Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Brušenje noževa

Kova

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.903
Brušenje noževa
« u: 09. Veljače 2012, 13:12 »
Evo, interesira me, pošto sam neko vrijeme muku mučio sa oštrenjem noževa, pa su se povukle i neke rasprave na tu temu između nas par forumaša. Ovime produbljujem raspravu, jer me interesira na koji način vi održavate noževe oštrima.
Inače-imao sam neki metalni oštrač sa drškom "premazan" nekim premazom, i jako je dobro funkcionirao prvih par puta (dok se nije taj premaz istrošio). Onda me ta tematika zaintrigirala, pa sam u razgovoru s jednim profesionalnim kuharom čuo za "klasičnu" metodu oštrenja "ciglom" s 2 strane. Kupio sam tu ciglu, koja je vrlo jeftina (1-1,5 € cca), i slušajući savjete kako odraditi taj posao, moram priznati da me učinak oduševio. Doduše, osim što bi sam proces trebao dosta dugo trajati, jer se nož povlači sa obje strane cigle (grublja i finija-što dulje i lakše-to bolje), shvatio sam da je ustvari sam postupak i relativno relaksirajuć. Bitno je da oštrač (cigla) bude cijelo vrijeme vlažan, jer se na površini formira kao nekakva pasta koja je ustvari abrazivno sredstvo za oštrenje. Nadalje, našao sam na raznoraznim forumima i "sofisticiranije" načine brušenja, tzv. japanskim kamenjem....
"When anger rises, think of the consequences."
-Confucius

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
Odg: Brušenje noževa
« Odgovori #1 u: 09. Veljače 2012, 13:47 »
Pridruzio bih se temi. Doduse, mene zanima brusenje dlijetova koji nisu ravni kao noz. Nasao sam na internetu
niz primjera kako ih ostriti,  i koje pokrete koristiti ako se radi o dlijetovima sa zakrivljenom ostricom i ako se koristi
kamen. Postoje i masine za brusenje, ali su skupe. ovdje su mi dostupni "arkansas" kamenovi. Da li ih je netko koristio?

Kova

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.903
« Odgovori #2 u: 09. Veljače 2012, 13:52 »
Noževe brusim na Japanskom umjetnom kamenju Naniwa Super Stones, gradacija 1000, 3000, 8000, 10000, i oštriji su da ne mogu biti oštriji. Oštricu prislonim, napominjem, prislonim na papir, skoro bez ikakvog pritiska, i precvika ga na pola u roku keks!
Može pitanjce-gdje si kupio to kamenje, kolika je cijena, i koliko dugo traje proces oštrenja/po nožu?
Našao neke informacije:
http://brijacnica.com/viewtopic.php?f=53&t=207 Malo o Naniwa SS kamenima
http://www.replikart.com/15-japansko-kamenje-za-ostrenje Dućan sa djelomičnom ponudom brusnih kamenja
« Zadnja izmjena: 09. Veljače 2012, 14:15 od Kova »
-Confucius

Kova

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.903
« Odgovori #3 u: 09. Veljače 2012, 15:16 »
...jel ti pričaÅ¡ o oÅ¡trenju britve ili noža za rezanje?  :1:
-Confucius

Kova

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.903
« Odgovori #4 u: 09. Veljače 2012, 15:21 »
DAAMN! Pa stvarno dugotrajan proces  :1: Koliko često oÅ¡triÅ¡ noževe?
-Confucius

SSEKIR75

• Bela Crkva Banat
    Oblak dima
  • 1.644
« Odgovori #5 u: 10. Veljače 2012, 22:32 »
za moje potrebe slovenacki kamen za ostrenje sa 3 zvezdice je odlican. noz mi sluzi za upotrebu, a ne poliram ga

Lika

• Zagreb, HRVATSKA
    Opečen mi jezik
  • 379
    • Mala radionica interneta d.o.o.
« Odgovori #6 u: 29. Veljače 2012, 18:52 »
Ja sam ti imao taj Japanski kamen (whetstone) gradacije 1000 i 4000 (obostrani)... probao jednom naostriti noz (doduse los, Tescoma Aza komercijalno sranje, stainless) i poludio sam. To toliko dugo traje i toliko je tesko da je to cudo jedno.

Onda mi je friend dao PUNO boljeg Dicka Premiere serije (molim citatelje da se suzdrze od sala, posalica, gegova, doskocica, vinjetica i zeze o prijateljima, dicku - pimpeku - itd.)  :1: :1: :1: i evo jos ga nisam ostrio. Kad mi zatreba, mislim da cu probati s Cutlerom dogovoriti neko ostrenje ;) ili otici kod onog tipa kod dolca (Pod Zidom)

-
Pratite sva najvaznija zbivanja, drustvene kronike, filozofiju i modu, lijepe zene i duhane na mom blogu http://astrbac.wordpress.com