Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Hobiji

rodjo

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.406
  • Briar block maker
Odg: Hobiji
« Odgovori #150 u: 06. Prosinca 2012, 20:51 »
Nož mi je vrh, prekrasan uradak :108:

spori

• Rijeka
    Oblak dima
  • 1.869
« Odgovori #151 u: 06. Prosinca 2012, 22:02 »
Vau King super stvari.  :1:
Sporost je vrlina.

King

• Crikvenica
  • **
    Peče me jezik
  • 158
« Odgovori #152 u: 06. Prosinca 2012, 22:52 »
Vau King super stvari.  :1:

No, evo još malo kako to izgleda kad dođe kod mene:

...te nakon jedno 12 sati efektivnog rada

....donja je prodana na e-bayu....cijena prava sitnica - u rangu jedne high end "dunhilice". Btw. drške su izrađene od devine kosti

.....te jedna iz 1840. - izuzetno teška restauracija, jer je falilo par ovih sedefastih umetaka čija debljina je svega 0,2 mm....

« Zadnja izmjena: 06. Prosinca 2012, 22:54 od King »

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
« Odgovori #153 u: 06. Prosinca 2012, 23:01 »
Sve fantasticno, najvise me se je dojmio japanski noz!  :38:

King

• Crikvenica
  • **
    Peče me jezik
  • 158
« Odgovori #154 u: 06. Prosinca 2012, 23:08 »
Sve fantasticno, najvise me se je dojmio japanski noz!  :38:

Da, zaista je poseban, a pogotovo nakon što ti kovači koji se bave izradom objasne koliko je to u biti teško za napraviti s obzirom na debljinu leđa od 1,8mm što je izuzetno tanko...puno zamki prilikom izrade....

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
« Odgovori #155 u: 06. Prosinca 2012, 23:18 »
Da, vjerujem da ih nije lako izraditi, odlicne su mi sare...inace izradjivac lula R. Negoita koristio je
te sare (metal) za ukrasne prstenove na svojim lulama inspiriranim Japanom...

King

• Crikvenica
  • **
    Peče me jezik
  • 158
« Odgovori #156 u: 06. Prosinca 2012, 23:33 »
Da, vjerujem da ih nije lako izraditi, odlicne su mi sare...inace izradjivac lula R. Negoita koristio je

Inače naziv za te šare je "damask", a dobije se preklapanjem raznih čelika prilikom kovanja, zatim "kupanjem" u kiselini kako bi postale vidljive itd....da ne idem u off...

spori

• Rijeka
    Oblak dima
  • 1.869
« Odgovori #157 u: 07. Prosinca 2012, 00:21 »

Inače naziv za te šare je "damask", a dobije se preklapanjem raznih čelika prilikom kovanja, zatim "kupanjem" u kiselini kako bi postale vidljive itd....da ne idem u off...
Kad se nađemo na idućem skupu objasniti ćeš mi kako umetneš sedef u dršku. Znam umetnuti u drvo i obraditi ali ovo mi je nepoznanica?? :36:
Sporost je vrlina.

King

• Crikvenica
  • **
    Peče me jezik
  • 158
« Odgovori #158 u: 07. Prosinca 2012, 00:39 »
Kad se nađemo na idućem skupu objasniti ćeš mi kako umetneš sedef u dršku. Znam umetnuti u drvo i obraditi ali ovo mi je nepoznanica?? :36:

Jednostavno je, samo treba imati hrpu živaca i neÅ¡to alata...no viÅ¡e na sastanku...koliko vidim organizira se sutra, ali ja ne mog, jer radim...lako vama penzionerima  :61:

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
« Odgovori #159 u: 07. Prosinca 2012, 06:58 »
Ovo sve sam već vidio na brijačnici, ali još jednom - svaka čast!!!
It took Frog Morton four years to perfect this unique blend which is full and yet mild. It is his proudest achievement.

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #160 u: 07. Prosinca 2012, 08:07 »
Auuu King, stvarno kapa do poda, kolekcija ko iz enciklopedije! Svaka čast na restauracijama, sve napravljeno do najsavršenijeg detalja!

Spomenuo si da se ovaj uzorak na japanskom nožu zove "damask", mislim da je Rolando Negoita na luli koju ej nazvao koristio tehniku mokume gane (ili tako nekako). Jel to to ili je to nešto drugo?

Neki dan sam gledao dokumentarac kako su tradicionalin japanski mačevi raÄ‘eni i kovani, sa svim onim silnim presavijanjima pa opet kovanjem. Kad bi majstor jednom presavio, preklopio i zatim kovao komad čelika, viÅ¡e ne bi bio jedan sloj nego dva, na drugom presavijanju su već 4 sloja... dok bi doÅ¡li do 15-tog presavijanja već bi bili na zapanjujućih viÅ¡e od 32.000 slojeva  :38:
Keep it simple!

Kova

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.903
« Odgovori #161 u: 07. Prosinca 2012, 08:56 »
Fenomenalan hobi! To Å¡to radiÅ¡ je impresivno, ali negdje mora biti dobra terapija za živce! Po 12 sati navlačit britvu preko kamenja... Svaka čast!  :61:
"When anger rises, think of the consequences."
-Confucius

sova

• **
    Peče me jezik
  • 225
« Odgovori #162 u: 07. Prosinca 2012, 10:28 »
VAuuuuuuuuuuuuuuu :38: :38: :38:
Bravo King!!

Dinko

• Zagreb
  • *
    Oblak dima
  • 1.108
« Odgovori #163 u: 07. Prosinca 2012, 12:03 »
Odlično izgledaju restaurirane britve!! Svaka čast na prekrasnom hobiju!
Polonius:
Though this be madness, yet there is method in it.

King

• Crikvenica
  • **
    Peče me jezik
  • 158
« Odgovori #164 u: 07. Prosinca 2012, 16:16 »

Spomenuo si da se ovaj uzorak na japanskom nožu zove "damask", mislim da je Rolando Negoita na luli koju ej nazvao koristio tehniku mokume gane (ili tako nekako). Jel to to ili je to nešto drugo?

Neki dan sam gledao dokumentarac kako su tradicionalin japanski mačevi raÄ‘eni i kovani, sa svim onim silnim presavijanjima pa opet kovanjem. Kad bi majstor jednom presavio, preklopio i zatim kovao komad čelika, viÅ¡e ne bi bio jedan sloj nego dva, na drugom presavijanju su već 4 sloja... dok bi doÅ¡li do 15-tog presavijanja već bi bili na zapanjujućih viÅ¡e od 32.000 slojeva  :38:

Mokume gane je nešto sasvim drugo - da ne idem previše u off preko googlea se može naći dosta o materijalu mokume gane. Kad je Sessa gore spomenu odmah sam pomislio da se u biti ne radi o damasciranom čeliku već o mokuma gane materijalu, jer bi bilo besmisleno kovati tj. damascirati čelik samo za izradu prstena.
Da, japanske katane su raÄ‘ene na način preklapanja čelika isto kao i ovaj nož i sasvim je točno da već nakon nekoliko  presavijanja ima jako puno slojeva - u biti matematički bi to bilo 2 na n-tu.
« Zadnja izmjena: 07. Prosinca 2012, 16:18 od King »