Sad sa otkrićem tog otmjenog znakovlja moj interes za tom lulom je dostigao vrhunac. Ovo još nisam vidio, ova lula mora biti prava stvar, pomislih i nakon što ostrugah usnik do kraja bacih se na potragu internetom za ovim blagom zakopanim ispod slojeva desetljetne oksidacije..
Usnik ostrugan, ispoliran i premazan maslinovim uljem...

Znam da postoji cijenjena skupocjena savinelijeva serija punto d'oro (zlatna toÄka) ta mora da ima jednu zlatnu taÄku, ali Å¡ta su pak ove dvije? Tragam ja tako i guglam kad mi iskoÄi slika identiÄna onoj koju sam dobio kad sam priližio moja dva komada lule. Otvorim sajt i proÄitam "Nonpareil" 9609. To je ta, , uzviknem!!! To je ona rijeÄ koju nemogu proÄitat od izlizanosti ali vide se prva i zadnja slova a fali samo prvi broj i taj je 9. I bogami polovnu, jest u dobrom stanju, prodaju za 109$. Nova je koÅ¡tala preko 200. Tu je i popratno objaÅ¡njenje kako je to vrlo kvalitetna i skupa serija podjednaka Jubileu d'oro - zlatnom jubileju. Evo linka i slika:
http://www.thepiperack.com/products/Estate-Pipe:-Savinelli-1970s-Nonpareil-Big-Bent-Billiard-.htmlOvako bi to trebalo izgledati:

To je znaÄi to, imam u rukama lijep i dragocijen komad, trebalo bi ga samo malo uredit da liÄi na neÅ¡to, treba da se oÄisti i zalijepi pa može služiti joÅ¡ dugo godina susjedi za uspomenu a može se i izložiti da se vidi na polici. Kad ju sredim moći će ta lula izaći iz kutije i biti izložena na onoj svojoj kutiji u kojoj je godinama Äamila...
Cijelu noć mi se ta lula vrzmala po glavi i nije mi vrag dao mira i do jutra sine mi jedna ideja: a da ju pokušam osposobit za pušenje usprkos onim rupama po usniku i slomljenom tenonu!!! Iako je to lula-uspomena i nitko ju vjerojatno neće pušit i žali bože vremena izgubljena na tome, ali ipak je to lula, i to kakva, napravljena za pušenje a ne za izložbu, pa ako ništa drugo sam ću ju isprobat i upušit da ima miris po duhanu. A tada sam znao i kako, samo nisam znao da li će mi naum biti ostvariv, jer.... uvijek nešto može poći po zlu, pogotovo sa starim stvarima, znam to iz iskustva sa prijašnjim popravcima..
Rekoh sebi u bradu, pokušat ću sa vidom, zavidati je u rupu slomljenog tenona i ako se ne proširi previše pokušat ga nekako izvuć... no, koliko je on jako, tako godinama uglavljen unutra kad je prijašnjem vlasniku uspio pući???
ZamiÅ¡ljeno, uÄinjeno, nije iÅ¡lo glatko ni jednostavmo ali pažljivo uz pomoću vide, kombinirki i sistema poluge sa podmetanjem materijala da približi polugu, pomalo je izaÅ¡ao...

Tada je na red doÅ¡ao najzahtijevniji dio opravka. Sad taj dijelić tenona treba zalijepit sa ostatkom usnika, ali onako muÅ¡ki, da viÅ¡e ne puca na istom dijelu, za to treba predobro brzostezajuće ljepilo tzv superlepak ili cijanofix ali joÅ¡ i neÅ¡to važnije da bi to uspijelo a to je savrÅ¡eno okomito prebrusit dvije povrÅ¡ine i oÄistit da naliježu sa Äim većim dijelom jedna na drugu prilikom lijepljenja... inaÄe niÅ¡ta od posla, dio će odmah opet pući i ostati zaglavljen gdje je i bio....
..i to smo upijeli izvest, a nije iÅ¡lo lako, skoro sam prebrusio pola usnika dok sam ih izparalelizirao... Zalijepio sam Å¡mirgl na komad ravnog drva i kao turpijom zabrusio Äim sam okomitije na os mogao.. Ali koju os kad je usnik sav vijugav kao zmija?? Stvarno je trebalo oko i puno osjećaja za ravnotežu pritom... moraÅ¡ pogodit izprve jer drugo bruÅ¡enje odmah ode ukrivo, nemožeÅ¡ dvaput pogodit istu os naprijed nazad lijevo desno...

