Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Pilotiranje za početnike

SSEKIR75

• Bela Crkva Banat
    Oblak dima
  • 1.644
Odg: Pilotiranje za početnike
« Odgovori #15 u: 17. Rujna 2012, 00:09 »
ja opet kazem, ne bi ih dzabe i ameri narucivali da ne valjaju. :13:

sad na mitingu na batajnici bila dva EF-a. nisam verovao kad mi je kolegin prijatelj, inace mehanicar na migu 21, rekao da su EF-ovi morali da budu u hangaru da od sunca ne bi vrisnula elektronika. slike koje sam okacio su dovoljan dokaz za suprotni tabor. inace je pilot zaista izvukao maximum iz EF-a, ali je 90% leta bio pod forsazom. i srpski i ruski piloti na migu29 (izdelije 9-12 i 9-13) imali su manji zaokret, mnogo ostrije leteli, i sa 25-30% forsaza. razlika u pogledu na aerodinamicki profil aviona.

black hawk je bio na bataji ali da budem iskren meni se ne svidja. puma i cougar jos manje. sad, ne mogu da sudim o njihovom kvalitetu jer ne znam, ipak su to francuski proizvodi i ne bi trebali da budu losi. :14: medjutim, sve ruske letelice generalno zahtevaju mnogo manje uslove za odrzavanje, iako su pregledi i remonti cesci nego kod zapadnih letelica. razlog tome je pristup iz II svtskog rata, koji je, ruku na srce , i dobio rat. naime, dok su nemci pravili tigrove i pantere da rade 5-6000 radnih sati, rusi su pravili t-34 da predje do 500km i bude unisten. zato je umesto jednog kvalitetnog tigra pravljeno 7-8 pa i jace "nekvalitetnih" t-34. a onda "pamela je pamela, al dvaput je dvaput". :13: rusi su se spremali za rat sa nato paktom i zato im je tehnika pravljena da izdrzi ratne uslove a ne vozikanje po gradu. i avioni su pravljeni da budu unisteni u borbi ali da ih ima u velikom broju. srecom pa ne saznasmo koliko im je taj pogled bio ispravan... :14:

tompaj

« Odgovori #16 u: 17. Rujna 2012, 09:05 »
Kad smo kod aviona, stvarno jedna od najljepših linija je Mig-29. Kao Mozartova skladba.

Kad sam bio u Berlinu i Parisu na Airshow-u još davne 1996. i 1997. Mig-29 svojom malom siluetom i lijepom linijom jako mi se svidio, a onda sam ugledao kralja me?u avionima.
Kako su svi lovci bili parkirani na jednom dijelu stajanke ovaj se isticao svojom linijom i veli?inom. Su-35.

Za mene kralj. Što je tek radio u zraku. Samo taj zvuk iz tih ogromnih motora. Neprocjenjivo. Jedino jedna boljka ruske tehnike. Opsluživanje.
Pokretanje Su-35 je doga?aj koji sam po sebi je atrakcija. 7 (rije?ima: sedam) tehni?ara ga opsluživalo i tr?karalo oko njega i kamiona - vanjskog izvora. Pilot samo sjedi u kokpitu, a izvana mu tehni?ar pokre?e avion naginju?i se u kokpit. Prije nego je motor izašao na mali gas ima trenutak valjda neke rezonancije ležajeva kada ispušta jak i cvile?i ton. Mala djeca u naru?jima roditelja su plakala, a svi odrasli u blizini za?epili uši zbog buke koja nanosi bol. Tek nakon izlaska motora na mali gas javlja se poznati prodorni zvuk mlaznog motora. I sad sve to ponovno za drugi motor. Za f-16 pokraj njega bila su za pokretanje samo dva crnca i mala kolica.

Ali kad je Su-35 poletio svima može samo izazvati uzdahe. Tako veliki višenamjesnki zrakoplov, a koji izvodi manevre uz gromoglasnu buku tih velikih motora - neprocjenjivo.
Još jedan moj favorit me?u avionima je jedan dijametralno suprotan tip. Prekrasan mi je u svojoj ružno?i, a upotrebna vrijednost mu ve? godinama je nezamijenjiva. Bez premca u svojoj klasi.

A-10, robusan, ogromne vatrene mo?i, izrazito upravljiv i otporan za ulogu na samoj crti bojišnice.
Kad bih mogao birati što bih letio u životu od svih zrakoplova, odabrao bih A-10.
Evo to su neki od mojih favorita.

