Opustite se uz lulu!

Piperson Smoking Pipe Lounge

Piperson

uključivanje izbornika

؎ Povijest pušenja duhana ؎ Duhan je kultura, lula je tradicija ؎ Osnovni tipovi duhana za lulu ؎ Orijentalci ؎ Uzgoj i obrada duhana u našem kraju ؎ Skladištenje i sazrijevanje duhana ؎ Ovlaživanje presuhog duhana ؎ Datiranje duhana za lulu

Orijentalci

Par riječi o orijentalcima, ili levantincima kako ih još nazivaju. Naletio sam na članak o njima na siteu koji baš i nije posvećen duhanima i pušenju duhana, već pušenju i uživanju drugih supstanci, a osim ovoga, site je bogat podacima o tzv. "smart drogama". Ipak, veliki dio je posvećen duhanima, pa evo što piše o "zagonetnim" orijentalcima. Ovo neće biti doslovni prijevod, jer nešto ću i preskočiti, a nešto i dodati, uglavnom čini mi se zanimljiv tekst.

Orijentalni duhan Orijentalni duhani (ili levantinci) pripadaju klasi "sun cure" duhana, što znači da su listovi njegovani na suncu. Osnovna im je karakteristika da su listovi mali, vrhovi su im punog okusa s aromom začina i delikatni. Uzgajani su u sub-vlažnom ili u suhom i vrućem ambijentu, u podnebljima koja karakteriziraju vrela ljeta s malo kiše.
Tipične zone produkcije orijentalnih duhana su područje Mediterana (Grčka, Turska, Balkan, te južna Italija), međutim njihov uzgoj se širi i na Rusiju, Bliski Istok (Irak, Iran, Sirija, Libanon, Cipar), Aziju (Pakistan, Tajland, Kina, Filipini), na Ameriku (Meksiko, Čile, Gvatemala),na Afriku (Malavi, Južna Afrika, Zimbabve). Od sveukupne godišnje produkcije duhana u svijetu, na orijentalce otpada 10%.

Podrijetlo

Iako se podrijetlo orijentalaca izgubilo, neke indikacije upućuju da su originalne vrste evidentno imale svoje pretke u Južnoj Americi, preciznije u Teksasu i Meksiku. Kao posebnost se navodi da su duhani Xanthi (basmas) derivati jedne drevne vrste iz Venezuele zvane Varinas. Križanja i selekcije dovele su do toga da se orijentalci po formi razlikuju od svih ostalih klasa duhana.

Početkom XVII. stoljeća duhan se počinje uzgajati u istočnim dijelovima Azije i u Turskoj. Stoljeće kasnije, duhan se širi u ostatku Azije i Male Azije, a zatim dolazi do Bugarske, Srbije i Hercegovine. Turci su kasnije raširili produkciju na Rumunjsku i Grčku, da bi krajem XIX. st. uzgoj proširili na teritorije današnje Turske (Smirna, Samsun, Baffra, Trebisonda) sve do Kavkaza.

Uz povoljnu klimu i tlo, orijetalni duhani su se brzo razvili, i na kraju XIX. st. orijentalci dolaze do Italije i Afrike.

Botaničke karakteristike

Orijentalni duhani su ograničenog razvoja biljke (između 50 i 180 cm) i listova, zbog prilagođavanja na sušnu klimu.
Biljke rađaju 24-30 listova, od limun žute do smeđe-crvenkaste i smeđe boje, duljine od 8-25 cm, dva do tri puta manje širine.
Najširi listovi se smatraju niže kvalitetnim, s malo arome i često uopće neupotrebljivi, uži listovi su kvalitetniji.
Listovi orijentalnih duhana često se razlikuju po lokalnim, kondicijskim uvjetima, što ponekad uzrokuje konfuziju.

Trenutno listovi mogu biti podijeljeni u dvije grupe morfološki različite, a svaka sadrži podklase:

1) Basma (od turskog "basmak" - stiskati): listovi su slabo razvijeni, od 5 do 20 cm, od srcolikog do ovalnog oblika, istaknutih vena, uvijek žute do zlatno-žute boje. Duhani su slatkog i delikatnog okusa, dobrog izgaranja (vrste Xanthi i Perustitza):
1a) Sirdili (od turskog - "goveđi jezik"): listovi su dulji i uži, karakteristično za istočnomakedonski kraj, područje Zichna (u grčkoj Makedoniji, inače gradić je poznat po svom dvorcu)

2) Bachi-bagli (od turskog - "vezana glava"): okruglih ili srcolikih listova s istaknutom peteljkom različite duljine, elastični i boje žute do žuto-smeđe, ponekad crvenkaste. Nisu posebno aromatični, okus je neutralan (vrste Hercegovina i Samsun)
2a) Kabakulak (od turskog - "velike usi"): listovi su između basme i bachi-bagli, nešto su širi, s velikim kopljastim ili ovalno kopljastim usima, mesnati, sjajno žute do limun žute boje, s istaknutom venaturom. Manje su aromatični, i služe kao nadopuna.

Postoje i drugi termini koji dijele ove duhane, evo nekih:

Yaka - duhani uzgajani na brežuljcima
Ova - duhani uzgajani u ravnici
Djembel - oni s planina
Myrodatha - aromatični duhani
Sari - žuti duhani
Mavri - crni duhani

Ovi termini karakteriziraju i kvalitetu duhana, pa su tako "yaka" plemeniti duhani, bogati gumom i smolom, delikatnih listova i mekani, slabo razvijeni. Duhani "ova" su bazični duhani, malo cijenjeni, s teškim i ljutim listovima. Duhani "djembel" su najcjenjeniji, sa slabo razvijenim i duguljastim listovima.

Uzgoj

Slijedi detaljan opis uzgoja. Recimo, ona poljoprivredna strana, što ne nalazim dosadnim, ali možda je ipak bolje preskočiti, jer bi odužio ovaj post. Ipak, spomenut ću završnu obradu.

Manipulacija i fermentacija

Nakon sušenja, listovi se odvajaju (ručno ili strojno), a zatim se dijele na kategorije ovisno upotrebi i tržištu, zatim se stišću i fermentiraju. Ova se vrši prirodno, s povećanjem temperatura u proljeće i krajem ljeta, ili pak umjetno u klimatiziranim ćelijama gdje se proces fermentacije odvija brzo (15-20 dana). Duhan se zatim skladišti u posebnim lokalima, stavljajući male bale jedna na drugu na drvenim postoljima, kontrolirajući temperaturu, vlažnost i prisustvo parazita (termiti i duhanski moljac).

Upotreba

Orijentalni list je prvenstveno duhan za cigarete. Može biti pušen direktno: tzv. "turske cigarete" su 100% orijentalni duhan, ali trenutno se malo puše izvan matične zemlje. Velika većina orijentalnih duhana sastoji se od neutralnih duhana ili duhana za nadopunu, dok su karakterističniji orijentalci aromatični sa slatkim i prijatnim okusom, jasno izraženom aromom, te vrlo traženi na tržištu. Koriste se u proizvodnji cigareta u mješavini s ostalim duhanima kao u svijetlim cigaretama, npr. american blend, koje se sastoje od Virginije bright flue-cured s varijabilnim dozama Burleya, Marylanda i orijentalaca, kao i u mješavinama duhana za lule.

B. Sesa

Lula za početnike