Znam da ne bih trebao odgovarati u ovoj staroj temi, ali pošto vidim da postoji mišljenje da Mostex u Češkoj proizvodi duhan za lulu, moram objasniti sljedeće:
a) U Češkoj nema proizvodnje duhana za lulu
b) Mostex nikada nije proizvodio duhanske proizvode
Ad a): Koliko znam, nekoć su u ÄŒehoslovaÄkoj postojale dvije tvornice koje su proizvodile duhan za lulu, jedna u ÄŒeÅ¡koj, jedna u SlovaÄkoj. Proizvodili su 6-7 vrsti duhana za lulu, od kojih je najpopularniji bio Taras Buljba. Koliko sam shvatio iz priÄa ÄeÅ¡kih lulaÅ¡a, to je valjda neÅ¡to u rangu naÅ¡e Banatske ruže koja je svojedobno mene, nakon par popuÅ¡enih lula, natjerala da sljedećih Äetvrt stoljeća niti ne pomislim na puÅ¡enje lule.
No, tamoÅ¡nji lulaÅ¡i su bili prisiljeni to puÅ¡iti, jer drugih duhana nije bilo. Amphora i Clan su bili rijetki i nisu bili u "obiÄnoj" prodaji. Uvozni duhani (samo Amphora i Clan) su se mogli kupiti samo u Tuzexu gdje se moglo plaćati samo stranom valutom i posebnim bonovima.
Nakon pada komunizma i otvaranja tržiÅ¡ta, nitko viÅ¡e nije želio puÅ¡iti ogavne domaće duhane, i kompletna ÄehoslovaÄka duhanska industrija je potpuno propala. Danas u ÄŒeÅ¡koj nema proizvodnje duhana za lulu.
Ad b): Mostex (vlasnik dr. Jozef Stanislaw) je samo uvoznik i distributer duhanskih proizvoda i puÅ¡aÄkih potrepÅ¡tina.
Imaju jedino malu proizvodnju lula, no vjerujem da većinu lula s oznakom Stanislaw (imam jednu) proizvode druge ÄeÅ¡ke radionice.
Među duhanskim proizvodima koje prodaju su i oni pod brandom Stanislaw, a koji se proizvode izvan Češke. Stanislaw cigare se proizvode u Dominikanskoj Republici, a Stanislaw duhan za lulu za Mostex proizvode Dan Tobacco i Planta. Tako bar piše na vrećicama koje imam: na nekima je Dan Tobacco, na nekima Planta, a ne znam radi li još netko duhane za Stanislawa.