Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Pusenje lule i grlobolja

King

• Crikvenica
  • **
    Peče me jezik
  • 158
Pusenje lule i grlobolja
« u: 15. Siječnja 2013, 07:58 »
Znaci, kakva su vasa iskustva s ovim. Naime primjetio sam da me dosta cesto boli grlo i to na nacin -pusaci cigareta ce znati, kao kad u jednom danu pomijesate nekoliko vrsta cigareta pa uvecer imate onaj neugodni katar negdje u grlu koji ne mozete izbaciti vani.
Dnevno -ovisno koliko imam vremena, ali najcesce popusim 3-4 lule, vikendom 5 s razlicitim duhanima pa me zanima ima li to kakvog utjecaja na pojavu grlobolje.

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
Odg: Pusenje lule i grlobolja
« Odgovori #1 u: 15. Siječnja 2013, 08:36 »
Isuši ti se sluznica. Jedno od rješenja je da uz lulu stalno pijuckaš neki negazirani napitak. Npr. zeleni čaj s mlijekom, što fantastično paše uz neku latakiju.
It took Frog Morton four years to perfect this unique blend which is full and yet mild. It is his proudest achievement.

darkoni

• Pancevo
  • *
    Bijeli zubi
  • 67
« Odgovori #2 u: 15. Siječnja 2013, 08:56 »
Potpuno normalno. Vremenom ćeš se naviknuti, a verovatno i smanjiti broj lula koje dnevno konzumiraš. Ranije sam palio 4, 5, anekad i 6 lula dnevno. Sad jednu, dve, a nekad i preskočim. Sad više uživam, što naravno nije pravilo. Neko uživa i u puno lula na dan. Meni ovako najviše prija. Kad imam vreme za sebe, onda palim. Da me niko ne cima i ometa. Sipam neko lepo vince i uživam.

King

• Crikvenica
  • **
    Peče me jezik
  • 158
« Odgovori #3 u: 15. Siječnja 2013, 09:45 »
Isuši ti se sluznica. Jedno od rješenja je da uz lulu stalno pijuckaš neki negazirani napitak. Npr. zeleni čaj s mlijekom, što fantastično paše uz neku latakiju.

To obavezno prakticiram - ne bas zeleni, ali neki kucni pripravak s medom je uvijek tu.
Naime, kao dugogodisnjem pusacu cigareta mislio sam da se grlo vec naviknulo na dim i isusivanje, ali ocito je da nije i da je lula nesto sasvim drugo.
Za sada cu morati smanjiti broj lula i rotaciju razlucitih duhana.
No, kad smo vec na ovakvoj temi zanima me i kakva vam je situacija sa sinusima tj. kako reagiraju na ispustanje dima kroz nos i koliko cesto ispustate dim lule kroz nos. Na ovu temu i kao pusac ne mogu puno reci jer cigaretni dim nikada nisam prakticirao ispustati kroz nos dok mi je kod lule to izuzetni gust iako sam primjetio da neki duhani jako udaraju u sinuse Old Dublin npr.

Kova

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.903
« Odgovori #4 u: 15. Siječnja 2013, 11:54 »
A jel ti uvlačiš dim lule u pluća? (ako ispuhuješ kroz nos očito da da). Inače-većina pušača lule pućka, tj. samo uvlači dim u usta gdje se najbolje i osjete svi okusi... Ako si dugogodišnji pušač cigareta, vjerujem da uvlačiš, a to bi i mogao biti razlog grlobolje, jer je duhan za lulu daleko jači od cigaretnog duhana...
"When anger rises, think of the consequences."
-Confucius

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #5 u: 15. Siječnja 2013, 12:29 »
No, kad smo vec na ovakvoj temi zanima me i kakva vam je situacija sa sinusima tj. kako reagiraju na ispustanje dima kroz nos i koliko cesto ispustate dim lule kroz nos.

Apsolutno nikad.
Ni dim ne uvlacim nikad u pluca.

Jedino sto radim je da lagano puckam lulu i dio dima koji pućnem na usta udahnem nosom da uzivam u mirisu. Ali, nije to ciljano da sad namjerno lovim taj dim, nego onako, usput, uz disanje :1: 

Jednom sam ovdje pisao o cirkularnom disanju i dodatnom obogacivanju duhana u zarnici aromom dima, pa potrazi kroz search. Fora je stvar, treba doduse malo treniranja, ali je fora.
Keep it simple!

King

• Crikvenica
  • **
    Peče me jezik
  • 158
« Odgovori #6 u: 15. Siječnja 2013, 12:53 »

Jednom sam ovdje pisao o cirkularnom disanju i dodatnom obogacivanju duhana u zarnici aromom dima, pa potrazi kroz search. Fora je stvar, treba doduse malo treniranja, ali je fora.

