Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Novi Piperson (Piperson 2.0)

Karlo

• Zadar
    Opečen mi jezik
  • 499
Novi Piperson (Piperson 2.0)
« u: 01. Rujna 2015, 11:48 »
Evo tebi, lulaška zajednico, novog Pipersona!
Nakon podosta uloženog truda i vremena.

Što se tiče truda, tko nije nikada radio web site ove veličine, ne zna koliko truda treba uložiti u to, a tko zna - zna.
Izradom web stranica bavim se iz hobija, ne zbog koristi. Kao što je nekome gušt uzeti komad drva i uživa gledajući kako u njegovim rukama od tog komada drva polako nastaje lula, tako je meni gušt otvoriti Notepad++ i uživati gledati kako od praznog ekrana sa svakim otipkanim tagom polako nastaje web site.
Znam da je glupo od mene što sam se toga prihvatio, ali nije mi žao.

Što se tiče vremena, od početka sam bio svjestan da od svega ovoga neću imati nikakve (materijalne) koristi (no dobro... nadam se da će mi neki forumaš platiti pivo kad se sretnemo) i da ću samo uludo trošiti vrijeme i novac.
Stoga sam se, po sistemu kol'ko para tol'ko muzike, trudio raditi što sporije. Onda "kad mi dođe", a ne kao obavezu. Zato je toliko potrajalo.

Da ne duljim, evo što je novoga:

Web site piperson.org

Izgled
Dizajn je potpuno nov. Upotrijebio sam RWD. Za one koji ne znaju što je "responsive web design", stvar je u tome da se izgled stranice mijenja i prilagođava ekranu na kojem se prikazuje. Dakle, stranice se mogu pregledavati na računalu, tabletu ili smartphoneu.
Kako bih si olakšao život, nisam radio sve od nule nego sam upotrijebio dizajn kojeg sam radio za jedan drugi site. Nije baš najprikladniji ovom tipu sajta, ali što je tu je.
I opet, da si olakšam, koristio sam istu "zemljanu" paletu boja kao na starom Pipersonu, i iste ili prerađene elemente dizajna sa starog Pipersona.

Sadržaj
Sav stari sadržaj je zadržan (i dopunjen!), ali potpuno drugačije organiziran i prezentiran. Stari forumaši su i tako već odavno pročitali sve što ih je zanimalo, pa im je svejedno. A vjerujem da će se novajlije lakše orijentirati.
A ima i novog sadržaja.

Backend
Znam da nikoga nije briga, ali da spomenem i ovo.
Stari Piperson je bio pogonjen Wordpressom. Wordpress sam maknuo i stranice su statične.
Za Wordpressom nema potrebe jer nemam namjeru često dodavati nove članke.
Također, više vjerujem vlastitom kodu nego tuđem. Iskusio sam već kako je kad otkrijem da mi je site desetak dana down zbog neke greške u (tuđem) kodu, pa treba tražiti po Wordpressu i proširenjima gdje je greška.
A i ne moram se bojati spambota i botova koji tumaraju webom i hakiraju WP sajtove.

Forum piperson.org

Izgled
Tema je potpuno nova. Po meni, preglednija je i ugodnija od stare.
Opet, upotrijebio sam RWD tako da se može koristiti na računalu, tabletu ili smartphoneu.
Temu sam modificirao tako da bar približno odgovara dizajnu sajta. Dizajn sajta i tema foruma su potpuno različiti i nemaju nikakve veze jedno s drugim, tako da nisam ni pokušavao dobiti identičan izgled.
Znam da nitko ne voli promjene i da će neki ultimativno zahtijevati stari dizajn ili zauvijek napuštaju forum, ali pružite priliku ovom dizajnu. Nakon 4-5 dolazaka na forum, nećete se ni sjećati da je forum nekada izgledao drugačije.
Namjeravao sam ostaviti i staru temu, pa nek bira tko što hoće, ali nije kompatibilna s ovom verzijom foruma.

Sadržaj
Svi stari postovi i korisnički računi su zadržani.
Dodao sam Kalendar. Imate ga gore u izborniku. Forumaši sa tri lule (ili više) pod avatarom mogu dodavati događaje, npr. datum, vrijeme i mjesto lulaških susreta. Ako korištenje kalendara neće zaživjeti, maknut ću ga.
Manja reorganizacija podforuma, neke teme su premještene.

Backend
Forum je ažuriran na najnoviju stabilnu verziju 2.0.10 (bilo je 1.1.20).
Za administratora foruma, nova verzija donosi velika poboljšanja i dosta novosti.
Koliko sam primijetio, mislim da obični korisnici neće primijetiti bitne promjene. Osim što se postovi sada formatiraju u WYSIWYG načinu i postoji "Brzi odgovor".

Mogući problemi
Site sam istestirao, istina, na uređajima koje ne posjedujem i na prestarim browserima samo letimično i uklonio (skoro sve) uočene greške. Moguće je da su mi neke greške promakle, pa ću zato ovo nazvati "beta verzijom" :2:
Prvobitno sam namjeravao napisati: "Ne štedite sa pohvalama, a kritike zadržite za sebe" :2: no ipak, uočite li negdje neku grešku, ili vam se nešto učini kao greška - javite!

Ako imate neki prijedlog za poboljšanje - opet se javite.
Pratit ću komentare, primjedbe i sugestije pa popraviti ono što ne radi dobro i dodati ono što nedostaje. Naravno, ako nije previše zahtjevno :2:

Ako ste voljni nekako pridonijeti, spisateljskim ili programerskim radom - i opet se javite.

McKurilj

• Osijek
    Čuvar državnog pečata
  • 4.247
    • Piperson
Odg: Novi Piperson (Piperson 2.0)
« Odgovori #1 u: 01. Rujna 2015, 13:19 »
Samo ću reći da se vidi da je Piperson otišao u prave ruke! Drago mi je da je projekt i dalje živi! Svaka čast novome vlasniku na trudu i vidnim poboljšanjima sajta i foruma! Hvala!!!!
It took Frog Morton four years to perfect this unique blend which is full and yet mild. It is his proudest achievement.

gstaraz

• Rijeka
  • **
    Peče me jezik
  • 111
« Odgovori #2 u: 01. Rujna 2015, 17:46 »
Na prvu mi izgleda jako ugodno oku... hvala na trudu  :molim:

Cigara

• Slovenija
  • *
    Odlikaš
  • 3.060
« Odgovori #3 u: 01. Rujna 2015, 18:00 »
Svaka čast!! Ako se vidimo na druženju, častim i više nego jednu :)
It's good sportsmanship to not pick up lost golf balls while they are still rolling.--Mark Twain

spori

• Rijeka
    Oblak dima
  • 1.869
« Odgovori #4 u: 01. Rujna 2015, 18:13 »
Bravo meštre za uloženi trud. Na druženju častim pivom koliko god ga možeš popiti.
Sporost je vrlina.

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
« Odgovori #5 u: 01. Rujna 2015, 18:36 »
Super izgleda, svaka cast na ulozenom trudu, isplatilo se, a vjerujem da nakon nekoliko odgledavanja nece biti problema naviknuti se na novi dizajn! :1:

jaky1

• Zagreb
  • *
    Peče me jezik
  • 256
« Odgovori #6 u: 01. Rujna 2015, 21:37 »
Svaka cast Karlo!!! Buduci se najcesce prijavim preko moba,puno mi je lakse nego prije.Ja castim Zmajskim pivom...ko nije probao,nek mu bude zao!

mariv.photo

• Matulji
    Opečen mi jezik
  • 389
« Odgovori #7 u: 01. Rujna 2015, 21:45 »
Woooow!

Ovo je fenomenalno! Bravo!

Ivan Drago

• Karlovac
  • *
    Bijeli zubi
  • 42
« Odgovori #8 u: 15. Rujna 2015, 09:46 »
Svaka čast na trudu. Super izgleda i pregledno je..

Dinko

• Zagreb
  • *
    Oblak dima
  • 1.108
« Odgovori #9 u: 05. Listopada 2015, 11:33 »
Forum je odličan svaka čast!  :67: :67:!
Polonius:
Though this be madness, yet there is method in it.

pipeclubsi

• Slovenija
    Opečen mi jezik
  • 372
« Odgovori #10 u: 11. Listopada 2015, 13:20 »
Puno hvala na trudu, izgleda i funkcionira odlično.
~~~ Aleš iz Maribora ~~~

Karlo

• Zadar
    Opečen mi jezik
  • 499
« Odgovori #11 u: 11. Listopada 2015, 14:42 »
Zahvaljujem svima Å¡to ste dobro prihvatili promjene.  :2:

Moderator sam na jednom forumu koji je nakon modernizacije izgubio dosta najaktivnijih članova, pa sam se stvarno bojao da će se i ovdje neki starosjedioci pobuniti kad im netko mijenja ono na što su navikli.

Sad mi je palo na pamet da nisam ni na koji način obilježio prvu mjesečnicu novog Pipersona.
Kad malo razmislim, i bolje da nisam. "Proslava prve mjesečnice" mi zvuči malo... hm, čudno  :30:

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
« Odgovori #12 u: 11. Listopada 2015, 18:21 »
 :88:Znaci da je forum plodan kad se obiljezava "mjesecnica"! :88:

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #13 u: 11. Listopada 2015, 21:18 »
Nemamo se sto buniti, stvarno si odlican posao napravio! Svaka cast!
Keep it simple!

jaky1

• Zagreb
  • *
    Peče me jezik
  • 256
« Odgovori #14 u: 12. Listopada 2015, 00:39 »
Kako Sesa kaze: forum je plodan tj plodonosan!!!!
Ne sekiraj se,sve funkcionira za 5!!!!
Nemogu se pozaliti ni na mob verziju!!!
Svaka cast!