Obavestio bih clanove foruma da sam ocigledno prevaren od strane jednog clana foruma. U pitanju je Cutler, Igor Poturic iz Velike Gorice.
Posto ne ide da tek tako nekoga optuzim i okarakterisem kao prevaranta potrudicu se da vam to i dokazem tako sto cu vam ispricati sta se desavalo izmedju mene i gospodina Poturica u predhodnih par meseci, citiracu neke poruke koje smo razmenili, navescu jos neke stvari koje sam u medjuvermenu saznao o njemu a koje su potvrdile moje sumnje pa vi sami prosudite. Moje misljenje je da je gospodin Poturic prevarant i ovom prilikom bih vas sve upozorio na njega ali opet kao sto rekoh, vi sami prosudite na osnovu onoga sto cete u daljem tekstu procitati da li sam u pravu ili ne.
Unapred vam se izvinjavam zbog duzine posta koji cete citati, potrudicu se da sazmem sto vise mogu ali da pri tome ne izostavim bitne detalje...
Naime, malo posto sam postavio na forum jednu lulu koju sam izradio, u pitanju je pokerica uslikana pored sesira, javio mi se gospodin Poturic porukom u kojoj je izrazio zelju da je kupi. Do tada sam vecinu lula poklonio ili ostavio za sebe ali posto ovaj hobi ima i izvesnih troskova koji nisu mali imao sam nameru da poneku lulu i prodam tako da sam pristao. Poslao sam mu nekoliko boljih fotografija lule na mail a na kojima se jasno video jedan nedostatak na luli koji je iskljucivo estetske prirode, maleni zazor na spoju vrata i glave lule, kako kasnije ne bi bilo nekih problema. Posto do tada nisam ni jednu lulu prodao, kada smo se dogovarali oko cene ja sam mu ponudio da mu posaljem lulu, da je on pogleda, isproba i ako bude zadovoljan da mi plati koliko on proceni da vredi. Rekao sam mu da ukoliko se ispostavi da lula ne valja da u tom slucaju ne mora nista da mi placa, jer ipak sam ja pocetnik u ovom zanatu i ne bih da neko bude ostecen sa moje strane. Posto je ipak insistirao da ja odredim cenu, predlozio sam mu da lulu plati nekih 50-60 evra, sto je priznacete smesna suma za rucno radjenu lulu od morte i na sta je on naravno pristao.
Razmenili smo adrese i ostale potrebne podatke medjutim on me je zamolio da pricekam posto nece moci da mi uplati novac jos neko vreme. Posto mi nije uopste padalo na pamet da se mozda radi o nekoj prevari i posto sam procitao da se gospodin Poturic poznaje i licno sa nekim od clanova foruma, rekao sam mu da novac nije problem i da cu mu lulu poslati a on kada bude u prilici poslace mi novac. Lulu sam poslao i vec tada su poceli problemi...
Prvo je tvrdio da nije dobio posiljku. Kada sam mu poslao broj posiljke i link na kome moze proveriti i sam videti da je posiljka urucena (
http://ips.posta.hr/IPSWeb_item_events.asp?itemid=VV300599313RS&Submit=Submit ) i dalje je tvrdio da lulu nije dobio, pa da je isao u postu i da su mu rekli da pod tim brojem nema nikakve posiljke pa nakon toga se ispostavilo da je posiljka izgubljena. Medjutim kada sam rekao da to sto je izgubljena meni ne predstavlja problem jer sam naveo vrednost posiljke i posta ce mi nadoknaditi stetu, gospodina Poturica zovu iz poste da mu jave da su pronasli posiljku. To mi je izazvalo prvu sumnju jer da sam trazio odstetu utvrdilo bi se da je on ipak preuzeo lulu...
Sledeci problem koji je iskrsao je sto lula navodno ne valja. U jednoj poruci a kasnije i u telefonskom razgovoru gospodin Poturic je tvrdio da na spoju glave i vrata lule izlazi dim napolje. Najcudnije mi je bilo sto je rekao da se to desava u trenutku kada on povlaci dim iz lule. Kao lulasu a i kao coveku koji je tu lulu napravio bilo mi je nemoguce da poverujem u nesto tako, cak i da na tom mestu postoji neki otvor ili los spoj dim moze izlaziti samo ako se rukom zatvori glava lule a sa druge strane se duva u nju. Moze samo da ulazi vazduh u lulu a to bih pak znao jer sam lulu proverio i znam da je to nemoguce. Posto je vec bilo problema oko prijema posiljke i sumnjao sam u njega trazio sam mu da mi fotografise taj zracak dima koji izlazi i koji se kako je rekao lepo vidi prilikom pusenja ali on nekako nije uspeo da to snimi ili fotografise... Tada sam mu rekao da mi lulu vrati a da cu mu ja nadoknaditi troskove postarine.
Moja predpostavka je da je gospodin Poturic ocekivao da cu mu ja reci da ne mora da mi plati lulu posto se ispostavilo da lula nije dobra, jer sam mu ja sam tako rekao prilikom dogovora oko prodaje i da je hteo da me prevari na taj nacin. Da nije bilo problema oko navodnog gubljenja lule u posti verovatno bih tako i uradio, ovako insistirao sam da mi lulu posalje sto pre iako me je on cak molio posle toga da lula ostane jos par nedelja kod njega...
Lulu mi je navodno poslao 20 jula. Obavestio me je o tome porukom a kada sam mu trazio broj posilke rekao je da ga nema jer je poslao obicnom postom. Cekao sam paket ali ni posle nekih dve nedelje lula nije stigla. Sada cu vam citirati nekoliko poruka koje mi je poslao iz koji se jasno vidi kako gospodin Poturic sam sebe hvata u lazi i postavicu kopiju potvrde o poslatom paketu koju mi je poslao a koju mislim da ne potrebe ni da komentarisem...
Lulu sam danas poslao!
I.
Evo me!
Broj pošiljke je: VV300599313HR, i paket je poslan 21. 07. 2012. u 09:02 h ujutro! 
Primeticete da je to broj posiljke pod kojim sam ja njemu poslao lulu sa promenjena poslednja dva slova...
Je, to je taj broj, niÅ¡ta mi drugo nisu dali osim tog broja i datuma kada je poslana. Osim jedino ako se frajer koji mi je prepisivao broj nije zaj***o, pa krivo upisao (iako me Äudi zaÅ¡to nisu htjeli to isprintati). Nema frke, ako niÅ¡ta, sutra opet idem tamo na provjeru, i tražit ću ispis.
Eto, napokon!
Broj pošiljke je:
VV37569993HR, sasvim 10-to on onog kaj mi je frajer prije dal, i poslana je 23. 07. u 10.35h. Frajer mi je isprintao listić....
Rekli su da je uredno poslana taj i taj datum, u toliko i toliko sati, pa su mi išli printati potvrdu. Baš uspoređujem broj, isti je koji sam ti poslao i koji mi je na potvrdi...
Naravno, broj je opet neispravan, nedostaje jedna cifra. Iz poste u Cacku su telefonom kontaktirali postu u Hrvatskoj i nakon provere utvrdjeno je da u tih nekoliko dana nijedan paket nije poslat na moju adresu.
Tada sam mu trazio da mi posalje skeniranu potvrdu i to je opet potrajalo nekoliko dana...
Kak ne postoji, 'bem mu .... dali su mi potvrdu. Rekli su mi da je poslana 23. 07. u 10.35h!!!! Pa jesu oni normalni!!!!!!!
Nemam skener, ali ću slikati fotićem, pa ti pošaljem na mail.
U p.... m....., nemam USB kabla za fotić, preroÅ¡tao sam cijelu kuću, a žena ko žena, nema pojma gdje je kabel. Morat ćemo to nekako drugaÄije rijeÅ¡iti.
