Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Mjenjanje i prilagodba u korištenju lule.

spori

• Rijeka
    Oblak dima
  • 1.869
Mjenjanje i prilagodba u korištenju lule.
« u: 05. Siječnja 2015, 18:16 »
Znam iz iskustva sa druženja da svatko od nas ima svoje duhane koje preferira kao što svatko od nas drugačije puni , pripaljuje ili čisti lulu. od samog početka druženja sa lulom mješao sam duhane i toj praksi sam ostao vjeran. Isto tako od samih početaka nakon završetka pušenja lule istu odmah čistim. Znam mnoge koji rade drugačije. I samo punjenje lule imao sam najprije po sistemu da stavim trećinu lagano drugu jače i na zadnju trećinu najače nabijenu. Poslije sam imao praksu da stavim duhan u lulu i jako je nabijem a nešto slično i sada koristim. E što se tiče vlažnosti duhana tu sam svašta probao i koliko mi je poznato jedini volim pušiti jako vlažan duhan. Neki otvore kutiju i puste da prođe određeni broj dana prije korištenja. Neki duhan prosuše itd. Meni je najdraža otvorena kutija duhana koju odmah zamješam i odmah konzumiram. Na početku sam imao velikih problema sa paljenjem vlažnog duhana. Postepeno sam shvatio da paljenje mora biti intezivnije i da se tamperom mora samo doticati duhan a nikako pretiskati. Kad se stvori tanki sloj pepela na vrhu najčešće više nije potrebno pripaljivati. Pušenje vlažnog duhana mi donosi profinjeniji okus u odnosu na duhane koji su manje vlažni ili suhi. Tako napunjena lula puno duže gori i osobno imam puno veći užitak.
Na početku sam pušio lule sa i bez filtera dok sada koristim isključivo lule sa 9 mm filterom.
Evo ovako sam se ja prilagođavao luli interesiraju me vaša prilagođavanja.
Sporost je vrlina.

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
Odg: Mjenjanje i prilagodba u korištenju lule.
« Odgovori #1 u: 05. Siječnja 2015, 18:38 »
Pa Deane, evo da ti pravo kazem, mislim da kad se radi o ovoj temi, ona "sto ljudi, sto cudi"...bi bila najadekvatnija. Meni osobno vlazan duhan nije stvar za kojom ludim, ali ako se nema drugi opet dobro...
Npr. vecina SG koje sam otvorio bili su vlazni, pa sam pribjegao triku da ih otvorim pa malo osusim, ili ih pomijesam s ostacima suhog. A sto se tice pusenja, i to je vrlo osobno. Na koncu, kad se stekne odredjena praksa, cini mi se da svatko, pusi i koristi tokom pusenja svoj nacin, mozda da tog uopce nije svijestan, i naravno svoj ritam... :61:

spori

• Rijeka
    Oblak dima
  • 1.869
« Odgovori #2 u: 06. Siječnja 2015, 12:47 »
Zato sam i htio da vidim razlike jer upravo to sa vlažnim duhanom ne znam nikoga ko to preferira kao ja.
Sporost je vrlina.

Dawor

Žuti zubi
  • 532
« Odgovori #3 u: 07. Siječnja 2015, 18:20 »
Meni se isto sviÄ‘a vlažan duhan iako ne prevlažan da se često gasi. Lulu punim nekak po osječaju, nezamaram se ako ju napunim iz dva puta ili iz pet puta, i tampam dok ne dobijem odgovarajuću "gustoču". A čišćenje, lulu koju zovem "radnom lulom",  jer ju imam u zubima kad neÅ¡to radim, nju čistim odmah (jer ju ionako nepazim previÅ¡e, već je sva ofucana) dok onu koju baÅ¡ volim tu čekam da pepeo popije vlagu i obično ju čistim nakon Å¡to se ohladi pa čak i drugi dan.

