Orientalni duhani,Svijetla Virginia,Tamni Cavendish, sa malo Latakie i Periquea.
Iskoristio bih ovu recenziju da kažem nešto o Orientalnim, odnosno Turkish vrstama duhana.
Svi rastu na podruÄju istoÄnog mediterana:Yenidje i Smyrna u GrÄkoj;Samsun,Izmir i Basma u
Turskoj;Drama u Makedoniji i Xanthe u regiji Thrace koja je većinom u GrÄkoj.MeÄ‘u njih spada i
Latakija(Ciparska i Sirijska) koja je Orijentalac obrađen dimom.Karakterizira ih prirodna orašasta
slatko-gorka aromatiÄnost i miris suhog sijena-stelje.MijeÅ¡ani zajedno sa Virginijom tvore tzv.
Engleske,Škotske i Orijentalne(Balkan) mješavine.
Evo kako razlike među njima opisuje gosp. G.L.Pease:
"Definicija ovih mjeÅ¡avina nije Ävrsto odreÄ‘ena osim Äinjenice da svi sadrže Latakiju.Prema
mojem viÄ‘enju, Engleska mjeÅ¡avina ima priliÄnu koliÄinu Virginije koja podržava Latakiju, a
Orijetalci služe kao zaÄin-dodatak.Å kotska mjeÅ¡avina je sliÄna Engleskoj,sa manjom koliÄinom
Latakije,dominantnijom Virginijom i malo ili ništa Orijentala.Orijentalna odnosno Balkan mješavina
je uglavnom bazirana na orijentalnim vrstama i Latakiji,sa tek toliko Virginije da podrži strukturu
i održi balans."
Na poÄetku lule prvo Å¡to se osjeti je blaga aroma Latakije, koja s vremenom prepuÅ¡ta mjesto
Orijentalima,ustvari stapa se s njima.Na površinu izbijaju kompleksnije arome sijena,zemlje,lješnjaka,
drveta.One se miješaju i postaju izraženije što se više približavamo sredini lule.Duhan poprima
slatkasto-gorku aromu,pomalo oporu.Ovdje lijepo dolazi do izražaja Perique,koji propitkuje jezik i nepce
svojim pikantnim paprenastim notama i Äini kontrast ostalim aromama koje tako bolje dolaze do izražaja.
ProÄitao sam negdje da se Perique dodaje virginijskim mjeÅ¡avinama, jer zbog svoje kisele baze neutralizira
lužnatu bazu Virginije, koja uzrokuje neugodno peÄenje jezika(tongue-bite).Duhan pravilno gori i
ostavlja fini pepeo bez krupnih neizgorenih djelova.Blender nije pretjerao sa Latakijom koja bi zbog svoje
dominantne arome prekrila ostale duhane.Ne zovu ju u Siriji bez razloga "Abourihm"-Kralj Okusa.
Ovo nije duhan koji osvaja na prvu lulu.Nije ni duhan za poÄetnike, jer naglim puÅ¡enjem
izaziva neugodne senzacije na jeziku i nepcu.Duhan je to za polagano pušenje u miru i samoći,
daleko od žurbe,vike i stresa,kada se Äovjek može posvetiti iskljuÄivo luli i pravilnim ritmiÄkim pućkanjem
istraživati Äitave svjetove koji se skrivaju iza koprene dima.
U svakom sluÄaju odliÄno izblendiran duhan.Kako nisam expert za orijentalce i puÅ¡io sam svega par mjeÅ¡avina,
meÄ‘u kojima me ova najviÅ¡e osvojila, dajem ocjenu 4.5/5.Inaće bi bila Äista petica.