Ništa, odoh ja danas u fotokopiraonu, neka mi tamo prebace tu sliku na njihov comp i pošalju ga meni na mail, pa ti proslijedim, ili direktno tebi, sa naznakom da je od mene. A na pošti su mi rekli da je paket poslan 23. 07. u 10.35h, i to je taj broj pošiljke koji sam ti poslao. Ne znam kaj seru....
Uglavnom, danas ti stiže potvrda na mail.

Ako obratite paznju primeticete da se jasno vidi da je deo gde je moja adresa kao i deo na kome bi trebao da bude broj posiljke umrljan. Prvo je rekao da je posalo posiljku 20 pa 21 pa 23 u 10,35, pa da su mu odstampali broj na potvrdi pa nakon toga kada sam ga pitao zasto nema broja na potvrdi i zasto je kopija ovakva odgovorio je...
Tako su mi oni u kopiraoni poslali na mail. A broj mi nisu napisali u pošti, pošto su mi rekli da već imam broj pod kojim je pošiljka poslana. Ništa, povećat ću rezoluciju, pa ti ponovo pošaljem.
Tada je mom strpljenu vec bio kraj i napisao sam mu da mislim da me laze i da pokusava da me prevari. Trazio sam mu da mi objasni sve ove nelogicnosti u njegovim porukama. Rekao sam mu da nemam nameru da vis citam gluposti koje mi pise neka bude covek i otvoreno mi kaze sta je u pitanju i da zavrsimo sa time.
Darko,
kao prvo, ovo Å¡to si napisao je Äista uvreda! Ja niti lažem, niti piÅ¡em gluposti, niti kradem!!!!
Kao prvo, izgubio sam dane i dane trÄeći po poÅ¡tama i moljakati da mi daju napokon potvrdu i da pitam Å¡to je sa poÅ¡iljkom!
Drugo, ovi citati ne znaÄe niÅ¡ta, jer mi je prvi puta usmeno reÄeno kad je poslan paket. 20-og sam ga odnio na poÅ¡tu, 21-og je poslan, gdje opet napominjem, da mi je to reÄeno USMENO!!!! Ako si primjetio, drugi dan je dat novi broj poÅ¡iljke, idatum i vrijeme kad je poslana. To Å¡to piÅ¡e 8.57 je datum kad je zaprimljena, 10.35 kad je poslana.
Ja ne znam gdje je nesporazum, kad sve toÄno piÅ¡e!!!
Treće, ovo gdje je zamrljano, tako sam dobio skenirano, i ja tu ništa ne mogu. Tako kako sam dobio, tako sam i poslao.
Ako je problem novac, poslat ću ti ga, iako lulu NEMAM!
Samo znam da sam je poslao, a što se događa sa našim poštama, ne znam!
Eto, nemam te potrebe lagati, iako ti tvrdiš suprotno, nego sam napisao iskreno onako kako je.
Da, izostavio sam detalj, jer sam se naknadno sjetio da sam ga zaboravio napisati.... broj potvrde koji su mi oni proÄitali na poÅ¡ti i prepisali na papirić. Kasnije sam dobio ovu potvrdu koju sam ti poslao.
Toliko o tome ... uostalom, nakon svih ovih uvreda, ne znam viÅ¡e Å¡to da napiÅ¡em. Nisam ni u snu mislio da netko može Äovjeka optuživati za neÅ¡to za Å¡to uopće nije kriv.
Opet sam resio da sacekam jos malo da vidim na sta ce sve ovo izaci a u medjuvremenu sam se potrudio da se jos malo informisem o gospodinu Poturicu jer mi je nesto govorilo da ipak nisam usamljen slucaj. Sledeci odgovor koji sam dobio je jasno govorio na sta ce sve izaci...
Onda u redu, Darko!
