Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Novi zakon

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
Novi zakon
« u: 01. Ožujka 2015, 17:30 »
Evo jedne vazne novosti za kupce, a bogami i prodavace on-line. Prekjucer sam bio kod Bollita, pa mi je izmedju ostalog ispricao tu novost. Naime, nakon sto je jedan njemacki kupac bio nezadovoljan kupljenom lulom on-line
odlucio ju je vratiti, i naravno, trazio je nazad svoj novac. Radi se o nepusenoj luli, dakle, nije ju "konzumirao.
Dobio je parnicu, pa je izmedju ostalog prodavac morao platiti i postanske troskove. Nisam pitao detalje, ali radi se o slijedecem: nisi zadovoljan kupljenom lulom, u "stvarnosti" to je nesto drugo od fotki ili zbog nekog drugog motiva ti ne stima, mozes vratiti lulu, plus prodavac ti je duzan platiti postanske troskove! Koje ce to konzekvence imati sto se tice prodaje lula on-line ne znam. Uz to jos jedan detalj, "Dunhill" se ogradjuje od bilo kakvog oblika prodaje lula s markom "Dunhill" na e-bayu, pa zato be-carefull! Ako netko nesto zna vise o ovom zakonu...bilo bi "cool"da se nadopuni!  :61:

Karlo

• Zadar
    Opečen mi jezik
  • 499
Odg: Novi zakon
« Odgovori #1 u: 01. Ožujka 2015, 21:24 »
To je Direktiva Europskog parlamenta i vijeća o pravima potrošača iz 2011.

Kad kupuješ preko interneta, imaš pravo u roku od 14 dana obavijestiti prodavača da želiš vratiti kupljenu robu. Ne trebaš niti objašnjavati prodavaču zašto si se predomislio.

Nakon toga, u roku od 14 dana trebaš vratiti kupljenu robu. Ako prodavač traži da ti platiš trošak slanja, šalješ o svom trošku. Ako prodavač ne zatraži da ti platiš trošak slanja, prodavač ti plaća trošak povrata robe.

Prodavač ti mora vratiti novac u roku od 14 dana otkad si ga obavijestio da odustaješ od kupovine. Eventualno, može pričekati s povratom novca dok ne dobije vraćenu robu natrag.

Naravno, to vrijedi kada su i prodavač i kupac iz EU.

Cijeli tekst Direktive, hrvatska verzija, vidi ovdje: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/PDF/?uri=CELEX:32011L0083&rid=1
Sve detalje o "pravu odustajanja", odnosno povratu robe kupljene preko interneta vidi od članka 9 do 16 (kupovina preko interneta je "ugovor na daljinu").
« Zadnja izmjena: 01. Ožujka 2015, 21:29 od mariooo »

mariv.photo

• Matulji
    Opečen mi jezik
  • 389
« Odgovori #2 u: 01. Ožujka 2015, 21:28 »
Hvala na objašnjenju i linku.

Karlo

• Zadar
    Opečen mi jezik
  • 499
« Odgovori #3 u: 01. Ožujka 2015, 21:37 »
Ako si prodavač, obrati pažnju i na ovo:

Ako trgovac potrošaču nije pružio informaciju o pravu
odustajanja
kako se propisuje točkom (h) članka 6. stavka 1.,
rok za odustajanje istječe 12 mjeseci od kraja prvobitnog roka
za odustajanje, kako je određen u skladu s člankom 9. stavkom 2.

spori

• Rijeka
    Oblak dima
  • 1.869
« Odgovori #4 u: 02. Ožujka 2015, 12:31 »
Odličan podatak. Pozvat ću se na njega i vratiti Sesi stare lule a za iste tražiti nove.  :68:
Sporost je vrlina.

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #5 u: 02. Ožujka 2015, 13:19 »
Dobro je znati ove članke i točno kako ide zakon, hvala momci!
Keep it simple!

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
« Odgovori #6 u: 02. Ožujka 2015, 16:32 »
Nisam produbio argument, ali mislim da se radi o necem drugom. Naravno, bilo bi mi cudno da za sve ovo Bollito ne zna, obzirom da prodaje lule on-line vec godinama. Kako bilo gore navedeni podaci su dragocijeni.  :1:

Karlo

• Zadar
    Opečen mi jezik
  • 499
« Odgovori #7 u: 02. Ožujka 2015, 18:12 »
Odličan podatak. Pozvat ću se na njega i vratiti Sesi stare lule a za iste tražiti nove.  :68:

Naravno. Samo ih prvo moraš od-pušiti.
Naime, ne možeš vratiti lulu koju je "pomiješana s drugim elementima od kojih se ne može odvojiti".

Nije ovo zamišljeno da možeš mijenjati staro za novo, nego za slučajeve da od nekoga naručiš Sesinu lulu, a on ti pošalje istočnonjemački real briar.
« Zadnja izmjena: 02. Ožujka 2015, 18:54 od mariooo »

Karlo

• Zadar
    Opečen mi jezik
  • 499
« Odgovori #8 u: 02. Ožujka 2015, 18:19 »
Nisam produbio argument, ali mislim da se radi o necem drugom. Naravno, bilo bi mi cudno da za sve ovo Bollito ne zna

OK. Nisi dao puno detalja. Spominješ parnicu, a ne vjerujem da bi neki iskusan on-line prodavač išao na sud u slučaju kojeg ne može dobiti. Vjerojatno je konkretni slučaj kompliciraniji.

Ali ono što si u prvom postu rekao, to stoji. Ako kupac nije zadovoljan isporučenom robom, ima ju pravo vratiti i dobiti novac natrag.

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
« Odgovori #9 u: 02. Ožujka 2015, 18:23 »
Odličan podatak. Pozvat ću se na njega i vratiti Sesi stare lule a za iste tražiti nove.  :68:
Ne isplati ti se Deane! Zamijeniti fino upusene lule za nove? Tko je to vidio! :68:

rodjo

• Zagreb
  • *
    Lulaš prve klase
  • 2.406
  • Briar block maker
« Odgovori #10 u: 02. Ožujka 2015, 18:24 »
Branko, ko da je on to upušivao, natrpo duvana i udri :68: :68: :68:

mariv.photo

• Matulji
    Opečen mi jezik
  • 389
« Odgovori #11 u: 02. Ožujka 2015, 20:52 »
Ne isplati ti se Deane! Zamijeniti fino upusene lule za nove? Tko je to vidio! :68:

:68: :68: :68:

spori

• Rijeka
    Oblak dima
  • 1.869
« Odgovori #12 u: 03. Ožujka 2015, 08:49 »

I da znaÅ¡ da je istina. Ali ono Å¡to ne znaÅ¡ je to da mi je to sam Branko preporučio.  :1:
Sporost je vrlina.

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
« Odgovori #13 u: 03. Ožujka 2015, 12:23 »

I da znaÅ¡ da je istina. Ali ono Å¡to ne znaÅ¡ je to da mi je to sam Branko preporučio.  :1:

Sta jes'. jes'! :1: