
Izvor vlage u posudi s duhanomOvo je metoda koju koristim kad je duhan zaista ekstremno suh i kad ovlaživači ili para nisu pomogli. Uzmem recimo limenku od 100g (onu visku, kakvu recimo ima McClelland za svoje duhane, ne one niske poput Petersona ili MacBarena), stavim unutra duhan. Papirnati ubrus namočim na sredini vodom. Malo istisnem višak vlage kako kasnije ne bi kapalo po duhanu. Stavim ubrus preko limenke duhana tako da taj vlažni dio bude preko dijela gdje dođe poklopac. Vlažni dio ubrusa ne bi smio dodirivati duhan. Preko toga stavim plastični poklopac limenke i ostavim dan-dva. Ubrus se posuši, duhan potegne vlagu i fantastično se rehidrira.
Eto, ovo su tri najčešće metode koje ja koristim.
Ono što se nikako ne preporučuje je prije spomenuta kriška jabuke u limenci s duhanom. Jabuka jako brzo oksidira i počinje trunuti a takvo nešto ne želite imati kraj svog duhana u čijim aromamama i dalje mislite uživati.