Malo sam razmisljao o tome sto bi moglo utjecati na miris duhana i sjetio se ovoga:
svi mi pusimo preko 11 mjeseci u gradskim uvjetima, smog, zagusljivost i ostali poznati parametri. A onda se na dva-tri tjedna maknemo u potpuno uvjetima drugaciju okolinu i ja mislim da tu nastaje taj sokantni prijelaz. Sigurno da, na primjer, FM nema isti miris i okus kad kroz lulu prolazi zrak poznatog "mirisa" domacih uvjeta ili zrak prepun novih mirisa npr mora, soli, bogatog mediteranskog bilja, borova... Sve to daje potpuno drugaciju sliku.
- drugi faktor je definitvno temperatura zraka, pa kako nam se ovisno o temperaturi mjenja potreba za vrstama hrane i pica tako zasigurno i ukus i potreba za nekim drugacijim mirisima u duhanima
Ja znam da mi nijedni uvjeti ne pasu bolje za pusenje lule od zime i snijega i pusenje lule u nekoj sumi u setnji po snijegu. Hladan zrak hladi lulu, a snjezni pokrivac blokira sve mirise i tek se tad moze dozivjeti pravi okus i miris nekog duhana. Samo zbog toga jedva cekam zimu, inace je ljeto moje doba