Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

The Brand Myth...

Beluga

• Beograd
  • *
    Žuti zubi
  • 541
    • Aleksiades Adventure
The Brand Myth...
« u: 30. Prosinca 2008, 18:28 »
Zanimljiv članak koji je Fred Hanna napisao za North American Society of Pipe Collectors...
Tiče se odnosa koji imamo prema “markiranim“ i “onim drugim“ lulama.

http://naspc.org/brandmyth.htm

Nisam stavio u linkove, jer bi prosto bilo zgodno ovde pisati i komentare... :61:

pipeclubsi

• Slovenija
    Opečen mi jezik
  • 372
Odg: The Brand Myth...
« Odgovori #1 u: 31. Prosinca 2008, 14:20 »
I ja se slažem sa napisanim. Mit branda je prazan dim. Odlično napisano. Elitizmu nije mjesto među pušačima lula, jer mi smo društvo različitih ljudi koje pušenje lula ujedinjuje i spaja, a da se djelimo na lule po skupoći ili tipom duhana, hvala, to ne ide.

Ja sam počeo sa Adsorba lulom od 2.700 SIT (cca 11 EUR). Da samo vidite kako su rupice kitom popravljene, a za filter od 9mm je rupa malo prevelika, pa sam filter umotavao u papir, da ga učvrstim. Sada znam, da se nije baš dobro pušila, ali za početnika bila je dobra i sada znam da jedan Big Ben od 50 EUR znači sasvim dobru lulu. Mislim, da ako malo na pamet zaokružim, za par stotina eura dobijam maksimum, za 300 ko bajagi neku ekskluzivu posebnog oblika i lijepog uzorka drva, a sve ostalo sa zlatnim obručima i čudnim imenima me ne zanima, jer ništa ne znači kod pušenja. Jedino da me kod gala prijema kod brunejskog sultana netko zapamti kao tipa sa lulom koja ima zlatni obručič sa dijamantićima i bijelu tačkicu, da se zna...

Najbolje je jednostavno kupiti solidnu lulu koja oblikom odgovara ukusu kupca, pa se poslije malo izvežbati za pravilno punjenje i pripaljivanje, a ostalo je sam još stvar izbora duhana, koji isto mora odgovarati ukusu, biti kvalitetan i prave vlažnosti. Kad ovladamo osnovama, možemo nadograđivati teorijama koji oblik seckanja ide u koju lulu, pa kakve su mješanice duhana, engleski, aromatik i tako dalje.
Tko ima interesa, volje i vremena za to, u pušenju lula naći će odličan hobi, jer svim tim zanimacijama oko lula i duhana, priboru nikad kraja.
A za užitak u pušenju treba ti u stvari samo osnova i ništa više. Dakle svatko neka uživa na svoj način bez da se brine ili diže nos, a najlepše je da kao i na ovom forumu, možemo jedni drugima pomagati sa idejama i iskustvima, družiti se i uživati u zanosnim čarima čarobnih aroma najboljih duhana.

Pozdrav!
~~~ Aleš iz Maribora ~~~

Beluga

• Beograd
  • *
    Žuti zubi
  • 541
    • Aleksiades Adventure
« Odgovori #2 u: 31. Prosinca 2008, 14:50 »
U osnovi, izgleda da je 80% u onom komadu korena (koliko mu je prijalo da raste na tom mestu) i 20% u ?oveku koji ga priprema, se?e i prepoznaje od kog dela se može napraviti bolji komad...

A kada budem išao kod brunejskog sultana, pozajmi?u Bayrinu Dunhilicu....  :1: mala je verovatno?a da on i ja idemo na prijem u isto vreme...
Ali ko zna...   :15:

Beluga

• Beograd
  • *
    Žuti zubi
  • 541
    • Aleksiades Adventure
« Odgovori #3 u: 31. Prosinca 2008, 14:59 »
...
Davorin svoje lule radi isključivo od crnogorskog vrijesa.  :155:

Ali onda bi morao, sitno negde na strani napisati “EkoloÅ¡ka Pipa, bogumi“...   :39:

Beluga

• Beograd
  • *
    Žuti zubi
  • 541
    • Aleksiades Adventure
« Odgovori #4 u: 31. Prosinca 2008, 15:12 »
Еколошка пипа, никад заљевана нит' прскана; ископана и осијечена јуначки - вељу ти ја чоче...   :15:

pipeclubsi

• Slovenija
    Opečen mi jezik
  • 372
« Odgovori #5 u: 31. Prosinca 2008, 16:33 »
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/883
By the way: za one kojima ćirilica stvara probleme (u Mozilli) pretvara sve u latinicu.
~~~ Aleš iz Maribora ~~~