Jeste li culi za ovu tehniku punjenja?
http://www.smokersforums.co.uk/showpost.php?s=db2c5b9c9855d4eb5f3420ed0e53790a&p=1122602&postcount=14Ja sam je koristio samo na VA flejkove, ali razlika izmedju "ugurati cep" i ovoga je kao od zemlje do neba. Kod standardnih tehnika mrvljenja ili savijanja flejka se gubi nekih 60% arome. Nisam bas siguran dali ce da funkcionise sa Burley-em kao sto je MB Navy Flake, ali vrijedi probati.
Uglavnom tehnika se sastoji u tome da se flejk ne razmrvljuje, nego da se ostrim nozem ili skarama nasece na sitne komadice u obliku kocke. (sto manje, to bolje) Mora se paziti da se flejk ne raspadne, i da malene kockice ostanu u nabijenom stanju kako je bilo u samom flejku. Onda se polako sipa u lulu, ne upotrebljava se pritisak uopste, samo se lagano tapsa lula sa vanjske strane da se male kockice bolje rasporede unutra. Onda se pali prvi put, ali se nakon toga ne koristi tamper, nego se opet nanosi vatra kako bi se duvan konacno razgorio. Tamper se i dalje ne koristi, sve dok se lula ne ugasi, tek tada se najlaganije poravna pepeo, kako bi mogao duhan da se upali. Moramo odoliti refleksu koji sam gotovo mehanicki mice ruku sa tamperom ka luli. To se desava negdje oko prve trecine. Najlaganiji tamper, onda upaljac ili sibica, i tako pusimo sve do kraja. Lula nam nikako ne zagrijava, pusi se duplo duze, (moze trajati oko dva sata) dim je suh i hladan, i pun arome. Nema nikakvoga mulja, nikakve vlage. Na dnu ostaje samo suhi bijeli pepeo.
Vrijedi probati i sa ovim duhanom. Ja ga nemam kod sebe, inace bih odma probao. Nisam doduse probao sa latakijom, (recimo Penzance) ali kod VA je nesto fantasticno.