U potpunosti se slažem sa ovim Å¡to si napisao za poÅ¡tu. Sutra idem, a i postoji joÅ¡ jedna caka: imam prijatelja koji radi u Zagrebu, prije 20 minuta sam se sa njim Äuo, i veli mi da ako paket bilo koje vrste nije isporuÄen primatelju u navedenom roku, i ako se paket u navedenom roku ne pronaÄ‘e, da je poÅ¡ta dužna po svojem statusu poslovanja isplatiti Å¡tetu poÅ¡iljatelju u roku 2 dana!!! Kad sam mu rekao da je lula u pitanju, nije mi znao odrediti cijenu. ZnaÄi, ako bi sve iÅ¡lo kako treba, u srijedu bi trebao dobiti nadoknadu Å¡tete.
E, sad i mene zanima, kako oni određuju nadoknadu, te koliko ona iznosi?
Dobro, ja sad to pišem kako bi to trebalo i kako će to ispasti, ali i dalje se nadam da će ti lula stići, iskreno. Po ovome tvojem, ispalo je da sam lažljivac, kradljivac, i tko zna što još ne ...
Bio na poÅ¡ti, vele da je sve u redu Å¡to se tiÄe nadoknade Å¡tete ako se paket ne naÄ‘e, po nekakvoj njihovoj tarifi, nemam pojma kakvoj. Ako se naÄ‘e, joÅ¡ bolje, ako ne, u Äetvrtak ujutro se moram javiti u poÅ¡tu Voditelju poslovnice radi isplate.
Evo, naÅ¡ao sam vremena za pauzu. Bio kod Voditelja, naknada Å¡tete je 91,23 kn. Pitam zaÅ¡to, vele da se toliko isplaćuje za paket težak do 180 grama, te ako se poÅ¡iljka zagubi. Ako nisam zadovoljan iznosom, mogu podići privatnu tužbu, ali, veli mi da mi se ne isplati, jer u sluÄaju gubitka spora, ja snosim troÅ¡kove ako izgubim. Vele da, ako želim, da priÄekam joÅ¡ par dana, ako ne, da mi mogu odmah isplatiti. Rekao sam odmah, i dobio novac. To je sve Å¡to sam danas saznao i napravio.
Resio sam da prihvatim tu pricu iako nisam verovao ni jednu jedinu rec od svega ovoga i odgovorio sam mu ovako...
To sto ti nemas tu lulu nije moja krivica. Ja sam sve sto se tice dogovora izmedju nas dvojice ispostovao, poslao sam ti lulu i ona je uredno stigla do tebe. Ispostavilo se da nisi zadovoljan i rekao sam ti da je vratis. Od tebe trazim samo da ispostujes i ti dogovor. Posto si lulu izgubio i ne mozes da je vratis u tom slucaju je plati.
Ja sam bas zbog toga prilikom slanja lule naglasio vrednost posiljke i u slucaju da su je u posti izgubili meni bi nadoknadili stetu u iznosu koji sam naveo i isplatili bi mi desetostruki iznos placene postarine. Ti vidis to nisi uradio i zbog toga ne mozes naplatiti odgovarajuci iznos ali ne vidim ni jedan valjan razlog zasto bih ja bio na steti zbog tvojih propusta...
Cijeli iznos za lulu koju uopće nemam!?!?!? Ne dolazi u obzir!!!
PoÅ¡to smo ustvrdili da nisam zadovoljan lulom, jer sam ti prije napomenuo gdje je problem, rekao si mi da je vratim, Å¡to sam i uÄinio. Ovdje napominjeÅ¡ da sam JA izgubio lulu. Ne, ja nisam izgubio lulu, nego sama ustanova - naÅ¡ HP.
Stoga su mi i rekli da ako želim, mogu ih tužiti radi toga, ali, opet napominjem, radi mogućnosti gubitka parnice, neću. Stoga, u ovom sluÄaju, ovo nisu moji propusti, nego propusti poÅ¡te. Stoga, ne želim dati cijelokupan iznos za ono Å¡to nikad neću imati, a da i to napravim, pitam se tko je onda ovdje na Å¡teti ...
