Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

O češkoj proizvodnji lula i duhana

Karlo

• Zadar
    Opečen mi jezik
  • 499
O češkoj proizvodnji lula i duhana
« u: 09. Siječnja 2016, 12:40 »
Česi su nekoć imali vrlo razvijenu proizvodnju lula od porculana (poput bavarskih) i lula od švedske breze s limenom žarnicom. Do drugog svjetskog rata potpuno su se prebacili na talijanski vrijes.
Po dolasku komunista na vlast, zatvorene su sve radionice za izradu lula i otvorena je jedna velika tvornica lula u Proseču, jednom od glavnih lularskih središta tadašnje Čehoslovačke, u sklopu grupacije Koh-i-noor.
Proizvodili su jeftine lule s natpisom "bruyere garantie" od jeftinog albanskog vrijesa, i skuplje i kvalitetnije s natpisom "Koh-i-noor" od vrijesa uvezenog iz Italije.
Tvrtka je bila na svom vrhuncu 70-tih godina prošlog stoljeća, kada je proizvodila više od milijun lula godišnje, od toga nekih 90% za izvoz. Velika količina tih lula završila je i na bivšem nam jugoslavenskom tržištu.
Nakon pada komunizma, tvrtka je restrukturirana i privatizirana, proizvodnja lula danas djeluje pod imenom BPK, te i dalje proizvodi jeftine lule (mogu se kupiti već za 70-tak kuna), a konkurenciju im radi više malih proizvođača kvalitetnih lula.
Osim BPK, danas u Češkoj, u nešto većim serijama kvalitetne, a ne preskupe lule proizvodi Oldřich Jirsa, kao i Dr. Josef Stanislav (vlasnik Mostexa). Jeftinije serije Stanislavovih lula se mogu kupiti za nekih 150 kuna.
Najpoznatiji proizvođači ručno rađenih lula u malim serijama su još Karel Krška, Dušan Doubek, Jan Klouček (Jan Pipes) i drugi.

Nešto linkova za one koje zanima što i kako rade...
BPK Proseč
Oldřich Jirsa
Jan Klouček (Jan Pipes)
Michal Novák
Martin Čermák
Pavel Hodula
Radka Hofmannová (Pearl Bee)
Jiří Zapletal (Zapletal ART)

Što se tiče proizvodnje duhana za lulu, očigledno kod nas postoji mišljenje da Mostex u Češkoj proizvodi duhan za lulu (pod brandom Stanislaw), pa moram objasniti sljedeće:

a) U Češkoj nema proizvodnje duhana za lulu
b) Mostex nikada nije proizvodio duhanske proizvode

Ad a): Koliko znam, nekoć su u Čehoslovačkoj postojale dvije tvornice koje su proizvodile duhan za lulu, jedna u Češkoj, jedna u Slovačkoj. Proizvodili su 6-7 vrsti duhana za lulu, od kojih je najpopularniji bio Taras Buljba. Koliko sam shvatio iz priča čeških lulaša, to je valjda nešto u rangu naše Banatske ruže koja je svojedobno mene, nakon par popušenih lula, natjerala da sljedećih četvrt stoljeća niti ne pomislim na pušenje lule.
No, tamošnji lulaši su bili prisiljeni to pušiti, jer drugih duhana nije bilo. Amphora i Clan su bili rijetki i nisu bili u "običnoj" prodaji. Uvozni duhani (samo Amphora i Clan) su se mogli kupiti samo u Tuzexu gdje se moglo plaćati samo stranom valutom i posebnim bonovima.
Nakon pada komunizma i otvaranja tržišta, nitko više nije želio pušiti ogavne domaće duhane, i kompletna čehoslovačka duhanska industrija je potpuno propala. Danas u Češkoj nema proizvodnje duhana za lulu.

Ad b): Mostex (vlasnik dr. Jozef Stanislaw) je samo uvoznik i distributer duhanskih proizvoda i pušačkih potrepština.
Imaju jedino malu proizvodnju lula, no vjerujem da većinu lula s oznakom Stanislaw (imam jednu) proizvode druge češke radionice.
Među duhanskim proizvodima koje prodaju su i oni pod brandom Stanislaw, a koji se proizvode izvan Češke. Stanislaw cigare se proizvode u Dominikanskoj Republici, a Stanislaw duhan za lulu za Mostex proizvode Dan Tobacco i Planta. Tako bar piše na vrećicama koje imam: na nekima je Dan Tobacco, na nekima Planta, a ne znam radi li još netko duhane za Stanislawa.

Imaju i zanimljiv duhan Krakonošova smjesa, koji se (valjda) prodaje samo u Češkoj, i možda Slovačkoj.
U Češkoj je jedan od najprodavanijih duhana i Česi koriste isključivo Krakonošovu smjesu za upušavanje novih lula. Kako piše na pakiranju, ovaj duhan bi i sam Krakonoš pušio.

Proizvodi ga njemačka Planta za češki Mostex, ali ne nosi oznaku Stanislaw.

Duhan je sasvim OK, ali mene nije baš oduševio. Ima intenzivan okus nekog meni nepoznatog aromatičnog bilja i preslatku virginiju.

Inače, Krakonoš je nekakav mitski čarobnjak (tip na slici) iz čeških Krkonoša (planine iza njega).
Prema legendi, pušio je duhan pomiješan sa aromatičnim šumskim biljem, a za maglu u Krkonoškim planinama Česi kažu da je to dim iz Krakonošove lule. Nije ni čudno, s tolikom luletinom.

Krakonoš se nadmudrivao sa njemačkim i austrijskim predstavnicima habsburške vlasti u Češkoj. (Nijemci ga zovu Rübezahl i smatraju za demona.) Kada je bježao od progonitelja, lulom je radio dimnu zavjesu.

Edit, skoro četiri godine kasnije:
Još ponešto o lulaštvu u Češkoj: Lulaštvo u Češkoj (iliti Gdje kupiti u Plzenu)
« Zadnja izmjena: 25. Studenoga 2019, 16:11 od Karlo »

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
Odg: O češkoj proizvodnji lula i duhana
« Odgovori #1 u: 09. Siječnja 2016, 14:17 »
Super tekst...a ovo o dimnoj zavijesi je jos jedan nacin kako korisno upotrijebiti lulu. Doduse, Grega sa svojim lulicama ne bi se bas mogao sakriti, ali nikad se ne zna... :1:

senka

• *
    Oblak dima
  • 1.350
« Odgovori #2 u: 20. Siječnja 2016, 23:11 »
Odlicno i zanimljivo.
Mozda bi Grega teze napravio dimnu zavjese iz svoje lule nego Spori ali bi u slucaju pozara u njegovom podrumu u dimnoj zavjesi zavrsilo pola EU... Island bi bio tri dima iz lule u usporedbi s njim...
Beyond Ideas Of Right Doing and Wrong Doing There Is A Field, I'll Meet You There - Rumi

The Dude

Opečen mi jezik
  • 307
« Odgovori #3 u: 21. Siječnja 2016, 15:07 »
Zanimljivo, baÅ¡ bi volio probat ovaj njihov čarobnjački duhan  :61:

Karlo

• Zadar
    Opečen mi jezik
  • 499
« Odgovori #4 u: 22. Siječnja 2016, 18:40 »
Imam još jednu vrećicu od prošle nove godine. Krakonoš je puno bolji kad odstoji barem 6 mjeseci.

jaky1

• Zagreb
  • *
    Peče me jezik
  • 256
« Odgovori #5 u: 28. Siječnja 2016, 00:09 »
Mislim da negdje u buksi imam nesto tog duhana,vjerovatno se sasusio skroz,al ako se netko zeli poigrati,budem donio na druzenje.

The Dude

Opečen mi jezik
  • 307
« Odgovori #6 u: 28. Siječnja 2016, 01:15 »
Mislim da negdje u buksi imam nesto tog duhana,vjerovatno se sasusio skroz,al ako se netko zeli poigrati,budem donio na druzenje.
Donesi bumo probali :61:

Cigara

• Slovenija
  • *
    Odlikaš
  • 3.060
« Odgovori #7 u: 28. Siječnja 2016, 14:33 »
Odličan tekst, puno hvala!
It's good sportsmanship to not pick up lost golf balls while they are still rolling.--Mark Twain

The Dude

Opečen mi jezik
  • 307
« Odgovori #8 u: 26. Ožujka 2016, 14:41 »
Karlo nisam ti se zahvalio kaj si donio krakonošovu smjesu na druženje :lula1: Kaj se tiče duhana razočarao sam se, miris iz vrećice je ok ali pušenje je niš posebno :nezna: ... ali ajde barem je vrećica cool :61: