Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Moja nova GLINENA lula

senka

• *
    Oblak dima
  • 1.350
Moja nova GLINENA lula
« u: 22. Siječnja 2015, 13:05 »
Nisam se pohvalila jos od ljetos sa novom glinenom lulom. Dobila sam ju na poklon. Autor je neki gospodin iz okolice Sinja, ali ne znam nista vise od toga.  :1: :61:

Beyond Ideas Of Right Doing and Wrong Doing There Is A Field, I'll Meet You There - Rumi

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
Odg: Moja nova GLINENA lula
« Odgovori #1 u: 22. Siječnja 2015, 13:32 »
Zgodno! Kako se pusi? Moje iskustvo s glinenim lulama nije bilo bas naj...cini mi se odlican suvenir, a kao pusacki predmet, hm, moglo bi se reci stvar proslosti.  :61:

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #2 u: 22. Siječnja 2015, 15:45 »
Odlicna Senka!! Taj gospodin se zove Ivan Delaš, iz mjesta Zelova kraj Sinja je. Nedavno je počeo raditi glinene lule kako su se oduvijek radili u Zelovu, pokušavajuči od zaborava očuvati ovaj drevni suvenir njegovog kraja.
U Noći muzeja će biti u etnografskom muzeju gdje će držati radionicu izrade glinenih lula koje će se po prigodnim cijenama moći i kupiti. Po onome što sam čuo o tome kako radi, biti će ovo iznimno zanimljiva radionica.

http://alpedunavjadran.hrt.hr/emisija/08-05-2013/zelovo-glina-za-lule-drvo-za-kamise-rera-za-dusu/

http://www.slobodnadalmacija.hr/Mozaik/tabid/80/articleType/ArticleView/articleId/218317/Default.aspx

Možda je i tvoja lula iz kalupa izrađenog 1801. godine :1:
« Zadnja izmjena: 22. Siječnja 2015, 15:48 od Dotter »
Keep it simple!

Boka

• DE
    Žuti zubi
  • 703
  • Tko puÅ¡i, dobar je u duÅ¡i.
« Odgovori #3 u: 22. Siječnja 2015, 17:25 »
Zanimljivo izgleda. Nisam nikad puÅ¡io, ali rado bih probao i to. Valjda ću imati priliku naletjeti na tog tipa kad budem tamo na izložbi.  :14:

senka

• *
    Oblak dima
  • 1.350
« Odgovori #4 u: 22. Siječnja 2015, 17:38 »
Nisam probala dimiti Sesa tako da ne znam. Ni sama nisam bila sigurna da li je to suvenir ili ozbiljna lula i kakvo je drvo usnik. Kolegica je rekla da je rastika (?). Mozda se jednom i odvazim.

Vidjet cemo na radionici kako to funkcionira i mozda dobijem i uputu za upotrebu lule. Dott mi moze prevoditi  :1:
U svakom slucaju je vrlo zanimljiva i drugacija.  :61:
Beyond Ideas Of Right Doing and Wrong Doing There Is A Field, I'll Meet You There - Rumi

spori

• Rijeka
    Oblak dima
  • 1.869
« Odgovori #5 u: 22. Siječnja 2015, 17:44 »
Imam jednu glinenu koju sam dobio na poklon i služi mi isključivo kao ukras.
Dotter postao si prava enciklopedija kad su lule u pitanju, svaka čast.
Sporost je vrlina.

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
« Odgovori #6 u: 22. Siječnja 2015, 18:44 »
Nisam probala dimiti Sesa tako da ne znam. Ni sama nisam bila sigurna da li je to suvenir ili ozbiljna lula i kakvo je drvo usnik. Kolegica je rekla da je rastika (?). Mozda se jednom i odvazim.

Vidjet cemo na radionici kako to funkcionira i mozda dobijem i uputu za upotrebu lule. Dott mi moze prevoditi  :1:
U svakom slucaju je vrlo zanimljiva i drugacija.  :61:
Usnik je pretpostavljam od raseljke, ovdje se koristila grancica amarene. Rastika je koliko mi je poznato vrsta crnog kupusa koji se rijetko uzgaja, moza zbog gorcine, ali je odlican. Moje iskustvo pusenja glinene lule...sto reci, daje metalan okus duhanu, koji sasvim dominira. Ne vjerujem da ih se treba upusavati, iz jednostavnog razloga sto jednom pune kondenzata nisu za drugo nego za kos. Imam jedan suvenir iz ulaza u cresku lucicu. Covjek koji ga je izronio rekao mi je da je ulaz pun glinenih lula koje su mornari jednom stigli u luku jednostavno bacali u more i kupovali nove. :61:

senka

• *
    Oblak dima
  • 1.350
« Odgovori #7 u: 22. Siječnja 2015, 22:40 »
onda mozda ipak necu dimiti iz nje, neka ostane suvenir...  :61:

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #8 u: 22. Siječnja 2015, 23:46 »
Ja imam tri glinene lulice u kolekciji, par puta sam zapalio jednu od njih. Iskustvo je bilo grozno... Nema tu uljepsavanja dima, upijanja viska, nicega. Ono sto gori - to dobijas u usta. Vruce, jako, ostro. Mozda su ove drugacije jer imaju drvene usnike, moje su cijele glinene. Negdje sam procitao da su Zelovske lule bile jedne od cjenjenijih u svijetu. Volio bih probati u svakom slucaju.
Keep it simple!

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
« Odgovori #9 u: 23. Siječnja 2015, 00:21 »
Ne vjerujem da drveni usnik igra neku ulogu, mozda amarena daje malo "drvene" nijanse, ali upravo tako, dolazi "ostro"...U svakom slucaju moze se probati, jedno pusenje je nece unistiti...

senka

• *
    Oblak dima
  • 1.350
Odg:
« Odgovori #10 u: 23. Siječnja 2015, 09:18 »
Onda cu javiti moje iskustvo kad se odvazim. Morat cu ocito pazljivo izabrati vrstu duhana za dimiti

Cigara

• Slovenija
  • *
    Odlikaš
  • 3.060
« Odgovori #11 u: 26. Siječnja 2015, 19:34 »
Čestitke, odlično izgleda!
Ja sam samo jednom palio glinenu ali je bila vrlo kratka... ne kužim kako može bit takva razlika između materijala, recimo meer i glina a potpuno drugačije dime...
It's good sportsmanship to not pick up lost golf balls while they are still rolling.--Mark Twain