Hvala svima.
Nego, kaljenje celika mi je uvek bilo interesantno, cuo sam bezbroj raznih nacina kaljenja, pa me zanima na koji nacin ti kalis svoje nozeve.
Nije to neka velika nauka. Zagrijavam cijeli nož do nemagnetiÄnosti, znaÄi iz vatre na magnet i ako nelovi magnet to je to, i uronim ga u ulje. Kada se ohladi onda "popuÅ¡tam" grijem leÄ‘a oÅ¡trice (brenerom ili zagrijem veÄi komad željeza u vatri i naslanjam oÅ¡tricu na njega) kada se plava boja poÄne spuÅ¡tati prema oÅ¡trici ili bolje reÄeno reznom bridu onda ga ohladim u vodi. Onda probam preÄi preko oÅ¡trice sa turpijom ako turpija samo klizi i neskida materijal onda je oÅ¡trica dobro zakaljena ako leÄ‘a turpija skida znaÄi da su mekÅ¡a i to je dobro. Ja joÅ¡ stegnem vrh noža u Å¡krip i probam ako ima malo fleksibilnosti, ako ima onda je dobro.
Iako sam naravio preko dvadesetak noževa joÅ¡ se znam zeznit, tako da sam nedavno jednom nožu slomio vrh kada sam probavao fleksibilnost, nije bio dobro popuÅ¡ten. TakoÄ‘er treba paziti kada se kali da se nož ravnomjerno zagrije te tako i ravnomjerno ohladi inaÄe Äe ga povuÄ ustranu kada se gurne u ulje.
Evo tako mi amateri to radimo, inaÄe zavisno o materijalu se može kalit i u vodi ili na zraku.
Jedino ako radim kovani nož onda treba ga dva tri puta zagrijati do nemagnetiÄnosti i pustiti da se polako ohladi na zraku da se eliminiraju stresovi koji se pojave kod kovanja u strukturi materijala.