Od 05.04.-11.04.2103 boravio sam na Vranskom jezeru u OrnitoloÅ¡kom kampu za prstenovanje ptica sa ekipom iz Biom-a, u ugodnom druÅ¡tvu u prekrasnom okruženju Parka prirode i OrnitoloÅ¡kom rezervatu Å¡toÅ¡ta se može vidjeti i doživjeti, pogotovo ukoiko ste promatraÄ ptica i ljubitelj netaknute prirode. Na Vranskom jezeru momentalno obitava i gnjezdi 256 vrasta ptica od ukupno 370 zabilježenih u Hrvatskoj.
Ukratko, jer bi se ovaj post odužio podijelit ću sa Vama kratke crtice i fotke.
Jutarnje razgibavanje uz predivan izlazak sunca

Radni dan, prstenovanje!

Prekrasan Vodomar nakon prstenovanja

Naravno bez ptiÄje publike nema pravog posla i zanata, svaki dan su nas nadgledale ove dvije Laste koje su Äak svile gnijezdo iznad nas...

Sa ovom pticom Mala Å tijoka sam specijalno sretan obzirom da za sada kod nas nitko nije fotkao ovu ljeopticu ili možda je ali za sada se joÅ¡ ne zna, a inaÄe je rijetka vrsta u Hrvatskoj, zapravo obitava i Indiji, Novom Zelandu, australiji i tako tamo na istoku Äak i na Madagaskaru.
Uopće ne gnijezdi kod nas i može se vidjeti samo kod migracije koja oÄigledno ide preko Hrvatske za nake od ovih vrsta.

Veliki Trstenjak u svom okruženju

Eja moÄvarica, priliÄno velika grabežljivica kod nas i hrani se drugim pticama, svakodnevna posjeta iznad kampa

ÄŒubasti gnjurac

Žuta pastirica

Ovako izgleda Mlakuša nakon prstenovanja

A ovako kad je pustite

Crnokapa grmuša ali ženka, ženke imaju smeđu kapicu, a mužjaci crnu

Evo neću Vas više maltretirat, imam još toga ali za sad neka ovo bude kratki izveštaj.
Za 03.05. se planira ići na Mljet radi prstenovanja nekih galebova i navodno je primjećena jedna rijetka vrsta galeba pa ako smo te sreće možda ga i pofotkamo

Uz lulaški pozdrav