Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Početnička pitanja

charlie

Odg: Početnička pitanja
« Odgovori #30 u: 17. Veljače 2009, 14:56 »
Malo sam brčkao po ovoj stranici i vidio, da je govora o pitanjima za lule, proizvodjače.....i pošto ima na tržištu svakojakih imitacija poznatih marki i proizvodjača, evo ovaj link:

http://www.pipephil.eu/logos/index-en.html

tu je sve o pravim i lažnim lulama, kako izgleda originalni znak, opis, gde se je izradila i naravno isto tako, kako su u izgledu lažne, pa može svatko lako vidjeti, jeli kupio original ili made in china.
Lule, prave, su kao satovi. Rolex je u startu 10.000 zelenih dolarćića, a u Mostaru 50 KM. A iz vana: isto.

Isto je sa našim dragim ljubavnicama izmedju usana.

No.1

« Odgovori #31 u: 21. Veljače 2009, 01:52 »
Bayro ce poludeti od nase neodgovornosti :51:

No.1

« Odgovori #32 u: 21. Veljače 2009, 01:56 »
Htedoh da pitam za lule sa poklopcem, jesu li izvorno iz Danske i kakva je prednost tog poklopca, osim ako pusis napolju???? :53:

Zanemarite dim koji izlazi iz lule u obliku mrtvacke glave i koji aludira na stetnost pusenja po zdravlje... :58:

charlie

« Odgovori #33 u: 25. Veljače 2009, 07:44 »
Samo to, da ako pušiš napolju. A odakle su izvorno, teško je reči, jer i oko početka korištenja tog dodatka, nema baš neke garantirano verodostojne dokumentacije.
Za primjer, kod nas u Sloveniji, na planini Pokljuka u malom selu Gorjuše, radili su lule iz orahovog, trešnjevog, cerovog drva, bile su te lule (tamo su jih zvali gorjuška fajfa) vrlo lijepo radjene, sa usnikom lešnjakovog drva, koji je zaključivao obično jantar, grlo je bilo okovano srebrom i sve od prve, imale su taj poklopac napravljen isto tako od srebra, jer su tu lulu najviše koristili seljaci sa konjskim spregama u transportu (furmani), koji su bili dovoljno bogati, da su si ju priuštili.
U XVIII. stolječu proizvodnja tih lula je godišnje dostizala brojku nekoliko tisuča, čak je bila izvozni artikal Austro-Ugarske monarhije, i po pričanjima, valjda da ju je ponekad pušio i sam Franjo Josip, a tko bi to uistinu znao...
Danas je na Gorjušama još samo jedan čovjek, koji radi te lule, ali isključivo po narudjbi i plačanju unaprijed. Ali pošto je več duboko u godinama i nema naslednika.....pa, neka se može ponekad nači na slovenskom kao e-bayu, koji se zove:

www.bolha.com

ako ima tko interes.

miha1981

• Ljubljana
  • **
    Peče me jezik
  • 146
« Odgovori #34 u: 25. Veljače 2009, 08:44 »

...(tamo su jih zvali gorjuška fajfa)...

Odnosno gorjuška čedra.

charlie

« Odgovori #35 u: 26. Veljače 2009, 04:33 »
Tako je, da.

No.1

« Odgovori #36 u: 04. Ožujka 2009, 21:34 »
Imam pitanje vezano za paljenje lule. Kada zapalim lulu i ispušim je delimično pa ostavim i ona se ugasi kad je opet pripalim imam ukus čađi u ustima. Da li trebam prvo deo pepela istresti iz lule pa zapaliti ili da ga ostavljam u luli bez obzira na ukus?
Da kad dođe do duhana onda više nije takav ukus u ustima...

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #37 u: 04. Ožujka 2009, 23:08 »
A gle... tu ti je različitih odgovora koliko i pušaća... ako ostaviš duhan cijelo pušenje u luli - nećeš fulati, ako ga istresaš svako malo u pepeljaru - opet nećeš fulati.. jednostavno isprobavaj i kad nađeš odgovarajuću kombinaciju - drž se nje!
Keep it simple!

No.1

« Odgovori #38 u: 05. Ožujka 2009, 21:29 »
Dobro, hvala!