Opustite se uz lulu!

Piperson Smoking Pipe Lounge

Piperson

uključivanje izbornika

؎ Povijest pušenja duhana ؎ Duhan je kultura, lula je tradicija ؎ Osnovni tipovi duhana za lulu ؎ Orijentalci ؎ Uzgoj i obrada duhana u našem kraju ؎ Skladištenje i sazrijevanje duhana ؎ Ovlaživanje presuhog duhana ؎ Datiranje duhana za lulu

Ovlaživanje presuhog duhana

Vlažnost duhana bi trebala biti takva da je duhan, kad ga stisneš među prstima, elastičan tako da se vrati u početno stanje.
Ako se mrvi - presuh je. Ako ostane slijepljen - prevlažan je. Sve između toga je - kako kome odgovara, netko više voli vlažniji, netko više voli suši duhan. Tu trebaš malo eksperimentirati kako bi otkrio što tebi odgovara.

Duhani koje kupiš u limenci su rijetko kada presuhi, ali se i to zna dogoditi ako limenka nije bila vakumirana. Duhani u vrećicama su puno češće presuhi, pogotovo ako kupiš neku vrećicu koja je tko zna koliko dugo stajala u izlogu. Dakle, ako možeš birati, bolje je kupovati limenke nego vrećice.

Ako je duhan prevlažan, rješenje je jednostavno - istresi ga iz vrećice/limenke, pusti neka se prosuši i vrati ga natrag.
Ako je duhan presuh, ima više različitih metoda za ovlaživanje. No treba imati u vidu da nakon ovlaživanja, duhan bi trebalo potrošiti prije nego se ponovo osuši. Ipak se ne može duhan u nedogled sušiti i ovlaživati.

Loše metode ovlaživanja duhana

Nemoj koristiti prastaru metodu ovlaživanja sa stavljanjem polovice jabuke, kruške, krumpira, salate, kora naranče…, u posudu s duhanom. Taj postupak dugo traje, a voće brzo počne trunuti, uhvati se plijesan i na kraju dobiješ duhan aromatiziran bakterijama i gljivicama. A to ne želiš pušiti. Kako nije pametno pušiti plijesan, pljesniv duhan možeš slobodno baciti.

Nemoj istresti duhan na neki papir i staviti u kupaonicu dok se tuširaš. Duhan će se, istina, lijepo ovlažiti, ali će i poprimiti arome sapuna i šampona.

Bolje je za ovlaživanje ne koristiti vodu punu klora i kamenca direktno iz slavine. Koristi izvjetrenu, prokuhanu, destiliranu ili demineraliziranu vodu.

Dobre metode ovlaživanja duhana

Pomoću ovlaživača u posudi s duhanom

Ovlaživači duhana služe za ovlaživanje duhana tako da ih se namoči u vodi, zatvori u posudu s duhanom, te oni potom otpuštaju vlagu i vlaže duhan.
Mogu biti izvedeni kao male metalne kutijice s rupicama (humidrol), u obliku malo deblje kovanice, ili kao komadi grube keramike, najčešće okrugli, s otisnutim nekakvim znakom ili reklamnom porukom.

Humidrol za vlaženje duhana

Metalne humidrole sa keramikom unutra, možeš kupiti za sitne novce. Potopi ih u vodu (poželjno destiliranu) i pričekaj nekih pola sata da keramika upije vodu. Ne stavljaj ih pod mlaz vode jer keramika unutra ne može tako brzo upiti dovoljno vode. Otresi ih i obriši kako bi uklonio višak kapljica (ako ostanu kapi vode na ovlaživaču, duhan koji je neposredno u kontaktu s vodom bi se mogao upljesniviti) i stavi u posudu s duhanom.
Ovisno o suhoći duhana, ovlaživanje može potrajati od nekoliko sati do nekoliko dana. Nakon što ovlažiš duhan, spremi humidrole do sljedeće upotrebe.
Jednako dobro funkcioniraju i kupljeni ili improvizirani keramički ovlaživači bez limene kutijice.

Humistone za vlaženje duhana

Ovlaživače možeš i sam improvizirati tako da nabaviš neku malu plastičnu kutijicu, npr. u ljekarni, izbušiš rupice i napuniš ju komadićima keramike, zelenom spužvom kakvu koriste cvjećari ili papirom.

Druga opcija je da nađeš komad nečega od grube keramike, npr. krhotinu opeke ili crijepa, dezinficiraš (prokuhaš) i izbrusiš rubove kako ne bi derali vrećicu. Ako te zanima koliki taj komad treba biti, keramički ovlaživač lećastog oblika, koji mi je poklonjen u jednom tobacco shopu, ima promjer 33 mm, a debljinu na najširem djelu 7 mm.

Pomoću mokrog ručnika preko posude

Možeš duhan istresti u neku posudu, raširiti ga i pokriti posudu čistim mokrim ručnikom. Ručnik treba biti dobro iscijeđen kako ne bi voda kapala po duhanu i, jasno, ručnik ne bi smio dodirivati duhan.

Brzo vlaženje na pari

Duhan stavi u kuhinjsko cjedilo i drži ga, ne previše dugo i uz pretresanje, iznad lonca u kojem kuha voda.

Izvor: Moj najbolji priručnik o pušenju lula za početnike, a može i za one koji to više nisu

Dodatak: Čuvanje i ovlaživanje duhana za motanje cigareta

Za one koji su na ovu stranicu došli tražeći savjet kako spasiti presuh duhan za cigarete: sve je isto kao i kod duhana za lulu.

Ako kupiš veću količinu duhana u rinfuzi, odmah po kupovini ga prepakiraj u više staklenih tegli sa hermetičkim zatvaranjem, i otvaraj samo onu koja se trenutno koristi. Za kratkotrajnu pohranu, na nekoliko mjeseci, možeš koristiti i plastične posude sa hermetičkim zatvaranjem.

Posude treba držati na suhom (optimalno bi bilo 10-18% vlage u zraku) i hladnom mjestu (optimalna bi bila temperatura od 13-19 °C), zaštićene od direktnog sunčevog zračenja. Takva pohrana duhana trebala bi biti dovoljna da se očuva vlažnost duhana.

Nemoj koristiti staru teglu u kojoj su bili kiseli krastavci ili bilo kakva druga hrana. Guma na poklopcu upija sve mirise iz tegle i kasnije ih ponovno proširi teglom, a sigurno ne želiš pušiti duhan s okusom kiselih krastavaca.

Čuvanje duhana u hladnjaku nije dobar izbor iako neki samozvani znalci to preporučuju.

Ako se duhan ipak presuši, možeš ga ovlažiti na gore opisane načine, isto kao duhan za lulu.

Pročitaj Zašto pušiti lulu, a ne cigarete.

Lula za početnike