decki - cijenim sva misljenja no, cijeli zivot se cackam sa drvetom (ponesto i metalom)... kod oca imam kompletnu radionu od nekih 30 kvadrata sa gotovo svim alatima koji su potrebni za obradu drveta (hobl, cirkular, modelarska elektricna pilica, stolna busilica, tokarilica, stolna brusilica, rucne brusilice nekoliko komada, aparat za varenja, motalica za zice,...

hihihhi da ne nabrajam, ima alata ko' salate - sreca moja i hvala caci na tome).... nemam tri lijeve, pitanje je samo ostatka alata koji je specifican za izradu lula...
bavio sam se modelarstvom povijesnih jedrenjaka (izmedju ostalog) tako da mi izrada zeljenih komada iz drveta "od nule" nije nepoznata - ovdje je samo pitanje prilagodbe na drugi oblik...
puno je caka - znam... nije lako napraviti oblik koji covjek zeli i da na kraju to lijepo i izgleda - i toga sam svjestan...
mozda izgleda kao da brzam no meni ne treba raspa za drvo kad imam barem 10-tak razlicitih na izbor...
meni treba info o stvarima koje sada ne znam...
zato sam pitao TA pitanja a ne osnovna....
ne mogu reci da ce prvi primjerak biti vrhunski... no ne vejrujem da ce biti fijasko tako da me proces izrade predbusene klocne sa uglavljenim usnikom ne sekira.... vise me sekira izrada "od nule" i tu moram podgrijati stolicu kao i bajcanje i poliranje (pogotovo kontrastno bajcanje)... ne zelim da ispadnem prepotentan ili nezahvalan za svaki odgovor koji mi dajete - ovdje ima nekoliko iskusnih majstora cije znanje cijenim i skidam kapu... u lulama sam pocetnik i imam vise nego dosta za uciti ali nisam potpuni pocetnik u obradi drveta...
ne mogu niti garantirati da cu "proizvoditi" lule nekoliko desetaka komada godisnje ali zelim napraviti barem komad dva "picajzlerski" i polako...
mislio sam da ce ova tema biti interesantna.. zato sam ju pokrenuo.....
evo, stopiram sa istom - idem dalje sam kopati pa ce vrijeme pokazati sto cemo dalje... eto

jel posteno....