Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

SG Commonwealth

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
SG Commonwealth
« u: 02. Prosinca 2012, 18:16 »

Dobre stvari nikad ne zastarijevaju. "Commonwealth" Sameula Gawitha napunio je dvjesto godina.
Prvi puta zamijesane su tamna virdzinija i latakija u jednakom omjeru, najvjerovatnije sirijska,
dok se danas koristi ciparska, u cast gospodara duhana iz Glasgowa i Commonweltha Virginia
koji su postavili bazu za stvaranje duhanske industrije u GB. Na kvadratnoj limenoj kutijici nalazi
se crtez skotskog dvorca, a u ovim modernim vremenima, spanjolski prodavac bez imalo
griznje savijesti lijepi opscene fotografije raspadajucih zubiju, kankrenoznog jezika i jos ostalih
gadurija, da se covjek jednostavno upita, zasto vi to prodajete, kad je toliko opasno
i gadno. Ali to je vec za neku drugu temu. Vratimo se ovoj deliciji s punom paznjom, jer bez
ikakve dvojbe to zasluzuje.
Sastojke sam vec spomenuo, rez je mijesan, miris koji se siri pri otvaranju prica je za sebe.
On je pun, kompaktan, odlucan, i iznad svega omamljujuci. Dominacija latakije je ocita,a
unatoc masivnim dozama, cuje se i vrhunska virdzinija. Ulje, tamjan i papar se naziru u nijansama.
Rez omogujucuje lagano punjenje, a ono sto me iznenadilo, je vlaznost. Obicno, barem je to
bilo moje iskustvo s drugim SG mijesavinama, nakon prvog otvaranja duhan je prevlazan
i nije za pusenje. Medjutim "Commonwealth" je bio idealne vlaznosti sto su lagano
paljenje i izgaranje  potvrdili. Ono je bilo ravnomijerno, gotovo bez upotrebe dodatnih
sibica, nakon obavezne prve dvije. Vec prvi dimovi osvajaju. "Heavily steamed", kako
pise na sluzbenom siteu, virdzinija i najbolja ciparska latakija u onom su omjeru koji
ljubiteljima latakije pruzaju maksimalno zadovoljstvo. Virdzinija daje snagu i u
 pocetku se osjeti  sa svojim secerom i alkoholom, podsjeca na crno vino,
da bi okusi kasnije evoluirali u dimljeno drvo i "torbu"dajuci do znanja da je na red dosla latakija.
To zadovoljstvo traje i sto se duze pusi uzitak je sve veci. Mala naznaka da se je pri kraju,
je okus na keks. Neka vrst tocke. Na dnu lule, ostaje mali trag, njezni, bijeli prah,
bez imalo vlage. Doslo mi je da si kazem, ej, ovo je vrhunac. Kako je netko ovdje napisao,
"pusenje osudjenog na smrt". Duhan se razlikuje od svih EM po svojoj kvaliteti.
Vecina slicnih komercijalnih mijesavina nakon ovog podsjecaju na krpetine centrifugirane
u ves masini.
Ako se moze dati mali savijet, sigurno whiskey "torbato" ili dobar rum, mogu mu praviti
ugodno drustvo, ali on se ne mijenja ni ako je to drustvo casa hladne vode.
Sigurno ovaj duhan nije za pocetnike. Vrlo je jak, ne samo po okusima, pa kad se stekne
dovoljno iskustva, moze ga se probati. Necu ni spominjati da me je osvojio, jer se to vidi
iz prilozenog. Ne bih mu davao nikakve ocijene, jer mi se to u ovom slucaju cini
ogranicavajucim. On je uzvisen ili "sublime" kako bi se reklo ovdje.

spori

• Rijeka
    Oblak dima
  • 1.869
Odg: SG Commonwealth
« Odgovori #1 u: 02. Prosinca 2012, 18:55 »
Vidim po recenziji da te se stvarno dojmio. :61:
Sporost je vrlina.

