Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

potencijalni piperson ; )

martin_

• Zagreb
  • *
    Bijeli zubi
  • 11
Odg: potencijalni piperson ; )
« Odgovori #15 u: 30. Studenoga 2010, 23:37 »
Dakle, kao sto i vidite, lula je jako stara i u losem je stanju. Stara je minimalno 60 godina, ali vjerojatno i znatno vise, obzirom da koristena u dalmatinskoj zagori, a tamo su se stvari uvijek koristile do krajnjih granica.

Ja sam mislio za pocetak, dovesti malo tu lulu u red, pa makar je i ne koristio osobno. Ima li tko savjet gdje bi tako nesto mogao obaviti i kakva bi otprilike bila cijena? Da li je uopce to moguce ili je previse propala?

p.s.
Ako je netko sa foruma to u stanju uciniti, volio bih da mi posalje ponudu na pm

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
« Odgovori #16 u: 01. Prosinca 2010, 00:06 »
Koliko vidim na četvrtoj fotografiji, žarnica je dosta oštećena.
Možda ovu lulu ostaviti kao uspomenu, a kupiti neku novu za uživanje.
Inače već za 300-tinjak kn može se naći sasvim pristojna lula za početak.
It took Frog Morton four years to perfect this unique blend which is full and yet mild. It is his proudest achievement.

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #17 u: 01. Prosinca 2010, 08:00 »
Ja isto mislim da bi bilo bolje nabaviti neku jeftinu lulu za početak, a ovakvu starinu možda kasnije restaurirati i upogoniti.

Na forumu imaš dosta savjeta kako sam obnoviti lulu, a ovoj luli bi možda pomoglo samo malo brusnim papirom izgladiti žarnicu da se vidi zašto je ovaj cake (zaštitni sloj na stijenkama drveta) otpao, i onda ju lagano i oprezno nanovo upušiti.
Keep it simple!

rodjo

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.406
  • Briar block maker
« Odgovori #18 u: 01. Prosinca 2010, 11:09 »
kolege pravo zbore, ali mislim da se sa laganim zahvatom taj cake može cijeli lijepo poskidati i lula dosta dobro obnoviti pa ponovo upušiti.
Sumnjam da će joj se išta dogoditi nakon upušivanja, drvo je već svoje odradilo što se temperaturnih razlika tiče, dobra stara lulica koja će po mom mišljenju još dosta odraditi :61:

martin_

• Zagreb
  • *
    Bijeli zubi
  • 11
« Odgovori #19 u: 01. Prosinca 2010, 12:29 »
Oke, onda necu riskirati sa tom lulom.
Hvala svima na pomoci, javim vam se kad nabavim novu!!

SSEKIR75

• Bela Crkva Banat
    Oblak dima
  • 1.644
« Odgovori #20 u: 01. Prosinca 2010, 12:50 »
vidis, ja nisam majstor kao dr dotter, sesa i canaan da pravim novu lulu (doduse nisam ni pokusao, mozda i jesam :13:) , ali sam se sa starudijama dosta mecevao. ova lula izgleda ne dobro nego odlicno, i jedino sto treba je dr dotter vec rekao - pazljivo osmirglati cake i lagano je ponovo upusiti. NE IZNOSITI IZ KUCE DEDINU LULU!!! TO JE PORRRRODICNA SVOJINA I MORRRRA DOBRRRRO DA SE CUVA,  sto rece sima strasni kao skotlandjanin :68: inace ne bi bilo dobro da se ucis na njoj da je ne upropastis, izgleda dosta lepo i kvalitetno (ovako po slici). kupi lepo DC lulu i ne beri brigu... a ova moze kasnije kad ti sve legne da donese pravi uzitak. pusiti iz dedine lule,hm...  :36:

martin_

• Zagreb
  • *
    Bijeli zubi
  • 11
« Odgovori #21 u: 01. Prosinca 2010, 13:55 »
Bez brige, upravo sam tako i planirao. Malo se izvjezbat na nekoj jeftinijoj kupovnoj, a onda kad skupim stogod  iskustva upogoniti ovu staru lulu, kako dotter veli.
p.s. bas sam je sada nesto "snjofao" i nevjerojatno je da nakon svih tih godina lula ima nekakvu aromu. Ne znam da li je stvar drva ili cakea, ili sam si umislio :1:

Kova

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.903
« Odgovori #22 u: 01. Prosinca 2010, 14:27 »
Pozdrav i dobrodoÅ¡ao na forum!  :61:
Kao što su dečki lijepo napisali, lula je nešto totalno drugačije od cigareta. Uspoređivati jedno i drugo je apsurdno.
Ja sam lulu počeo pušiti upravo iz istog razloga kao i ti, tj. prestao sam s cigaretama, ali mi je trebala nekakva "zanimacija" da me odvrati od razmišljanja o cigaretama. Ja sam tu "školu" dosta platio, pošto sam čak išao toliko daleko da sam si kupio e-cigaretu, i svakakve ostale gluposti!!!! Naravno, to su sve pi*darije.
U luli sam se "pronaÅ¡ao", ali stvarno jesam. Naime, kao Å¡to su dečki lijepo izelaborirali, puÅ¡enje lule nije za svakoga. Zahtjeva potrebne "vjeÅ¡tine" (naravno samo u početku, dok ne postane rutina), a na kraju se svede na jedan krasan hobi (degustacijsko/kolektorski  :1: ). Postoji čitavo more raznovrsnih duhana, lula, opreme za lulu,..... Nije toliko skup hobi (u startu je, ali matematički dokazano je dosta jeftiniji od puÅ¡enja cigareta), ali stvarno ispunjava!
Što se tiče mog prestanka pušenja cigareta, to je trajalo neko vrijeme (7-8 mjeseci), ali kao što smo mi ljudi ipak samo ljudi, pokleknuo sam i nazad se vratio pušenju cigareta (ovisi o snazi volje)! Sada sam upravo u fazi da više dimim cigarete nego lule, što zbog činjenice da lula nije za 5-minutno "silovanje", kao cigareta, već si moraš izdvojiti 30 min/1h vremena samo za sebe (što ja trenutno nisam u mogućnosti-žena, klinci, obaveze,....).
Lula je meni upotpunila život, na način da sam toliko dragih i nesebičnih ljudi upoznao, proveo sate i sate prekrasnih druženja,.....
Probaj-mislim da ne možeÅ¡ pogrijeÅ¡iti!  :61:
"When anger rises, think of the consequences."
-Confucius

Zem

• **
    Peče me jezik
  • 143
« Odgovori #23 u: 01. Prosinca 2010, 23:08 »
Dobrodosel!

Sad se moram muciti i pokusat napisati nekaj kaj do sad nije bilo napisano. Ajde prvo o sebi, cigarete sam dimio za vrijeme faksa, al nikad pretjerano, max 2 kutije u tjedan dana. Vecinu, naravno, kad bi se islo van. Tog smeca sam se ostavio prije kojih 7 godina kad sam skuzio da nit mogu voziti bicikl ko covjek, nit mogu  trcati na badmintonu/squashu bez da se uspusem... i tako sam kroz mjesec dana smanjivao malo po malo, da bi nakon toga iduci mjesec max 10 komada u tjedan dana i polako potpuno prestao. U iducih godinu-dvije sam mozda zapalio max 5 komada, a i to kad sam bio pretjerano pun alkohola. U zadnjih 5 godina nijednu. Otkad pusim lulu, cigarete mi smrde gore nego javni wc, najozbiljnije.

Kako Kova kaze, lule nisu za svakog. Ako cigarete pusis kao prvu stvar ujutro, pusis jer si nervozan, sav se treses dok palis, a kad zapalis dozivljavas orgazam - onda mislim da bi nakon 5 minuta lulu zveknuo u zid ili kroz prozor. Za lulu treba dosta strpljenja, pogotovo na pocetku dok ne udjes u stos da ti se ne gasi svake 3 minute. Isto tako, za razliku od cigara, koje dosta ljudi pusi kad su vani da bi se preseravali pred ekipom, lulu je jako fino zapaliti kad si sam doma, recimo uz knjigu ili film.

Pada mi na pamet usporedba s hranom. CIgareta bi bila kao porcija masnog slanog pomfrita - brzo, jednostavno, zasitno. Lula bi bila puno stvari, recimo pecena foie gras na pekmezu od brusnica, s blansiranim kruskama u portu... kuzis kaj hocu rec? :-)

Ak mene pitas, ja bi ti preporucio npr. Stanwell, DC, Big Ben kao brand lula za pocetak (cca 300 kn) i npr. Mac Baren Original choice kao lagani duhan za pocetnike. Probaj, pa vidi kak ti se cini.

I jos ak ti se da citati, baci pogled ovdje http://www.leaderu.com/ftissues/ft9704/opinion/foley.html gdje je jedan gospodin, puno elokventniji od mene, opisao razliku izmedju cigareta, lula  i cigara.

A sad se vracam natrag upusavanju Caresse od Jan Zemana...  :61:

martin_

• Zagreb
  • *
    Bijeli zubi
  • 11
« Odgovori #24 u: 04. Prosinca 2010, 01:35 »
Jos jednom hvala svima na odgovorima i savjetima. Evo da se pohvalim - vec 8 ili 9 dan nisam zapalio cigaretu i silno se cudim zasto to nisam ucinio i ranije, osim toga, svaki put kad bi mi doslo da zapalim poceo bi sam sebe "nabrijavati" sa lulom - i odmah bi se jasno prikazala besmislenost tog  3minutnog opcenja s cigaretom naspram jednosatnog hedonizma s lulom. Ipak, mislim da cu se jos neko vrijeme kloniti svih duhanskih proizvoda, ali lula definitivno ostaje pod povecalom i pitanje je dana kada cu vam se pohvaliti na ovom forumu!!; )
 :165:

martin_

• Zagreb
  • *
    Bijeli zubi
  • 11
« Odgovori #25 u: 04. Prosinca 2010, 01:47 »
I jos ak ti se da citati, baci pogled ovdje http://www.leaderu.com/ftissues/ft9704/opinion/foley.html gdje je jedan gospodin, puno elokventniji od mene, opisao razliku izmedju cigareta, lula  i cigara.

E da, Zem, procitao sam clanak i moram ti priznati da i nisam bas odusevljen - ima smisla, ali nekako mi sva ta filozofija i mentalni napor koji je tip ulozio ne odgovaraju banalnosti teme. Daleko me vise odusevila tvoja iskonska gastro usporedba, pogotovo sada, u ovaj kasni sat, kada i inace imam grozan obicaj isprazniti frizider ; ))

Zem

• **
    Peče me jezik
  • 143
« Odgovori #26 u: 04. Prosinca 2010, 18:19 »
Hehe, je imas pravo, i ja isto mislim da tip malo pretjeruje s filozofijom. To je mozda malo previsle otislo u krajnost. S druge strane, netko moze reci da je pusenje lule zapravo paljenje nekakvog starog lisca u maloj drvenoj posudi. Istina je negdje na sredini.

Nego, poanta je zapravo bila da vidis do kuda su neki ljudi u stanju ici kad je lula i pusenje iste u pitanju. Da vidis kako je to vise hobi nego ovisnost. Pusac cigareta nece nikada pisati eseje o cigaretama. Nece isprobavati hrpu drugih cigareta i druziti se s frendovima iskljucivo da bi isprobavali cigarete koje je netko kupio.

IMHO, utoliko ljudi pisu da su te dvije kategorije neusporedive.

Smoke in peace  :163:

martin_

• Zagreb
  • *
    Bijeli zubi
  • 11
« Odgovori #27 u: 04. Prosinca 2010, 18:46 »
E pa onda smo se odmah skuzili, jer mi je otprilike isto palo napamet - konkretno, ja se pitao postoji li mozda forum pusaca cigareta i da li ima sve ove teme kao i piperson - vjerujem da sam si postavio retoricko pitanje! ; )

Zem

• **
    Peče me jezik
  • 143
« Odgovori #28 u: 04. Prosinca 2010, 21:48 »
Jesi.   :1:

Zem

• **
    Peče me jezik
  • 143
« Odgovori #29 u: 05. Prosinca 2010, 18:52 »
Martin, baci pogled ovdje, manje filozofije, vise prakticnosti. Zanimljiv tekst kako i zasto prestati s cigaretama. Tip je spomenuo tocno to tvoje retoricko pitanje.

http://pipesmagazine.com/blog/pipe-smoking-thoughts/how-to-quit-cigarettes-smoke-a-pipe/