Evo, interesira me, poÅ¡to sam neko vrijeme muku muÄio sa oÅ¡trenjem noževa, pa su se povukle i neke rasprave na tu temu izmeÄ‘u nas par forumaÅ¡a. Ovime produbljujem raspravu, jer me interesira na koji naÄin vi održavate noževe oÅ¡trima.
InaÄe-imao sam neki metalni oÅ¡traÄ sa drÅ¡kom "premazan" nekim premazom, i jako je dobro funkcionirao prvih par puta (dok se nije taj premaz istroÅ¡io). Onda me ta tematika zaintrigirala, pa sam u razgovoru s jednim profesionalnim kuharom Äuo za "klasiÄnu" metodu oÅ¡trenja "ciglom" s 2 strane. Kupio sam tu ciglu, koja je vrlo jeftina (1-1,5 € cca), i sluÅ¡ajući savjete kako odraditi taj posao, moram priznati da me uÄinak oduÅ¡evio. DoduÅ¡e, osim Å¡to bi sam proces trebao dosta dugo trajati, jer se nož povlaÄi sa obje strane cigle (grublja i finija-Å¡to dulje i lakÅ¡e-to bolje), shvatio sam da je ustvari sam postupak i relativno relaksirajuć. Bitno je da oÅ¡traÄ (cigla) bude cijelo vrijeme vlažan, jer se na povrÅ¡ini formira kao nekakva pasta koja je ustvari abrazivno sredstvo za oÅ¡trenje. Nadalje, naÅ¡ao sam na raznoraznim forumima i "sofisticiranije" naÄine bruÅ¡enja, tzv. japanskim kamenjem....