rodjo

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.406
  • Briar block maker
« Odgovori #2 u: 02. Prosinca 2012, 19:02 »
Branko, odlična recenzija, stavrno sam uživao čitajući ove retke, trebao bi nas češće počastiti ovakvim štivom :61:

Canaan

Oblak dima
  • 1.164
    • Canaan Pipes
« Odgovori #3 u: 02. Prosinca 2012, 19:11 »
Kolega...bio je pravi užitak čitati ovu recenziju!
"keep it simple until it gets complicated"

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
« Odgovori #4 u: 02. Prosinca 2012, 19:38 »
Branko, odlična recenzija, stavrno sam uživao čitajući ove retke, trebao bi nas češće počastiti ovakvim štivom :61:
Hvala Rodjo, samo za to trebaju vrhunski duhan, a nije bas  da ih ima puno. Dobrih ima koliko hoces, ali vrhunskih, ne bas.

rodjo

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.406
  • Briar block maker
« Odgovori #5 u: 02. Prosinca 2012, 19:44 »
Ma treba pisat, i za druge duhane, čisto za informaciju ljudima kako da se odnoseprema kojem duhanu :1:

Dinko

• Zagreb
  • *
    Oblak dima
  • 1.108
« Odgovori #6 u: 02. Prosinca 2012, 19:51 »
Hvala na odličnoj recenziji, nadam se da ih bude još!

Ma treba pisat, i za druge duhane, čisto za informaciju ljudima kako da se odnoseprema kojem duhanu :1:
Totalno se slažem,to baš puno pomogne u odabiru a i globalno gledano sa više recenzija se može promijeniti i trgovačka ponuda.
Polonius:
Though this be madness, yet there is method in it.

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
« Odgovori #7 u: 02. Prosinca 2012, 20:12 »
Ma jasno, moja je bila samo sala...uostalom o vecini duhana koje sam probao napisao sam recenziju. Druga je stvar
sto nisu sve na ovom forumu. :61:

imnik

Oblak dima
  • 1.586
« Odgovori #8 u: 02. Prosinca 2012, 22:25 »
Odlicna recenzija, da covek pozeli odmah da ga naruci i podimi.

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
« Odgovori #9 u: 03. Prosinca 2012, 06:58 »
Fantastična recenzija! Hvala Branko!!!
It took Frog Morton four years to perfect this unique blend which is full and yet mild. It is his proudest achievement.

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #10 u: 03. Prosinca 2012, 08:21 »
Svaka čast na opisu duhana, stvarno si nam ga odlično uspio približiti, kako mirisima, tako i samim dojmom ponašanja duhana u luli.

PiÅ¡i češće recenzije, stvarno ih je veliki guÅ¡t čitati!  :61:
Keep it simple!

Kova

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.903
« Odgovori #11 u: 03. Prosinca 2012, 09:38 »
Recenzija-izvanredna! Sline su mi počele curiti dok sam ovo čitao!!! Svaka čast!  :61:
"When anger rises, think of the consequences."
-Confucius

Cigara

• Slovenija
  • *
    Odlikaš
  • 3.060
« Odgovori #12 u: 03. Prosinca 2012, 19:20 »
Svaka cast na recenzij, to mi je najveci gust procitat na forumu.
It's good sportsmanship to not pick up lost golf balls while they are still rolling.--Mark Twain

senka

• *
    Oblak dima
  • 1.350
« Odgovori #13 u: 03. Prosinca 2012, 20:50 »
izgleda da smo ga svi podimili dok smo citali. bravo branko! to mi je slijedeca kupovina u esp  :61:
Beyond Ideas Of Right Doing and Wrong Doing There Is A Field, I'll Meet You There - Rumi

mariv.photo

• Matulji
    Opečen mi jezik
  • 389
« Odgovori #14 u: 15. Rujna 2013, 17:20 »
Branko, sve što si napisao potpisujem.

Jedino što bih nadodao da me je prvih nekoliko lula stvarno "klepilo" i da mi je trebalo nekoliko minuta da dođem k sebi. No, do kraja kantice počeo sam ga pušit bez filtera kao da je Šunkina kamilica.