Jednom slucajno naletio a sad kad treba nikako. Aj linkaj ako nades

Rip Kirby

• Opatija
    Žuti zubi
  • 676
  • alijas "El Grinta"
« Odgovori #7 u: 15. Siječnja 2013, 13:08 »
Znaci, kakva su vasa iskustva s ovim. Naime primjetio sam da me dosta cesto boli grlo i to na nacin -pusaci cigareta ce znati, kao kad u jednom danu pomijesate nekoliko vrsta cigareta pa uvecer imate onaj neugodni katar negdje u grlu koji ne mozete izbaciti vani.
Dnevno -ovisno koliko imam vremena, ali najcesce popusim 3-4 lule, vikendom 5 s razlicitim duhanima pa me zanima ima li to kakvog utjecaja na pojavu grlobolje.

Ja mislim da ti je to zbog one drvene kockice u Morton Celaru! :1:

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
« Odgovori #8 u: 15. Siječnja 2013, 13:10 »
I kakav vam je FMC? Meni je ok ali nije mi ni blizu originalnom Mortonu.
It took Frog Morton four years to perfect this unique blend which is full and yet mild. It is his proudest achievement.

King

• Crikvenica
  • **
    Peče me jezik
  • 158
« Odgovori #9 u: 15. Siječnja 2013, 13:24 »

Ja mislim da ti je to zbog one drvene kockice u Morton Celaru! :1:

Nije me sjebo zabac vec Larsonov Signature

King

• Crikvenica
  • **
    Peče me jezik
  • 158
« Odgovori #10 u: 15. Siječnja 2013, 14:34 »
A jel ti uvlačiš dim lule u pluća? (ako ispuhuješ kroz nos očito da da). Inače-većina pušača lule pućka, tj. samo uvlači dim u usta gdje se najbolje i osjete svi okusi.

Ako je ispuhivanje dima kroz nos dokaz uvlačenja dima u pluća onda je odgovor "DA", ali ne svaki put. Naime od 15-ak pućkanja jedno ili dva ispustim kroz nos tj. uvučem u pluća.
Zašto to radim? Naime, to je do sada bio jedini način da osjetim aromu duhana, jer samo u ustima nisam osjećao gotovo ništa osim "arome dima".

Jedino sto radim je da lagano puckam lulu i dio dima koji pućnem na usta udahnem nosom da uzivam u mirisu. Ali, nije to ciljano da sad namjerno lovim taj dim, nego onako, usput, uz disanje :1: 

Ubuduće ću pokušati s ovim sistemom - čini mi se kudikamo bezbolniji od mog dosadašnjeg s ispuhivanjem dima kroz nos.

spori

• Rijeka
    Oblak dima
  • 1.869
« Odgovori #11 u: 15. Siječnja 2013, 18:27 »
King ti si pao pod utjecaj našeg el Grinte. Ipak moram se složiti sa njim kad ti kaže da tvoji problemi oko grla i sinusa potječu od one kockice drva od žapca.
Sporost je vrlina.

King

• Crikvenica
  • **
    Peče me jezik
  • 158
« Odgovori #12 u: 15. Siječnja 2013, 18:37 »
King ti si pao pod utjecaj našeg el Grinte.

:38: :38:....uf izgleda da smo se previÅ¡e družili

Rip Kirby

• Opatija
    Žuti zubi
  • 676
  • alijas "El Grinta"
« Odgovori #13 u: 16. Siječnja 2013, 00:31 »
King ti si pao pod utjecaj našeg el Grinte.

:38: :38:....uf izgleda da smo se previÅ¡e družili

... a joÅ¡!  :1: Stiže narudžba iz Just For Him-a!! :61:  :61:  :68:  :61:  :134:

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #14 u: 16. Siječnja 2013, 08:51 »
Hm, ne mogu sad naći taj post, ali princip je jednostavan.

Kao kod sviranja saxofona, trube, takvih puhačih instrumenata. Treba odvojiti "sistem" disanja na nos od pušenja lule na usta. Dakle, lagano dišeš na nos, udah-izdah :1: klasika kako to već ide. Lulu držiš u ustima i tu i tamo povučeš lagano dim u usta (i dalje neovisno o ovome dišeš na nos). E sad, dim ne pučkaš nego ga iz usta ispujuheš nazad kroz lulu, ali lagano da ti ne izleti sav pepeo van. Na taj način se ovaj duhan koji još ne gori jer je u sredini lule, ne obogačuje aromom samo dok dim prolazi od žara prema usniku, nego i obrnuto, dok ga ti vraćaš kroz lulu nazad van. Zanimljiva je metoda, treba malo prakse, ali je fora. Ispadne dosta slađe i aromatičnije nego inače. Pa probaj i vidi rezultate :1:

Ja nisam nešto dublje ulazio u to, probao sam jer mi je bilo fora, ali nije da često tako dimim.
Keep it simple!