Ova restauracija je sliÄna onoj u "Eseju o Staroj meershaum luli", razlika je u tome Å¡to je ova lula, nakon dotiÄne restauracije i iskustva steÄenog prilikom iste, nabavljena i restaurirana da bude za puÅ¡enje i ostane u mojoj kolekciji kao jedna i prva meershaumica...
Razlika je i u tome Å¡to je ova bila Äitava, bez lomova i puknuća (a srećom je takva i ostala do kraja restauracije). S obzirom da je ova za puÅ¡enje a ne za izložbu, potrudio sam se nabaviti "genuine" pÄelinji vosak za finiÅ¡iranje a ne parafinski sa svijeće koji mi je bio pri ruci zadnji put.
Lula je kupljena na e-bayu povoljno za 16$+12$ shipping jer je bila u groznom stanju, no iskusno oko restauratora sa iskustvom je odmah procijenilo da se tu neÅ¡to (mnogo) da uÄinit na pomlaÄ‘ivanju.
Paket je došao iz Prescot Valleya, Arizona. U.S.A.

Lula u svom "kovÄegu" sve dosta oÄuvano i funkcionalno samo rabljeno.

Lula iz Pioneerove produkcije model De Luxe sa rezbarenim cvijetovima po glavi lule iz "Floral" serije, sa mislim ipak bakelitnim usnikom jer nema onih šara ko na slikama amber usnika u katalogu:
http://pipepages.com/1pioneer6.htmlLula je izgleda negdje cirka iz 1960 god.

Lula je bila u jadnom stanju zapuÅ¡tene glave pune cakea i preko ruba, sva iÅ¡arana ožiljcima sa nekoliko nejednakih otisaka raznih nijansi i prljavih potamnjenih gravura zbog Äega sam ih odluÄio odstraniti i sve svesti na istu nijansu boje.

ÄŒišćenje zapoÄinjemo dezinfekcijom usnika kupanjem u kadici sa blagim sredstvom za pranje suÄ‘a u mlakoj vodi.

Usnik je bio izžvakan sa nekoliko otisaka zubiju, no Äitave spojne narezane kosti koja povezuje usnik i glavu. Oboje je bilo prljavo i gotovo zaÄepljeno naslagama gara.

Nastavljamo Äišćenjem cakea iz i sa ruba glave brusilicom i Å¡mirglom zubarskom preciznošću.

Zatim brušenje oznaka zuba sa usnika.

Usnik i glava oÄišćeni i ispolirani.

Zatim na red dolazi nanoÅ¡enje zaÅ¡titnog premaza glave Äistim pÄelinjim voskom koji topim uz pomoć fena za kosu i svijeće. Pažnja!! Prelijepi žuti vosak uhvati neÄistoće iz izgaranja dima svijeće ako se stavi direktno iznad plamena i dima, straÅ¡no, morao sam to skrućeno Äistit i ponovit postupak pažljivo laganim približavanjem voska toplini plamena svijeće postrance.

Nakon toga se feniranjem i topljenjem višak voska lagano skida noktom ili šmirglom sa glave te polira šmirglom sa 1000 i 2000 grita do visokog sjaja.
Rezultat je sljedeći.

Na mjestu gdje sam skinuo, izbrusio i izglancao cvjetne uzorke ostala je tamnožuta/naranÄasta oznaka zbog nemogućnosti da dublje brusim a sumnjam da su te gravure i skrivale te ožiljke ispod svoje umjetnosti..

I na kraju da ju zapuÅ¡imo uz milozvuÄne note laganog jazza!!