Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Carina u EU

Rip Kirby

• Opatija
    Žuti zubi
  • 676
  • alijas "El Grinta"
Carina u EU
« u: 12. Lipnja 2013, 12:47 »
Znači od 1. 7. smo u EU. I onda šta, nema više carina među članicama? Ni s Engleskom? A šta će bit s Amerikom i Kinom (moja dva omiljena dobavljača raznih potrepština) mijenjaju se dosadašnja pravila i za njih ili?? (Onih 160kn free i visina davanja).
Po toj logici nitko pametan sad iz EU ništa ne naručuje već čeka ulazak i pad carinskih barijera, nitko osim mene, (rekoh pametan). Neki dan naručio lulu iz Italije i prosvijetlih se na vrijeme, javim prodavaču i stopiram shipping do 2-3 srpnja. Jesam li dobro napravio, hoće mi to poslije proć bez carine ili ima još neka caka na koju će me dignut. Da to na vrijeme stopiram i presmjerim na frendove u Italiji koji će mi kasnije dostavit lulu "pješke"... No ko zna kad...
« Zadnja izmjena: 12. Lipnja 2013, 12:54 od Rip Kirby »

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
Odg: Carina u EU
« Odgovori #1 u: 12. Lipnja 2013, 13:26 »
Dobro pitanje!

U nekoj teoriji sve iz EU-a se nebi smjelo cariniti. No poučen iskustvom deranja kože i skidanja mesa s kostiju u carinskoj ispostavi Osijek, bojim se da će naše brkate carinice naći neki paragraf u kojem stoji da se duhanski pribor i sam duhan ipak može cariniti. Nadam se da sam u krivu! A što se Amerike i Kine tiče - mislim da smo tu popušili. Carine u EU na uvoz iz tih zemalja su brutalne.
It took Frog Morton four years to perfect this unique blend which is full and yet mild. It is his proudest achievement.

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
« Odgovori #2 u: 12. Lipnja 2013, 13:46 »
Sto se tice duhana, barem ovdje u Italiji moze se uvesti "pjeske" do 2 kg, medjutim kad se narucuje postom tj.
preko interneta placaju se carinske dadzbine. Zasto je to tako, nemam pojma. Pretpostavljam da svaka clanica
ima svoje zakone vezane uz duhan, pa ce tako i kod nas biti. Nadam se da grijesim...

rodjo

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.406
  • Briar block maker
« Odgovori #3 u: 12. Lipnja 2013, 14:40 »
Po nekom EU zakonu kojeg bi se trebali i mi držati, sve što je kupljeno u EU i pla?en porez u toj državi kod uvoza se ne bi trebao zara?unavati ponovno i naš PDV. Na svu robu koju kupujete kao pravna osoba i pla?ate bez poreza u državi u kojoj kupujete, PDV se zara?unava prilikom uvoza u HR.
Što se carine ti?e, pa carinu na EU proizvode ili uvoz iz EU zemalja nismo ni do sada pla?ali, samo PDV!

E da, što se duhana ti?e tu je druga pri?a jer duhani sadrže trošarinu pa svaka zemlja ima svoj obra?un duhanskoh proizvoda!

Rip Kirby

• Opatija
    Žuti zubi
  • 676
  • alijas "El Grinta"
« Odgovori #4 u: 12. Lipnja 2013, 14:54 »
Po nekom EU zakonu kojeg bi se trebali i mi držati, sve što je kupljeno u EU i plačen porez u toj državi kod uvoza se ne bi trebao zaračunavati ponovno i naš PDV. Na svu robu koju kupujete kao pravna osoba i plačate bez poreza u državi u kojoj kupujete, PDV se zaračunava prilikom uvoza u HR.
Što se carine tiče, pa carinu na EU proizvode ili uvoz iz EU zemalja nismo ni do sada plačali, samo PDV!

E da, što se duhana tiče tu je druga priča jer duhani sadrže trošarinu pa svaka zemlja ima svoj obračun duhanskoh proizvoda!

Pa šta to znači da će paketi iz EU zemalja opet ić kroz carinu?
A pješke nema granica pa ni carine, dotegliš doma ša oćeš...?
...znao sam ja da je ta priča sa EU patka koju smo popušili!
"Djeca će vam moć studirat na stranim sveučilištima." Je, mož mislit, koi do sada, ona koja su imala para...

rodjo

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.406
  • Briar block maker
« Odgovori #5 u: 12. Lipnja 2013, 14:57 »
Prvo, mi ulazimo u EU,a ne u Šengen, znači granice su tu dok ne uđemo u Šengen. Što se carina tiče sve zemlje EU-a imaju carine, pa roba koja se uvozi moram proći evidenciju radi obračuna PDV-a. Ja bi prvi potpiso da si sam carinim robu i prijavim PDV-a kolko mi paše :1: :1: :1:

Rip Kirby

• Opatija
    Žuti zubi
  • 676
  • alijas "El Grinta"
« Odgovori #6 u: 12. Lipnja 2013, 15:30 »
Prvo, mi ulazimo u EU,a ne u Šengen, znači granice su tu dok ne uđemo u Šengen. Što se carina tiče sve zemlje EU-a imaju carine, pa roba koja se uvozi moram proći evidenciju radi obračuna PDV-a. Ja bi prvi potpiso da si sam carinim robu i prijavim PDV-a kolko mi paše :1: :1: :1:

...znači niÅ¡ta se ne mijenja 1.7.?? Znao sam da će bit neka jebada!!  A kad ćemo u taj Å engen?

rodjo

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.406
  • Briar block maker
« Odgovori #7 u: 12. Lipnja 2013, 15:34 »
Pa ja mislim do 2015. ali mijenja se dosta toga, ne znam kakve si promijene očekivao. Recimo ako ćeš kupovati robu koja je iz EU, npr. tehničku robu ili sl. ne smiju ti obračunati PDV ako si ga platio u nekoj od zemalja EU, a tamo je PDV puno manji, a i roba je jeftinija, pa ko voli nek kupuje vani.

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
« Odgovori #8 u: 12. Lipnja 2013, 20:00 »
Mozda bi nam Grega mogao iz prve ruke napisati kako stoje stvari s narucivanjem duhana i lula iz EU.
It took Frog Morton four years to perfect this unique blend which is full and yet mild. It is his proudest achievement.

Rip Kirby

• Opatija
    Žuti zubi
  • 676
  • alijas "El Grinta"
« Odgovori #9 u: 12. Lipnja 2013, 21:08 »
Pa ja mislim do 2015. ali mijenja se dosta toga, ne znam kakve si promijene očekivao. Recimo ako ćeš kupovati robu koja je iz EU, npr. tehničku robu ili sl. ne smiju ti obračunati PDV ako si ga platio u nekoj od zemalja EU, a tamo je PDV puno manji, a i roba je jeftinija, pa ko voli nek kupuje vani.

...je a do tamo ću letjet koptica! Pa ja do Zg neidem jer za troškove puta mogu kupit doooobru lulu.

spori

• Rijeka
    Oblak dima
  • 1.869
« Odgovori #10 u: 12. Lipnja 2013, 21:09 »
Da se malo uključim sa nekim svojim saznanjima. Neki dan sam bio sa par privatnika koji su mi rekli da trošarine nestaju ali da će takav vid poreza ostati ali da će ga naplaćivati "carina" ???
Sporost je vrlina.

Rip Kirby

• Opatija
    Žuti zubi
  • 676
  • alijas "El Grinta"
« Odgovori #11 u: 12. Lipnja 2013, 21:11 »
Da se malo uključim sa nekim svojim saznanjima. Neki dan sam bio sa par privatnika koji su mi rekli da trošarine nestaju ali da će takav vid poreza ostati ali da će ga naplaćivati "carina" ???

Boli tebe, ti do Zg ideš skuterom na kavu! :90:

Cigara

• Slovenija
  • *
    Odlikaš
  • 3.060
« Odgovori #12 u: 12. Lipnja 2013, 22:10 »
Evo me! :)
Ako kupujete nešto sa druge zemlje, platite normalnu cijenu sa PDV i to je to. Ako imate firmu u Cro, onda vam recimo Austrijanac NE računa njihov PDV, znači platite samo 81% cijene i to je to. Roba vam dođe u Cro sad dal čete je staviti u troškove ili ne, vaša je stvar, nitko neče znat, da ste nešto kupili.

Kod duhana i alkohola je drugačija priča, postoji limiti ali opet nitko vam neče otvarati paketa, ili vas pretražiti na granici, tako da možete poručit kaj god hočete.
Tako da što se toga tiće, će bit puno bolje.

A što se tiče USA, nadam se, da se za vas neće niš promijeniti, imate carinu, kakvu imate i to je to.
It's good sportsmanship to not pick up lost golf balls while they are still rolling.--Mark Twain

rodjo

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.406
  • Briar block maker
« Odgovori #13 u: 12. Lipnja 2013, 23:50 »

Ne kužim, pa i sad ih naplačuje carina. Sve državne dadžbine kako one got glasile obračunavaju se na carini, samo ih uplačuješ u druge svrhe i korisnike, zvali s oni trošarine, carine, posebni porezi prirezi tak sve jedno.

Kova

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.903
« Odgovori #14 u: 13. Lipnja 2013, 12:55 »
"Nakon 01. srpnja 2013. godine, robna razmjena domaće robe između osoba u različitima članicama EU neće se smatrati uvozom te neće biti predmet carinskih procedura i nadzora. Međutim, pitanje obračuna i naplate poreza na dodanu vrijednost (PDV-a) ostaje i dalje, a više informacija o tome može dati Porezna uprava (www.porezna-uprava.hr)."
Mislim da sam izvukao ono najbitnije...
A za sve ostalo:
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/za-sto-cete-nakon-1-srpnja-placati-pdv-i-carinu---290441.html
"When anger rises, think of the consequences."
-Confucius