Ovo bi u neku ruku bio nastavak i kraj olitiga epilog "Eseja o staroj luli ili restauracija lule Savinelli Nonpareil" koji je postavljen pod "Moje lule".
..usput Nonparaeil znaÄi "neparalelna".
Tamo sam vlasnici obećao na kraju da ću joj napravit i stalak za dotiÄnu lulu da ju može držati izloženu na svojoj kutiji. Mislio sam to ću jednostavno napraviti za par sati a ispalo je par dana, sa dobavom materijala i finiturom i par tjedana, a sa poÄetkom i krajem radova i par mjeseci...
Ukrajinac koji radi sliÄne bi ga napravio za 15 minuta a kinez za 3,5.
No konaÄno sam ga zavrÅ¡io i onda je trebalo nekoliko tjedana da ga poslikam i sad joÅ¡ toliko da uhvatim vremena da to sve skupa postavim na forum.
Ufff, evo ga konaÄno tu... dokumentirano u slici i rijeÄi.
Stalak je od drva masline, vjerojatno od parketa, polijepljenih skupa koje mi je jedan modelar izrezao po nacrtu u grubu klocnu pa sam ga ja fino oblikovao i krojaÄki custom "po mjeri" podesio za dotiÄnu lulu.
FiniÅ¡iran je svim mogućim finiÅ¡ima koji su mi doprijeli Å¡aka, znaÄi nakon finog Å¡mirglanja i moÄenja-suÅ¡enja sa pet gradacija do 800 grita, ulje za kundake, suÅ¡enje, nitro lak, bruÅ¡enje 1000 grita, opet nitro, 2000 grita, parafinski vosak (mirisna zelena svijeća) i na kraju vintage parafin star možda 60 god.
No dobro dosta bi bio i samo vosak ali tu na prototipu sam experimentirao...
Ovaj prototip bi ako se uzme u obzir potroÅ¡eni materijal izrade (tu ne mislim na drvo) i vrijeme bio vjerojatno skuplji od najskuplje lule jer je oblikovan skroz ruÄno, rezbaren bez mjera kao umjetniÄka skulptura za koju utroÅ¡eni sati nemaju vrijednost (a ja htio konkurirat Kinezima :-).. no dobro uživao sam radeći ga..
S obzirom da mi je ovo prvi takav, zadovoljan sam uÄinjenim jer je mogao proć i gore, da ga zaribam na nekoliko mjesta... imao sam poÄetniÄke sreće!

Sad radim još jedan za sebe, malo modificiran i još ljepši a onda primam narudžbe... :-)
Jedinstveni unikatni stalak Hand Made in Croatia po mjeri za lulu od egzotiÄnog materijala... Osim masline nabavio sam i merbau i masaradura ili tako nekako sl. ne mogu zapamtit, zapisao sam.
Moja susjeda, vlasnica lule i stalka je prestretna, lula stoji izložena, skuplja pohvale za rad, pa tako i ja...

Moja primitivna radiona:

Gotov stalak sa lulom:

Fotosesion stalka:

Lula i stalak na dnevnom svjetlu:

..i malo na kućnom svjetlu:

A i druge sliÄne lule lijepo naliježu na njega: