Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

 

ODRŽAVANJE LULE

charlie

ODRŽAVANJE LULE
« u: 17. Veljača 2009, 11:34 »
Svi, koji koristimo lule u principu jih čistimo kako treba, pazimo na njih, održavamo i sve to.
Ali s vremena na vreme, treba lulu dati ispolirati (ako je lula podvržena suncu, glava i ustnik je več izgubilo svoj sijaj) i sve je to vezano na trošak.
Dobro, kod našeg g. Dreiera u Grazu da se i to napraviti, ali treba iči do Graza, imati onu naljepnicu (čak za dvije države, nažalost, osim ako se ide isključivo starim cestama), platiti poliranje, nešto kupiti, popiti, pojesti, pogledati.....u svakom slučaju, trošak.
Iako smo pušači lula poznati po tome, da ne gledamo baš na neke troškove, kad je u pitanju naše zadovoljstvo, ipak ima računice, ako sami napravite sebi mašinu za poliranje.
Znam, u svakom OBI-ju ili BAUHAUS- se može nači mašina za nekoliko eura, ali ipak je bolje taj novac potrošiti na duvan. Kako?
Lijepo. Trebate imati (a možda ima vaš prijatelj, kao u mom slučaju) jedan sklop onog ventilatora, koji se ljeti upotrebljava za kao hladjenje zraka u ljetnoj žegi, a ne treba mu više, jer je klima ipak bolje rješenje. Ne treba nikakve prepravke na njemu, jer su mu obrtaji idealni za poliranje (poliranje se ne radi pritiskom, nego laganim dodirivanjem polirne glave, koja ima več nanesenu pastu).
Za nanos upotrebljavam (za ebonit, cumberland) Denicare mundstuck pastu (neugodan miris, tvrda za nanošenje, na dohvat ruke kod g. Dreiera, neizogiban trošak), koju nanesem tanko na ustnik (valjda je prava riječ???), pustim nekoliko minuta da "legne" i onda pažljivo ispoliram.
Za ustnike iz akrila, to u principu odpada, ustnik treba samo s vremena na vreme lagano polirati sa jednom od krpica, koje nudi Dunhill, Stanwell i slični, tu nam mašina u biti ne treba.
Ako je ustnik več dosta izgubio na boji i ima neugodan miris, zelenu boju, onda ga treba prvo lagano i to ručno, ispolirati sa nekom smjesom, koja miriše na sapun i koju proizvodjač zove "Universalstein" i kako znam, ima ga u Hrvatskoj, nije u prostoj prodaji, ali se ga naručuje preko interneta. (cijena mu je dosta visoka, oko 20€, ali se isplati taj trošak, može se ga koristiti u domačinstvu za poliranje svega i svačega, tako, da imam ja svoju kutiju a supruga svoju, pa mi je malo čudno, jer se moja brže prazni nego njezina).
Uz dozu dobijete i spužvicu ili dvije, ovisi o narudžbe, koju samo navlažite običnom vodom, prodjete preko tog kamena(?) i dobijete bjelu pjenu i sa tom spužvom ispunjeno sa pjenom, polako idete preko ustnika toliko dugo, da on dobije onu svoju gadnu, sivu boju ebonita. Isperete pod vodom, dobro osušite i onda dodje na red poliranje.
I vidi čuda: ustnik kao nov!
Isto je sa glavom lule. Ja lično koristim pastu za poliranje od Dunhill-a, isto se dobije u Grazu kod g. Dreiera, ali za koji vrlo sumnjam, da je to obična pasta za čiščenje cipela, barem u odnosu na miris paste. Probao sam sa bezbojnom za cipele i rezultat je potpuno isti.
Jasno, ako je glava lule toliko istrošena, da treba potpunu prenovu, onda je treba obrusiti (sa metalnom spužvicom najfinijeg sastava, koju inače koriste naše supruge za čiščenje delikatnih lonaca, dok mi uživamo u dimu), onda treba nanijeti novi bajz (boju), polirati, nanjeti vosak (carnauba ili pčelinji, zavisi od osnove) i napraviti iz starog novo.
Isto je sa lakiranjem, ako je glava bila lakirana.
Poslije nanošenja boje, nanosi se tanak sloj lanenog firneža (Leinoelfirnis), koji se upije u briar i treba pustiti da se suši najmanje deset dana. Onda se prvo ispolira pa nakon toga se nanosi šelak (Schellackmattine) kao osnova za konačno poliranje. Nanosi se sa vrlo mekanim čopičem i nakon kratkog vremena sušenja, polira se, da se odstrani svaka pega sa luline glave.
Onda dodje na kraju carnauba ili koji drugi vosak.
Tako možemo sami, uz malo ručne spretnosti i sa vrlo malim troškom napraviti sebi malu radionicu (u podrumu je najviše mira i uz dobar omiljeni duvan i čašicu opojnog nam dragog ukusa, uz dobru glazbu, kasno u noč.....romantika sa lulom) i uživati u svom radu. I polako sa vježbom postajemo mali umjetnici u održavanju. U mojoj su kolekciji lule stare više od dvije decenije, a su kao nove na izgled.
A i to je mali ponos, zar ne?  :77: :61:

Evo fotki za lakšu predstavu. Ako ima bilo tko pitanja, slobodno mi pišite na charliemajl@gmail.com i rado ču vam odgovoriti. Puno pozdrava svima i nadam se, da če nekome koristiti ovaj spis.

polirmašina napravljena od ventilatora
pasta za poliranje ustnikarazlčite polirne glave, promijer 16 cm, napravljene iz krpe za brisanje u kuhinji (cijena za pakung 0,30€, u pakungu dva komada, trebate dva pakunga)mala priručna radionica, dio obaveznog pribora za raddrugi dio obaveznog pribora za male popravke na luliuniversalstein
Robi 1 Kenobi

 • *
  Oblak dima
 • 1.943
Odg: ODRŽAVANJE LULE
« Odgovori #1 u: 17. Veljača 2009, 11:51 »
Izvrstan članak Charlie, svaka čast!

DIY iliti Sam Svoj Majstor šeme su mi uvijek najdraže!
Nitko ti neće takav posao napraviti kao ti sam osobno, jer sigurno neće uložiti toliko truda i ljubavi, koliko god mu platio :1:
TAKE ONE FOR THE TEAM!

Dotter

 • Zagreb/Samobor
 • *
  Direktor svemira
 • 8.438
 • Pipe(smoker/maker)
  • Dotterpipes
Odg: ODRŽAVANJE LULE
« Odgovori #2 u: 17. Veljača 2009, 12:13 »
Vidim, pravi znalac nam se pridružio...

Svaka čast na članku, odličan!

Samo piši takve korisne članke, toga nikad dosta, a kako je situacija takva da koliko ima pušača toliko ima i različitih rituala i savjeta, uvijek mi je drago pročitati kako netko radi iste stvari koje i sam doma prakticiram.
Keep it simple!

fubar

 • I tu i tam
 • ***
  Opečen mi jezik
 • 458
Odg: ODRŽAVANJE LULE
« Odgovori #3 u: 17. Veljača 2009, 12:24 »
Odlično!!! Samo što srećom imam Proxxona pa se ne trebam gnjaviti sa ventilatorom...
Nego, ajde si Bayro daj truda pa lektoriraj, pa da se stavi na pipersona.

Charlie, vidim na slici i Deniclean. Kakvo je tvoje mišljenje o njemu? Ja sam ga odavno zamjenio 75-90% alkoholom i čini mi se OK.
Tko leti vrijedi, tko vrijedi leti, tko ne leti ne vrijedi.
--Riturnof Dže-Daj--

charlie

Odg: ODRŽAVANJE LULE
« Odgovori #4 u: 17. Veljača 2009, 12:57 »
Danicare je sastavljen iz vazelina, vulcanit praha i polirne smijese, koja se koristi i kod automobila. Malo je težak za rad, ali daje odlične rezultate (vidi fotke na lule fotossesion, tamo su dvije moje oldtajmerice i izvrstno izgledaju). Alkohol je odlično sredstvo za čiščenje, samo treba biti pažljiv, ja ga ne koristim za vanjsku upotrebu, samo za unutranju kod generalnog čiščenja. E, sad, kada generalno čiščenje, prepuštam svakom pojedincu na izbor, ja radim to redovno svaki mjesec.
I lule nemaju neugodan miris, izvrstno izgledaju, nema tragova od nekih jakih aromata (iako za njih više manje koristim lulu iz mesrschauma ili sa njegovim uloškom u briar), u biti, koristnije je češča njega, negoli jednom ili dva puta godišnje.
Ako si zadovoljan sa rezultatima koje dobijaš sa upotrebom po tvom sistemu, onda ne menjaj. Možeš kušati, ali sa svakom novom stvari su u početku nervoze i mala razočarenja. :61:

fubar

 • I tu i tam
 • ***
  Opečen mi jezik
 • 458
Odg: ODRŽAVANJE LULE
« Odgovori #5 u: 17. Veljača 2009, 13:33 »
Charlie, ne Denicare nego Deniclean. Tekućina za čišćenje iznutra (nalazi se na drugoj i trećoj slici odozdo). Alkohol nikao ne koristim za vanjske djelove (niti drva niti usnika). Odnosno jako pazim da alkica ne kapne po tim djelovima.

Iskreno, obzirom da su sve moje lule prilično mlade, nisam se upuštao u poliranja. Ali definitivno dobar vodič kad za to dođe vrijeme.
Tko leti vrijedi, tko vrijedi leti, tko ne leti ne vrijedi.
--Riturnof Dže-Daj--

fubar

 • I tu i tam
 • ***
  Opečen mi jezik
 • 458
Odg: ODRŽAVANJE LULE
« Odgovori #6 u: 17. Veljača 2009, 13:53 »
Napravi mrlju. Pogotovo na usniku od vulkanita. Ništa strašno, ali se mora više trljati da se izbriše...

Nego, ja ću opet vratiti na temu, jer je Charli očito probavao sve i sva, pa me baš zanima mišljenje o Denicleanu. Pogotovo mi se sviđa eksperiment s pastom za cipele :o)) (nije cinizam, sarkazam i irionija nego za ozbiljno). Iz maketarskog iskustva, skužio sam da su npr. otapala koštala kao vrhunsko vino, a da nije ništa drugo nego razređivač kojeg možeš kupiti u boljem dučanu...
Tko leti vrijedi, tko vrijedi leti, tko ne leti ne vrijedi.
--Riturnof Dže-Daj--

charlie

Odg: ODRŽAVANJE LULE
« Odgovori #7 u: 17. Veljača 2009, 13:58 »
Aha, pogrešno sam shvatio, izvinjavam se. I sada znam tačno, kako se ustniku kaže pravilno usnik.
Deniclean. Da, koristim ga za prvo čiščenje, za odstranjivanje svih naslaga u briaru i usniku.
U biti je to blaga rastopina sapunice sa malim dodatkom sredstva za čiščenje u domačinstvu. (svekrv mi je hemičar, he, he).
Za prvo čiščenje je vrlo dobar. Onda ja to pustim, da se dobro osuši (najmanje dan), e onda ti očistim sa svojom mješavinom, koja isto kao tvoja sadrži alkohol ali sa malim dodatkom.
Medom. Ljepo to napravim kao blagu medicu, očistim u nulu, pustim još dan da se osuši - onda je tu i aroma i užitak i miris i.....sve! Nije grijeh kušati.
A sa alkoholom vani - jako oprezno. Može biti zla. Sad, ako je tu došlo do nezgode kod neke lule nižeg cjenovnog razreda (što nikako ne znači, da su to loše lule) onda se nekako da popraviti.
Ali kod jednog Ser Jacopa......plakanje. Tu ne pomaže nikakva domača hemija i znanje, nego profesionalna radnja. Najbolje tamo, gdje je lula i izradjena.
A trošak? Pa.........skoro do neba. Za generalnu popravku zbog vlastite gluposti, na početku moje kariere, prije tri i pol decenije, platio sam za popravak glave u prvobitno stanje tadašnjih 1.200 šilinga, a nova lula me koštala 1.500.

fubar

 • I tu i tam
 • ***
  Opečen mi jezik
 • 458
Odg: ODRŽAVANJE LULE
« Odgovori #8 u: 17. Veljača 2009, 14:03 »
Alkohol i med. :o)))) Vanbračni punac je pčelar, pa mi toga ne fali. ;o))

Vidiš, znači niti moj pokus nije za baciti. Naime, ja sam jednom čistio sa šljivovicom i to onom metanolkom (prvom rakijom koja izlazi iz kotla). Isto je na par prvih pušenja davalo fini okus. A da ne kažem da je svu gadost izvukla iz lula. To je bio čisti eksperiment i poslije se više nisam time igrao nego sam koristio samo apotekarski alkohol. No, sad bih mu mogao kapnuti i malo meda. Probe radi.
Tko leti vrijedi, tko vrijedi leti, tko ne leti ne vrijedi.
--Riturnof Dže-Daj--

charlie

Odg: ODRŽAVANJE LULE
« Odgovori #9 u: 17. Veljača 2009, 14:29 »
Nijedan pokus nije za bacanje.

To sa tom metanolkom ja upotrebljavam kod solne regeneracije, jednom na šest mjeseci. Vrijedi truda, zbog dugogo zadovoljstva kod pušenja kasnije.

Ako ti je punac (vanbračni :1:) pčelar, onda imaš i pristup do čistog pčelinjeg voska, koji je idealan za regeneriranje lula iz morske pijene. Naime kod tih lula dolazi do mrlja na glavi, a uzrok tome je znoj ili nečistoča na dlanu pušača (ma kako oprao ruke) i zbog toga neki koriste kod pušenja tih lula lanene bijele rukavice(da, ima i takvih).
Ako je uprljana, onda se je veoma pažljivo sasvim lagano, toliko da se dotakne glave, sa brus papirom 1600, navlaženim obavezno, obrusi gornji dio, ali vrlo oprezno.
Onda otopiš pravi pčelinji vosak, pazi da se ne pregrije, jer onda odnese vrag šalu, i sa vrlo mekanim čopičem premažeš glavu i pustiš je da se osuši (dan, dva).
Onda samo pažljivo, bez tvrdih pokreta ili poliranja (ni u snu!), obrišeš glavu i - nova, sa fantatičnom bojom.

