O ovoj temi se stvarno može pisati naÅ¡iroko, jer vjerovatno ima toliko razliÄitih metoda koliko ima puÅ¡aÄa.
Od nekih dosta starih i uvriježenih metoda (ne nužno i dobrih i poželjnih) poput kriÅ¡ke jabuke ili nekog drugog vlažnijeg voća u posudi s duhanom do visokosofisticiranih humidor kabineta kakvi se najÄešće koriste za skladiÅ¡tenje cigara.
Pobrojao bih ovdje samo neke koje sam ja koristio, a bilo bi dobro da se svi ukljuÄe s pokojim savjetom pa da na jednom mjestu imamo sve naÄine oživljavanja duhana.
1.
OvlaživaÄi
Njih koristim kad se duhan tek poÄinje presuÅ¡avati jer najbolje odrade posao ovlaživanja i održavanja neke razine vlage u limenci/staklenci. Postupak je jednostavan, namoÄi ga se na koju minutu u ÄaÅ¡i hladne vode, malo otrese da otpadne viÅ¡ak kapi s njega, obriÅ¡e ubrusom (jako važno jer ako ostanu kapi vode na njemu, taj duhan koji je neposredno oko humidora bi se mogao upljesniviti) i ubaci u posudu s duhanom. Ja ubacim 2 komada i ostavim 2-3 dana u limenci.
Ima ih za kupiti na manje više svim mjestima gdje ima lula i duhana. Ja sam svoje uzeo u Dan Pipeu.
2.
ParaDosta Äest naÄin ovlaživanja duhana je i pomoću pare, gdje zapravo duhan sam sebi potegne vlage iz okoline koliko mu je potrebno. Postupak je jednostavan, istresti duhan na neki papir ili neku drugu ravnu povrÅ¡inu (s koje će ga kasnije biti lako pobrati), ravnomjerno ga proÅ¡iriti na veću povrÅ¡inu i staviti u kupaonu na desetak minuta dok se tuÅ¡iramo i dok je kupaona Å¡to jaÄe zaparena. Dosta dobra i brza metoda, a najbolje je Å¡to se ne može pretjerano prekrdaÅ¡iti s vlagom jer će duhan sam sebi uzeti onoliko vlage koliko mu je potrebno. Ovu metodu koristim kod srednje jake razine suhoće duhana.
3.
Izvor vlage u posudi s duhanomOvo je metoda koju koristim kad je duhan zaista ekstremno suh i kad ovlaživaÄi ili para nisu pomogli. Uzmem recimo limenku od 100g (onu visku, kakvu recimo ima McClelland za svoje duhane, ne one niske poput Petersona ili MacBarena), stavim unutra duhan. Papirnati ubrus namoÄim na sredini vodom. Malo istisnem viÅ¡ak vlage kako kasnije ne bi kapalo po duhanu. Stavim ubrus preko limenke duhana tako da taj vlažni dio bude preko dijela gdje doÄ‘e poklopac. Vlažni dio ubrusa ne bi smio dodirivati duhan. Preko toga stavim plastiÄni poklopac limenke i ostavim dan-dva. Ubrus se posuÅ¡i, duhan potegne vlagu i fantastiÄno se rehidrira.
Eto, ovo su tri najÄešće metode koje ja koristim.
Ono Å¡to se nikako ne preporuÄuje je prije spomenuta kriÅ¡ka jabuke u limenci s duhanom. Jabuka jako brzo oksidira i poÄinje trunuti a takvo neÅ¡to ne želite imati kraj svog duhana u Äijim aromamama i dalje mislite uživati.