Pozdrav
« Zadnja izmjena: 17. Rujna 2012, 13:11 od tompaj »

SSEKIR75

• Bela Crkva Banat
    Oblak dima
  • 1.644
« Odgovori #17 u: 17. Rujna 2012, 16:17 »
taj "cvileci "ton je pokretanje turbine. i jeste jaaaako specifican. nenaviknutom uhu je parajuci (to za nas fanatike nije buka vec muzika :109:) a koliko je ljudi potrebno za zapustanje f15 ili raptora? f16 je ipak u nizoj klasi. sudeci po ovom snimku izgleda da je i za mig 21 potrebno po tri coveka (mada imam utisak da se dvojica tu motaju relativno bezveze :36:)

http://www.youtube.com/watch?v=t0_lQPyXpwg&feature=related

a-10. ne volim ga iz poznatih razloga (zato si ti dole). upravljiv jeste, nezamenljiv nije, a pokazao se jako dobro protiv demoralisanog i slabog protivnika kakvi su iracani. jeste jako otporan na LRS, ali vec bofors i strela 1/10 mu zadaju povelike probleme. vise njih je otpisano od dejstva VJ sa gotovo nikakvim ucinkom (znam iz prve ruke, price one genetske greske dzejmija seja su nam bile dobar humoristicki program tada - recimo da je po njemu nato unistio preko 40 migova 29 a toliko ih nije bilo ni sa maketama, vec upola manje). mozda je dobar za pustinju i ravnicu, ali za brda jok. lako ga sacekas sa nekoliko strela i onda moze da se slika. probano ;) pitaj, samo ako hoce da ti kazu (u sta sumnjam).

tompaj

« Odgovori #18 u: 17. Rujna 2012, 20:11 »
BaÅ¡ si razmiÅ¡ljam sad uz lulu kako bi se lijepo mogli mi uživo družiti negdje u lula klubu. Vjerojatno bi nam se i po nekoliko puta lule ugasile jer bi imali toliko tema za razgovor  :1:

Mnogo toga nisam znao i eto i taj podatak o A-10. Ova smiješna propaganda (pravilnije Psihološka operacija) kaj je pratila ovu ovdje tragediju se kod nas uči kao neuspjela i smiješna i kao promašaj USA strane.

Kad ponekad susretnem zarkoplovne entuzijaste kao tebe često me uhvati krivnja. Krivnja zato što sam i ja imao ogroman entuzijazam, ali nekako kako mi je to i postala profesija počeo sam na zrakoplovstvo gledati samo kao na posao. Ti me podsjećaš kako mi to nekad nije bio samo posao. Sad već i prema kraju moje vojno-pilotske karijere će mi se možda opet javiti taj stari i potisnuti entuzijazam, ali eto spletom okolnosti sve se pretvorilo u samu profesiju i to originalno oduševljenje i praćenje svih segmenata zrakoplovstva je prestalo negdje 1998-99.

Zato mi je drago ovdje ga ponovno buditi, a i ponavljam, imali bi puno tema za razgovor. Možda jednog dana, idealno negdje u ugodnom prostoru uz lulu :61:

Imam i na žalost / ne znam možda i sreću i iskustvo iz mirovne operacije u Afghanistanu, pa to bi bila još jedna tema i puno pisanja ali možda bolje to ostaviti za neki drugi puta.
Piloti A-10 koje ne propuštam kad ih s kužim propitivati o avionu, načelno vole taj avion. Skoro im je i otišao iz aktivnog zrakoplovstva, ali se još zadržao. Ipak je to već avion starije generacije na zalazu svoje karijere.

Pozdrav

SSEKIR75

• Bela Crkva Banat
    Oblak dima
  • 1.644
« Odgovori #19 u: 17. Rujna 2012, 23:43 »
cudni su putevi gospodnji, a bogu fala, svi smo manje vise blizu... kriza jeste,ali da je zdravlja pa je sve moguce.  :1:  teme za razgovor se uvek nadju, bar to nije problem kod dobronamernih ljudi :1:

znas kako, glede "milosrdnog andjela", mnogo toga je jos pod nekom tajnom. njima je to zavrsena prica, ali nikako da kazu koliko su gubitaka pretrpeli. zvanicno su pala 4 aviona. samo, kako onda moj kolega uhvati francuskog pilota u selu kod aleksinca? sreca sto je taj isti shvatio da ga juri kub pa iskocio i preziveo. od aviona ostala vatrena kugla. tacnije dve - presekla ga raketa na pola, nije odradio blizinski upaljac i bio direktan pogodak. culo se kao da si udario necim u limeno bure. i to na daljini od oko 15km od mene. dva f18 u sred bela dana odvukli dim ka bugarskoj, jedan beo drugi crn. uleteli u zaveesu iz prage. bio sam uz bofors kad je sa tri granate pogodjen i zapaljen f16 i gledao kako pilot iskace i avion pada ka bugarskoj. u selu iznad svrljiga devojka '75.godiste zarobila nemackog pilota iz tornada(poznajem je licno, rodjena sestra moje bivse). dedina sacmarica je cudo, pogotovo u rukama samohrane majke  :13: gde je taj avion pao pojma nemam, ali fakat je pao cim je taj dospeo tu. znaci samo okolina nisa tri sigurna i jedan verovatan sto ja znam 100%. gde je ostatak srbije i letelice koje su zbog male dubine teritorije pale ili sletele tesko ostecene van srbije? onda, malo "vasih": kad se pronela prica o kopnenoj intervenciji bilo je mnogo spekulacija sta bi napravili apaci. na radio zg bio je kao gost anton tus i objasnjavao sta i kako. na pitanje voditeljice sta bi se desilo da krenu sa njima, tus je odgovorio nesto u smislu da kosovo nije irak a da VJ nije sadamova milicija, te da se ne bi lepo proveli. "sve u svemu, mozda bi se vratila dva-tri komada" (bilo ih 24). na "objasnjavanje" voditeljice o tome sta je apac u stvari i kako je to mocna sprava tus se nasmejao i rekao vise za sebe "kad malo bolje razmislim pitanje je da li bi se i ta dva vratila".

iako generalno nemam nista protiv amera ni kao ljudi ni kao pilota, mislim da su previse naduvani. ok, shvatam da imaju iza sebe najmocniju vojnu industriju na svetu, ali njih ubedjuju da su supermeni a svi ostali pacovi. i onda kad nalete na nekog ko nije dezorijentisani verski fanatik bude "sta bi sad?!?". eto, pre koju godinu bili kod vas na zajednickoj vezbi iznad jadrana. ono sto sam ja cuo je da su muke vidli u prva dva dana kad su ih vasi migovi zezali izmedju ostrva. radarska senka, ne pomaze awacs. selak im j..o mater  :13: i cudi me da se uci kao neuspesna operacija (iako fakat jeste)

ameri trenutno nemaju zamenu za a10 i ne verujem da ce ga se tek tako odreci. suvise je to dobra sprava za izbacivanje, pogotovo sad kad i nema neku pretnju u eventualnim akcijama (uglavnom se ratuje protiv islamskih fanatika koji i nisu neki specijalisti za PVO). problematican je zbog uranijumske municije, tj posledica koje su dokazane po osoblje. neke informacije govore da prave novu municiju koja ce biti radjena od neke volframove legure kako bi zadrzala probojnost a da ne siri radijaciju.

o ISAF ne znam nista. ne mogu bre barte da pratim ceo svet  :14: znam samo da su vasi skoro dobili neke nagrade od amera i da ume da bude jako gusto na pojedinim sektorima. takodje znam da afganistan niko nije uspeo da pokori pa nece ni ameri. :13:

tompaj

« Odgovori #20 u: 18. Rujna 2012, 11:14 »
Tu bi se i ja mogao nadovezati i puno napisati za amere, samo kaj ipak imaj u vidu od kuda pišem, a vjerojatno kompj. boot zbog nekoliko ključnih riječi kaj smo tu upotrijebili već odvojio ovu temu na popis za ručno praćenje obavještajaca, pa bolje da napišem kako smo s amerima uspostavili cijenjene prijateljske i vrlo dobre profesionalne odnose.

Podatke o svojim gubicima oni taje kao zmija noge i to je nemoguće doznati. Do sad sam mislil kako su izgubili onaj jedan avion iz one vaÅ¡e legendarne izjave: "Oprostite, nismo znali da je nevidljiv"  :1: :1:

Tko se želi informirati o Afghanistanu evo dobre reportaže britanskog novinara:

http://www.youtube.com/watch?v=nlUGBnkBy7w

http://www.youtube.com/watch?v=2GkK2A1u7lw

Najbolji mi je dio kad ruskog generala, veterana Afghanistanskog rata, reporter pita "Što bi savjetovali današnjim koalicijskim snagama u Afghanistanu". On od prve samo veli "Najkraćim putem doma".

Pozdrav

SSEKIR75

• Bela Crkva Banat
    Oblak dima
  • 1.644
« Odgovori #21 u: 18. Rujna 2012, 22:40 »
sve ja razumem, ne brini. stara skola ilije cvorovica ;)

nevidljivih je palo vise (znamo za 2 sigurna i dva otpisana). zao mi se samo sto mi je crko stari disk gde sam imao i fotografije (cuvam ga i sve se nadam da cu nekako uspeti da ih iscupam). bilo je tu nekoliko vrlo skakljivih fotografija koje bi mnogima mogle da zapuse usta, a neke da nateraju da ih otvore. imao sam i ja neke veze po vojsci pa se nabavilo i sto nije smelo;)

zvanicno: nevidljivi kod budjanovaca, f16 555 iz avijana juzno od sapca, miraz u skadrsko jez i jos jedan, ne secam se trenutno sta bese, pao u jadran. uz jos nekoliko javno otpisanih kao neisplativih za popravku, uglavnom zbog "tehnickog kvara i curenja ulja". dva apaca navodno pala u severnoj albaniji zbog "tehnickog kvara". sta li uzrokova toilko curenje ulja...  mora da su im losi dihtunzi :64: pazi, ovo ti pisem po secanju, proslo je ipak 13 godina, a veruj mi da bi se setio jos mnooogo toga kad bi mogli da sednemo uzivo da se raspricamo. mnogo se sta cuje a dosta se i vidlo od ljudi koji znaju da razlikuju cavku od jeroplana :1: jedino jos nikako  da dobijem potvrdu sta je palo u spacvanskim sumama pa je ceo kraj bio blokiran poduze vreme. ima nekih spekulacija ali ne bi u javnost jer djura ima tesku ruku ;)

rus je u pravu. kad nije mogo aleksandar makedonski nece moci niko.

ziv bio i mirno nebo :67:

tompaj

« Odgovori #22 u: 21. Rujna 2012, 08:45 »
 :61: :67:

tompaj

« Odgovori #23 u: 17. Listopada 2012, 16:06 »
Osjećam potrebu nešto napisati prije slijedećih slika.

Дорогие машины - Dorogie mashinji - Draga mašina

Emotivno sam vezan
Vezani za mašinu - stroj
Vjerujem joj
Povjerujem joj svoj život
Povjerujem joj svoj život svaki puta kada se stopimo u jedan sustav
Nastupamo kao jedan organizam
Mi smo u simbiozi
Simbiozi kako bi ispunili svoje uloge
Kako bi izvršili svoje zadaće

Sada me čeka
Strpljivo
U tišini
Toliko skrivene energije u trenutnoj tišini i miru
U tišini do trenutka kad kreće sinkronizirani ples svakog pojedinog sustava

Buka će se podići
Rotori će se zavrtiti
Sustavi će se probuditi
Probuditi u strašnoj dinamici
Osloboditi će se zarobljena energija
Energija vatre prelazi u sinkronizirani i uravnoteženi ples svih dijelova

Voditi ćemo se tada prema plavetnilu
U savršenoj ravnoteži i balansu
Vjerujemo si
Poštujemo se
Pazimo jedan na drugoga

Vrati me svaki puta nazad
Vrati me kako si me svaki put i vratila
Vrati me kako bi ponovno bio čovjek
Samo čovjek i jesam
Moja draga mašina

by T.Paj

Slike:

Canaan

Oblak dima
  • 1.164
    • Canaan Pipes
« Odgovori #24 u: 17. Listopada 2012, 17:13 »
Moćno je druže tompaj,i dira samo srce ! :1:
"keep it simple until it gets complicated"

spori

• Rijeka
    Oblak dima
  • 1.869
« Odgovori #25 u: 17. Listopada 2012, 20:06 »
Jap slažen se sa Canaanom. A kako tek poslije takvog posla mora dobro leći lula. :61:
Sporost je vrlina.

tompaj

« Odgovori #26 u: 17. Listopada 2012, 23:07 »
Hvala na komentarima

Jap slažen se sa Canaanom. A kako tek poslije takvog posla mora dobro leći lula. :61:

I legne ... legne  :61:

Evo i moje prve HDR obrade gore već poslane slike:

:39:

spori

• Rijeka
    Oblak dima
  • 1.869
« Odgovori #27 u: 18. Listopada 2012, 11:24 »
Izgleda mo?no i fotka i heli?.
Sporost je vrlina.

rodjo

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.406
  • Briar block maker
« Odgovori #28 u: 18. Listopada 2012, 13:52 »
odlično meštre, jedino bi ja taj HDR sa većim rasponima u EV-u radio. Slikaj bar sa -5 0 +5 pa spoji u nekom HDR programu, bit će puno plastičnije i bolje(po meni) ali sve je stvar ukusa :108:

tompaj

« Odgovori #29 u: 18. Listopada 2012, 16:10 »
Od srca zahvaljujem na savjetu. Trebao mi je takav savjet jer sam i bio u nedoumici koliki raspon staviti. Inače, slike s tvoga bloga su mi izrazito dobre. Sve sam ih pregledao i jako mi se sviÄ‘aju. Svaki tvoj savjet mi puno pomaže  :61: