evo ekipo da podijeim sa Vama nove događaje u vezi prerade materijala za lule, konkretno Briar blockova.
Pošto se moram malo skoncentrirat, zpalit ću jednu staru Danecott pipu napunivši je sa Peterson SC 2007.
Evo ovako stoje stvari nakon pilanja klocni:
-kotao koji sam pripremi prije kuhanja napunio sam sa vodom (obiÄnom iz pipe-mora biti Sljemenska inaÄe nije dobro) potpalio sam sa brenerom (već smo prije u forumu razgovarali o toÄnim nazivima ovakvih naprava) na plin i u hladnu vodu dodao veÄ prije ispiljene klocne

- slijedeća etapa je zagrijavanje vode do kuhanja i održavanje vatre da voda konstatno kljuÄa i eventualno dodavanje onih koliÄina vode koje ispare tokom kuhanja.
-na samoj povrÅ¡ini vode stvara se kora i pjena ( ne prava kora nego nekakav tanki sloj masnoÄe i pjena), koju povremeno vadim iz vode i bacam u livadu jer se u tim naslagama nalazi masnoÄa, sapun, vlaga, djelovi kore braiara i ko zna Å¡ta sve joÅ¡.

-tokom kuhanja u vodu se dodaju razni dodaci koje Vam zbog profesionalnosti posla ne smijem odati (jedino ako skupo platite), a Dotter zna koji su, te se tako navedena procedura provodi nekih 12h minimum.
SAMO MALO DA ZAPALIM LULU UGASILA SE
-nakon dugotrajnog kuhanja vatru gasim ali klocne ne vadim iz juhe nego ostavljam preko noÄi da se juha ohladi zajedno sa klocnama te ih drugi dan vadim iz kotla perem Äistom vodom (istom onom koja se navodi gore kod pripreme kotla za kuhanje) i slikam tako da ih možete vidjeti dolje;

- nakon toga po preporuci jednog naÅ¡eg Älana (hvala SESA) stavljam ih u piljevinu na nekoliko dana te Äekam da se dio vlage iz klocni izvuÄe na ovakav naÄin. Naravno kotao sa klocnama (nemora biti kotao može i kutija) ide u podrum na hladno, vlažno i mraÄno)
-nakon toga idu lagano na sušenje.

Ako niste imali strpljena Äitati ovo moje izlaganje žao mi je zbog toga ali nije bilo moguće u kraćim crtama iznijeti moja iskustva sa pripremom.
Nadam se da Vas nisam previše zadavio