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #4 u: 09. Siječnja 2015, 10:24 »
Nisam ljubitelj prevlažnog duhana kojeg često moram pripaljivati pa tako uvijek prosušim duhan ako je tek otvorena limenka. Možda to ima veze i s time što zaista rijetko uhvatim vremena za zapaliti lulu i limenke mi stoje jako dugo vremena otvorene pa uvijek imam presuhe duhane koje uredno prije pušenja moram vlažiti da bih uopće mogao guštati u njima. Ono što je razlika u odnosu na kad sam tek počeo s lulom je taj osječaj koji se razvije, više uopće ne pazim kako punim lulu, samo natrpam u nju i uvijek mi je jednako natisnuta. No uvijek mi je drago vidjeti kako drugi imaju svoje male rituale prilikom punjenja lule i koliko pažnje pridaju tome.
Keep it simple!

gstaraz

• Rijeka
  • **
    Peče me jezik
  • 111
« Odgovori #5 u: 25. Kolovoza 2015, 23:37 »
Vlažan duhan meni nikako ne leži... pušim dosta sporo, pa kad je vlažan mi se pre često gasi.

Inače, nemam pojma kako punim... kako kada ?!?

- posolim duhana u lulu koliko stane i lagano ga malim prstom gurnem da legne na dno lule (ne stiščem skoro ništa)
- poslije naguram duhana do vrha u par puta, i ni tu ja mislim da ne stiščem gotovo ništa... (težina prsta recimo)

Imam osječaj da je duhan pri vrhu lule sabijeniji, ali eto, ne bi se kladio :)

U nekih 50% slučajeva lulu pripaljujem jedno 2-3 puta, a u preostalih 50% izgori do kraja iz prve...
Često mi se desi, kad se baš zaželim pušenja da zdimim lulu bez onog tzv. predpaljenja; jednostavno zaboravim na taj dio rituala; i nije da sam osjetio baš neku razliku...

Cigara

• Slovenija
  • *
    Odlikaš
  • 3.060
« Odgovori #6 u: 29. Kolovoza 2015, 22:15 »
Ja imam često otvorenih 10 limenka tako da mi dosta traje. počinjem dimit još kad je vlažan ali mi najbolje proradi poslije tjedan dana kad se malo osuši. Pošto dimim skoro samo flakove imam problema kad pušim cut, nikad dosta jako ne napunim :). Mislim da je vrijeme da otvorim koji Elizabethan mix.
It's good sportsmanship to not pick up lost golf balls while they are still rolling.--Mark Twain

Cigara

• Slovenija
  • *
    Odlikaš
  • 3.060
« Odgovori #7 u: 30. Kolovoza 2015, 09:54 »
Par puta mi se desilo i obrnuto, da me prve dvije, tri lule oborile s nogu a kasnije nije bilo to više to. Upravo dimim friško otvoren Germain's Brown Flake i nešto najbolje mi je. Nadam se, da će tak kroz cijelu limenku ali malo sumnjam :)
It's good sportsmanship to not pick up lost golf balls while they are still rolling.--Mark Twain

Dinko

• Zagreb
  • *
    Oblak dima
  • 1.108
« Odgovori #8 u: 16. Prosinca 2015, 14:52 »
Ček, imaš 10 limenki otvorenih? Da li su svih 10 od istog duhana? :2:
Polonius:
Though this be madness, yet there is method in it.

Gillette

• *
    Bijeli zubi
  • 30
« Odgovori #9 u: 24. Prosinca 2015, 19:33 »
napisaću nešto pod rizikom da (kao potpuno nov lulaš) ispadnem smešan, jer je možda to notorna stvar..ali evo da podelim jedno zapažanje, pa će neko već ili potvrditi ili..

:)

dakle, primetio sam da duvan ima sasvim različit ukus u zavisnosti od toga da li usnik (valjda se tako zove?) držim na samom početku, i samim tim puštam da mi dim dolazi u kontakt sa vrhom jezika - ili - zavučem skroz dublje i sa strane, maltene do kutnjaka, te dim dolazi odmah ispod jezika, bliže grlu

Ovaj drugi način mi ne mnogo prijatniji, dim je ukusniji (verovatno zbog receptora koji se tu i nalaze, ne bih tačno znao..)

baš me interesuje mišljenje iskusnijih u vezi sa ovim