Years before tinning, this tobacco begins as bright yellow, sugary top grade Virginia and Carolina leaf. Through careful triple aging, pressing and stoving, it becomes rich, cool and dark. A seductively spicy aroma develops during the extended maturing process to complement the complex flavor of this concentrated, smooth broken flake, which is easily rubbed out to suit any occasion.Dark Star je od McClellandove Personal Reserve serije. Kad se otvori limenku, se odmah zna, da je to McClelland virginija jer je puna "ketchup" mirisa. S vremenom se taj miris smanji ali nikad ne nestane, meni i onako ne smeta jer to znaÄi, da će se dimit Mc delicija

Duhan dolazi u flakeovima razliÄite veliÄine, koji su sabijeni, mastni i potpuno crni... prekrasno neÅ¡to. TeÅ¡ko je vjerovat da je to nekad bila svjetlo žuta virginija. Toliko je drugaÄiji od svih drugih, da su mi odmah poÄele curit sline.
Kao kod svih virginijskih flakova je i kod ovog najbolje limenku otvorit i pustit dovoljno dugo, da se duhan osuši i nadiše zraka. Treba mu par dana, da dođe u pravu formu.
Kod Dark Stara fold and stuff metoda ne dolazi u obzir osim ak želite dimit sa upaljaÄem montiranim na lulu. Treba ga dobro razmrviti, Å¡to se lako radi. Mrvi se ko osuÅ¡ena glina, rezultat su mali komadići sabijenog duhana.
PriporuÄujem vrlo lagano punjenje jer se ti komadići kod puÅ¡enja dosta proÅ¡ire.
Pali se sporije nego "normalni" duhani. Ne treba sad ekstra vuÄi ili paliti njemaÄkim brenerom nego samo par nježnih paljenja viÅ¡e i lagano krene. Jednom kad je upaljen gori vrlo ne problematiÄno, sporo i treba malo tampanja
Za razliku od McClellanda #22 odmah razvije aromu koja je konstantna do kraja puÅ¡enja. Ima dubok, pun, karamelni ukus... Äokolada, ljeÅ¡njaci... a na nepcu se lagano osjeti visoke voćne ukuse. Tokom puÅ¡enja kompleksnost ukusa ne naraste ali to i ne treba, jer je već od poÄetka odliÄan, ukus samo malo dobije na jaÄini.
Ja ga volim dimiti vrlo sporo ali ne ugrize nit ako se brzo vuÄe.
Za sve, koji nisu naviknuti na virginijske duhane postoje bolje mjeÅ¡avine ali ak su vam virginije bar malo blizu, je ovo Äista poezija. 10/10
PS kod recenzija se mi Äini korisno znat Å¡to autor inaÄe voli dimit, pa Äu napisat i moje favorite koju su bar malo sliÄni ovom duhanu:
McClelland #22, #24, Samuel Gawith Full Virginija Flake i Best Brown Flake.