Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Različitost

spori

• Rijeka
    Oblak dima
  • 1.869
Različitost
« u: 18. Srpnja 2012, 13:10 »
Imam dvije lule potpuno istog oblika i veličine. Kupljene su u malom vremenskom razmaku. Obje pušim u istim vremenskuim intervalima. Jedna je Peterson a druga Savinelli. Savinelli je ljepša i puno skuplja. Peterson lula ima lošiju izradu i pola usnika mi je odmah matiralo. Upravo sam završio pušenje navedene peterson lule koje je trajalo točno dva sata. Obično je pušim sat i 40 minuta. Savinelli lulu nema šanse da pušim dulje od 1 sat do najviše 1 sat i 20 minuta. To mi se činilo interesantno za podjeliti sa vama.
Sporost je vrlina.

Kova

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.903
Odg: Različitost
« Odgovori #1 u: 18. Srpnja 2012, 13:22 »
ÄŒek malo-puÅ¡iÅ¡ 2 sata lulu bez pripaljivanja? Ja ne znam Å¡to onda ja krivo radim, jer meni nema Å¡anse dulje od sat vremena trajati puÅ¡enje!  :1:
Možda je stvar u širini/dubini žarnice, kvaliteti samog drveta...
"When anger rises, think of the consequences."
-Confucius

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #2 u: 18. Srpnja 2012, 13:28 »
Da, upravo je nevjerovatno o koliko to različitih faktora može ovisiti. O kvaliteti drveta, promjeru rupe za zrak kroz lulu (i kroz usnik, što se često zanemaruje), nevjerovatnu razliku čini i sam način bušenja (pogledajte na svojim lulama dno žarnice, neke su bušene tako da imaju na dnu kao mali žljeb od rupe za zrak, a neke toga nemaju te je rupa za zrak točno iznad dna žarnice) te se pokušajte sjetiti koje vam se bolje dime (nekome paše jedan način, nekome drugi).

Pretpostavljam da tebi viÅ¡e odgovara ovo Å¡to Petersonku dulje dimiÅ¡ te time dulje uživaÅ¡. Nekome bi opet odgovaralo istu tu količinu duhana podimiti prije, ali poantu priče si i sam dotaknuo - apsolutno nema garancije da je skuplje nužno i bolje  :61:
Keep it simple!

rodjo

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.406
  • Briar block maker
« Odgovori #3 u: 18. Srpnja 2012, 14:02 »
Zato postoje lule i lule, čak i da su dvije od istog proizvođača i istog shape moguće je da se ne dime isto :1:

imnik

Oblak dima
  • 1.586
« Odgovori #4 u: 18. Srpnja 2012, 20:00 »
Ma i istu lulu nije isto u kojim uslovima pusis, a kamoli dve razlicite lule.
So se tice cene, mislim da je kod skuljih samo manja sansa da dobijes losu lulu, ali uvek je kupovina lule lutrija.

Cigara

• Slovenija
  • *
    Odlikaš
  • 3.060
« Odgovori #5 u: 19. Srpnja 2012, 11:40 »
Čitao sam o liku, koji je na utjecanju sporog pušenja lule, lulu stavio na stol, otišao na wc, se vratio i dimio dalje... ubio moralu drugih natjecatelja :68:
It's good sportsmanship to not pick up lost golf balls while they are still rolling.--Mark Twain

spori

• Rijeka
    Oblak dima
  • 1.869
« Odgovori #6 u: 19. Srpnja 2012, 15:02 »
Obožavam tu Petersonku kao Å¡to je Dotter napisao upravo zato Å¡to je puÅ¡im dugo. Na taj način odlutam mislima pa sam posle puÅ¡enja  kao nakon meditacije u totalnoj nirvani.  :61:
Sporost je vrlina.

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #7 u: 01. Kolovoza 2012, 08:04 »
Evo, Neill Archer je napisao zgodan članak o ovome o čemu smo pričali http://www.apassionforpipes.com/neills-blog/2012/7/31/some-pipes-are-better-than-others-and-other-heresies.html
Keep it simple!

spori

• Rijeka
    Oblak dima
  • 1.869
« Odgovori #8 u: 01. Kolovoza 2012, 12:51 »
Odličan članak.  :61:
Sporost je vrlina.

Canaan

Oblak dima
  • 1.164
    • Canaan Pipes
« Odgovori #9 u: 01. Kolovoza 2012, 16:05 »
Hvala kolega Dotter na uvid u ovaj odličan članak,svaka Lula ima  izgleda svoju konstalaciju nastanka i svoj daljnji zivot nakon toga...uz ozbiljno majstorstvo ide i metafizika.
"keep it simple until it gets complicated"

senka

• *
    Oblak dima
  • 1.350
« Odgovori #10 u: 01. Kolovoza 2012, 18:01 »
super clanak.
moram priznati da svaku lulu koju imam tretiram na nivou osobnosti i sto se tice izrade i sto se tice upotrebe. to mi je izuzetno vazno i ne koristim svaku lulu za svaki duhan.
kad mi se neki duhan svidi, onda ga isprobam u svim lulama koje imam (to je jos uvijek moguce, he, he) i onda uzmem jednu ili dvije u kojoj mi razvija najbolju aromu.
mislim da, bez obzira na istu tehniku izrade ili istog proizvodjaca, svaka lula ima svoj "zvuk" bas kao i klavir  :61:
Beyond Ideas Of Right Doing and Wrong Doing There Is A Field, I'll Meet You There - Rumi

imnik

Oblak dima
  • 1.586
« Odgovori #11 u: 01. Kolovoza 2012, 22:28 »
Da svaka lula je različita i kao da svaka ima svoju dušu.