Drustvo, evo da vam predstavim i nekoliko mojih pokusaja izrade lula.
Iako sam se poodavno registrovao nisam bio nesto posebno aktivan jer sam vreme uglavnom provodio iscitavajuci tekstove o izradi lula. Izvinjavam se zbog toga i potrudicu se da ubuduce budem aktivniji.
Ideja o izradi lula mi je dosla spontano nakon nekoliko restauriranih polovnih lula. Pozeleo sam da sebi napravim lulu po svom ukusu. Polako sam prikupio nesto neophodnog alata jer od istog nisam imao nista jer se nikada i nisam bavio obradom drveta niti nekim slicnim zanatom. Pukim slucajem sam dosao do jedne klocne od briara a nakon toga do lepe kolicine morte. Na zalost nisam dosao do materijala za izradu usnika vec sam koristio usnike sa starih lula koje sam dodatno obradjivao i oblikovao ali ovih dana ce mi i to stici. Iako mi je prvobitna namera bila da napravim sebi jednu lulu, nisam uspeo da se zadrzim na jednoj i evo vec je i peta gotova.
Primeticete da na prve tri lule nedostaje zavrsno poliranje karnauba voskom, za cetvrtu sam dosao do shelaka a peta, poslednja je polirana shelakom i karnaubom, jer sam imao malo muke i to da nabavim.
O samoj izradi lula dosta sam naucio iz prepiske sa Abijem, koji je nesebicno podelio sa mnom svoje iskustvo, iscitavao sam raznorazne forume i pregledao gomilu video klipova. Dosta toga sam naucio bas sa ovoga foruma pa je red da svoje radove prestavim i vama i cujem vas sud o mojim pokusajima da postanem majstor ovog divnog zanata.
Izvolite...