Onda postoji još jedan mali ali vrlo upotrebljiv trik kod usnika iz ebonita (vulkanita). Starije lule su bile najviše pravljene sa tim usnikom, jer je kao mekaniji i ugodniji za u usta (akril uopče nije loš).
Ako je unatoč poliranju još mrljav, zelenkast, onda se ga ponovo obrusi sa finom onom metalnom krpicom, oprezno i bez žurbe, pa se ispere i osuši.
E, onda se napravi tajna Charlieva mješavina, koja se sastoji od čistog ugljena (obavezno iz apoteke, ne onaj za roštilj) i lanenog ulja, koje koriste slikari.
Ugljen se zdrobi u sitnu prašinu i promješa sa malo lanenog ulja. Treba dobiti pasti sličnu smjesu, ne previše i ne premalo tekuču (praksa da svoje).
Onda se čopičem to tanko nanese na usnik i ostavi se nekoliko sati. I sad je bitno: ne polirati, nego obrisati sa mekanom pamučnom krpom.
Kad smo obrisali izgleda kao nov, ali treba ga ispolirati. E, tad se nanosi vrlo nježan sloj paste za usnik, pusti da malo legne i onda pažljivo u poliranje.

Rezultat? Pa, do sada su mi profiji rekli, da to nije staro nego novo napravljeno :1:.
A u stvari, nije, nego domača kuhinja sa malim tajnama (kao vegeta i to).

fubar

 • I tu i tam
 • ***
  Opečen mi jezik
 • 458
Odg: ODRŽAVANJE LULE
« Odgovori #10 u: 17. Veljača 2009, 14:36 »
Strašno. A i lanenog ulja imam doma. Jedino što se laneno ulje beskonačno dugo suši.

Voska imam više nego dosta, jedino što nemam Meershaumice. Ali ako kome treba, sve se možemo dogovoriti.

A da rješimo i terminologiju - što je čopič? A da nije Branko. ;o)
Tko leti vrijedi, tko vrijedi leti, tko ne leti ne vrijedi.
--Riturnof Dže-Daj--

charlie

Odg: ODRŽAVANJE LULE
« Odgovori #11 u: 17. Veljača 2009, 14:43 »
Moraš upotrebljavati isklučivo laneno ulje, koje koriste slikari, kod nas se zove beljeno laneno olje, ne znam kako kod vas. Taj se suši puno bržije.
Čopič. Pa, pinsel, ono što se upotrebljava za slikanje slika, slikari šta znam ko još, (pored nas naravno :1:) mora biti iz prave dlake, ne umijetne i vrlo vrlo mekan. Dobije se obično u art trgovinama, isto tako ulje.

fubar

 • I tu i tam
 • ***
  Opečen mi jezik
 • 458
Odg: ODRŽAVANJE LULE
« Odgovori #12 u: 17. Veljača 2009, 14:46 »
Čopič - kist. :o)))

Laneno ulje imam slikarsko, naravno. Ja sam nešto s tim kemijao po maketama i trajalo je stoljeće da se posuši, a moja Dragana (vanbračna) je nešto sitno slikala... tako da sam prilično doma sa slikarskom terminologijom (u tehničkom smislu, dakako :o)) ).
Tko leti vrijedi, tko vrijedi leti, tko ne leti ne vrijedi.
--Riturnof Dže-Daj--

Dotter

 • Zagreb/Samobor
 • *
  Direktor svemira
 • 8.438
 • Pipe(smoker/maker)
  • Dotterpipes
Odg: ODRŽAVANJE LULE
« Odgovori #13 u: 17. Veljača 2009, 14:47 »
Kistić.

Navodno su slikari, nakon što su vidjeli zanimljivu stvarčicu (kistić) koju su koristili lulaši, odlučili probati kako bi bilo s time nanositi boju na platno.  :1:
Keep it simple!

fubar

 • I tu i tam
 • ***
  Opečen mi jezik
 • 458
Odg: ODRŽAVANJE LULE
« Odgovori #14 u: 17. Veljača 2009, 14:58 »
Kistić je mali kist. :o)) Inače kist. Ako je veliki, onda je penzl. ;o)))
Tko leti vrijedi, tko vrijedi leti, tko ne leti ne vrijedi.
--Riturnof Dže-Daj--