Klocne tj. vrijes se mora kuhati i to kako je i opisano u ovoj temi cca od minimum 15 pa Å¡to viÅ¡e maksimalno 18-20h, tako nekako struka nalaže. Kuha se iz razloga da se sva neÄistoÄa, zapravo masnoÄa i kemijski spojevi sliÄni sapunu te ko zna kojekakve drangulije izbace kuhanjem iz vrijesa. To se jako dobro vidi iz slika koje sam stavio gdje se pjena koja se stvara kuhanjem u principu treba odvajati jel su to zapravo tvari koje vrijes izbacuje van.
Vjerojatno da se kuhanje ne obavi lula bi prilikom puÅ¡enja sama izbacivala masnoÄu te bi i okus same lule prilikom puÅ¡enja bio gorak(nisam probao). ÄŒinjenica da u drvetu postoje takve tvari razlog kuhanju je logiÄan, a zasigurno se suÅ¡enjem te tvari ne bi mogle izbaciti.
Postupak suÅ¡enja koji mi je i sam majstor Sesa predložio je zapravo logiÄan jer vrijes pa i bilo koje drugo drvo kod naglog suÅ¡enja bi moglo poÄeti pucati tj. kalati se. Tako se i predlaže postepeno suÅ¡enje, zapravo drvo treba držati na relativno vlažnom i marÄnom mjestu da se vlaga polako izvuÄe iz samog vrijesa. Nakon nekog vremena cca dva mjeseca kako i sam Sesa navodi, prebacit će vrijes na relativno suhu klimu te tako malo ubrzati suÅ¡enje jel je vrijes izgubio dosta vlage i može ga se malo brže suÅ¡iti. Opet ne prebrzo jel može doÄi do pucanja i kalanja vrijesa.
Ako sam šta fulao molim kolege da me isprave.