Ako želiš, postlat ću ti iznos samo za troškove.
Tada sam vec resio da sve ovo ostavim iza sebe i da zaboravim na tu lulu i tog coveka ali su me nekoliko prijatelja i clanova foruma ipak nagovorili da sve ovo napisem bar kako bih upozorio ostale na to o kakvoj osobi je rec da se ne bi jos neko nasao u situaciji u kakvoj sam ja bio.
Odgovorio sam mu ovako...
Hajde da se vise ne zamlacujemo glupostima Igore. Sebe ne vidim kao glupog coveka ali izgleda da ti smatras da sam ja upravo to. U sve ovo od pocetka do kraja ne verujem ti ni jednu rec. Ne verujem ti ni da je lula izgubljena. Ubedjen sam da pokusavas da me prevaris i da ti je to bila namera od samog starta kada si me prvi put kontaktirao i trazio da ti prodam lulu...
Uradicu ovako,
na forumu cu otvoriti jednu temu u kojoj cu napisati sve sto se desilo izmedju nas dvojice, citiracu poruke i postaviti sve dokaze koje imam. Objasnicu kako sam dosao do zakljucka da hoces da me prevaris. Tvoje je da dokazes suprotno. Ukoliko postavis valjane dokaze da je to sto govoris istina i da su lulu zaista izgubili u posti u tom slucaju ne moras nista da mi platis i ja cu ti se javno izviniti. Ukoliko se pak dokaze da si prevarant logicno je da necu dobiti ni dinara od tebe. Verovatno ce te izbaciti sa foruma, ti ces se opet registrovati ko zna koliko puta i vredjati ili vec nesto slicno ali ce bar ostali lulasi znati sa kime imaju posla i pomoci cu nekom drugom da ne prodje kao ja...
Zamolicu clanove foruma da presude ko je u pravu pa kako oni kazu tako ce i biti.
Smatras li da je to u redu?
Kako god želiÅ¡ .... ali, opet napominjem jednu stvar: kada je naÅ¡ Administrator McKurilj bio u 2-om mjesecu u Zagrebu, ispriÄao mi je (nam) na druženju anegdotu kakvi su tu problemi bili sa prijaÅ¡njim Älanovima, sada postojećim Älanovima dimlule.com. Mislim, to su bile takve uvrede da se Äovjek smrzne. Zato su bili banirani i udaljeni sa foruma. Nadalje: ja sam kontaktirao Krunu (McKurilja) osobno telefonski prije mjesec dana, možda i kraće da imam problema sa tobom i rekao sam mu u Äemu je problem - upravo ovaj koji mi sada imamo, a on mi je lijepo odgovorio da to probamo rijeÅ¡iti meÄ‘usobno, a ne prepucavanjem preko foruma, jer mu je bilo dosta zajebancije sa dotiÄnim bivÅ¡im Älanovima gore spomenutog linka.
Evo, ovo sam napomenuo samo da ne ispadnu opet problemi oko foruma. Možeš ga i kontaktirati ako želiš, potvrdit će ti to. A ti, ako želiš, slobodno otvori temu. Nemam ništa protiv.
Jos jednom vam se izvinjavam zbog duzine posta ali meni ne ide da samo napisem za nekoga da je prevarant a da to ne potkrepim sa necim. Ukoliko se gospodin Poturic potrudi i valjanim dokazima dokaze suprotno u tom slucaju cu mu se javno izviniti i nadoknaditi mu svu stetu koju je pretrpeo ali cisto sumnjam da ce do toga doci.
Znam da bi sporovi izmedju clanova trebalo da se resavaju putem poruka ali vas molim da ako budete imali strpljenja da ovo procitate, date i svoje misljenje o svemu.