Brusio sam i stavljao komadić na usnik povezujući ih skupa iznutra jednim ÄistaÄem i provjeravao ako se povrÅ¡ine slažu.. Kad sam ih uspio poklopiti nasuprot svjetla najviÅ¡e Å¡to sam mogao uzeo sam superlijepak tanko premazao obje strane sastavio ih prethodno oznaÄene da se vrteći ne odpoklope od najsavrÅ¡enije varijante poklapanja i Ävrsto stegao prstima nekoliko minuta dok mi je pomoćnica (majka koju sam oteo od kuhanja ruÄka) pritom povremeno micala ÄiÅ¡taÄ u sredini provrezen kroz oba dijela da se ne zalijepi, jer ovaj ljepak stišće vraÅ¡ki...

Nakon nekoliko minuta lijepilo je uhvatilo, no ostavimo ga dosutra neka se skroz osuÅ¡i za svaki sluÄaj. Za to vrijeme ćemo prebrusiti prirodni rog na spoju vrata glave i usnika.

Uspijelo je, dobro izgleda na prvi test komadić ne puca, sad ga treba pažljivo prebrusit da se prijelaz ne vidi..

I hop! Na mjestu je!!

A dobro i naliježe!!
No, lijepo, ali priÄao sam prije o problemina, a oni se obiÄno ne vide na slici. Nakon Å¡to sam prebrusio prijelaz i neravnine na zalijepljenom dijelu tenona i isprobao isti ugurajući ga u vrat lule-rog ispostavilo se da se usnik prelako stavlja pa Äak i sam vrti u luli jer je Å¡mirgl prilikom tog posla preÅ¡ao par puta po njemu, na Å¡to ja nisam obraćao previÅ¡e pažnje jer sam mislio da će to teÅ¡ko ići i da će biti potrebno joÅ¡ i dodatno bruÅ¡enje... A niÅ¡ta, cijanofix i maži, pa kad se osuÅ¡i brusi i tako pokuÅ¡aji i promaÅ¡aji dok lijepo ne sjedne. JoÅ¡ problema, kad tek uÄ‘e ide teÅ¡ko a od pola upadne pa se vrti znaÄi treba ciljano mazat i zadebljat tenon negdje prije crte lijepljenog dijela. Izgleda da nije stvar ni u tenonu nego u vratu lule (rogu) koji nije ravnomjerno izbuÅ¡en nego u obrnutom konusu, uf. No na kraju je sve nekako sjelo na mjesto, dovoljno Ävrsto a da ne bude preÄvrsto jer ipak treba pazit na lijepljeni usnik.. Mada, zalijepio se je tako dobro da mislim da viÅ¡e tu pući neće..

Naravno ako će se lula dovesti u puÅ¡no stanje i puÅ¡iti bilo je potrebno cijelu detaljno oÄistiti i iznutra kao i dezinficirati, zajedno sa usnikom koji smo videli na Å¡ta je izgledao a to je joÅ¡ jedan dodatni posao koji zahtijeva vremena i materijala...
Na red je doÅ¡la glava lule izvana. Da nabacimo malo Å¡minke. Ulje za kundake je uvijek dobro za ten, iako, ako se pretjera na suncu od topline se kundak na mojoj puÅ¡ci zna poÄet "znojit" Å¡to nebi bilo baÅ¡ poželjno kod lule kad se zagrije, no kako je drvo bilo suuuho odmah je upilo ulje bez namjere da ga vraća na povrÅ¡inu... a i bio je to jedan lagani sloj dok sam u kundak naspužvao 25 slojeva. Za oÄistiti rustificiranu povrÅ¡inu mogli smo koristiti i maslinovo ulje (a vjerojatno i obiÄno biljno) no kako ovo moje ima i laganu crvenkastu nijansu boje u sebi uzeo sam ga da udahnem malo života izblijedjelom bajcu na glavi.