Evo tebi, lulaška zajednico, novog Pipersona!
Nakon podosta uloženog truda i vremena.
Å to se tiÄe truda, tko nije nikada radio web site ove veliÄine, ne zna koliko truda treba uložiti u to, a tko zna - zna.
Izradom web stranica bavim se iz hobija, ne zbog koristi. Kao što je nekome gušt uzeti komad drva i uživa gledajući kako u njegovim rukama od tog komada drva polako nastaje lula, tako je meni gušt otvoriti Notepad++ i uživati gledati kako od praznog ekrana sa svakim otipkanim tagom polako nastaje web site.
Znam da je glupo od mene što sam se toga prihvatio, ali nije mi žao.
Å to se tiÄe vremena, od poÄetka sam bio svjestan da od svega ovoga neću imati nikakve (materijalne) koristi (no dobro... nadam se da će mi neki forumaÅ¡ platiti pivo kad se sretnemo) i da ću samo uludo troÅ¡iti vrijeme i novac.
Stoga sam se, po sistemu kol'ko para tol'ko muzike, trudio raditi što sporije. Onda "kad mi dođe", a ne kao obavezu. Zato je toliko potrajalo.
Da ne duljim, evo što je novoga:
Web site piperson.orgIzgledDizajn je potpuno nov. Upotrijebio sam RWD. Za one koji ne znaju Å¡to je "responsive web design", stvar je u tome da se izgled stranice mijenja i prilagoÄ‘ava ekranu na kojem se prikazuje. Dakle, stranice se mogu pregledavati na raÄunalu, tabletu ili smartphoneu.
Kako bih si olakšao život, nisam radio sve od nule nego sam upotrijebio dizajn kojeg sam radio za jedan drugi site. Nije baš najprikladniji ovom tipu sajta, ali što je tu je.
I opet, da si olakšam, koristio sam istu "zemljanu" paletu boja kao na starom Pipersonu, i iste ili prerađene elemente dizajna sa starog Pipersona.
SadržajSav stari sadržaj je zadržan (i dopunjen!), ali potpuno drugaÄije organiziran i prezentiran. Stari forumaÅ¡i su i tako već odavno proÄitali sve Å¡to ih je zanimalo, pa im je svejedno. A vjerujem da će se novajlije lakÅ¡e orijentirati.
A ima i novog sadržaja.
BackendZnam da nikoga nije briga, ali da spomenem i ovo.
Stari Piperson je bio pogonjen Wordpressom. Wordpress sam maknuo i stranice su statiÄne.
Za Wordpressom nema potrebe jer nemam namjeru Äesto dodavati nove Älanke.
Također, više vjerujem vlastitom kodu nego tuđem. Iskusio sam već kako je kad otkrijem da mi je site desetak dana down zbog neke greške u (tuđem) kodu, pa treba tražiti po Wordpressu i proširenjima gdje je greška.
A i ne moram se bojati spambota i botova koji tumaraju webom i hakiraju WP sajtove.
Forum piperson.orgIzgledTema je potpuno nova. Po meni, preglednija je i ugodnija od stare.
Opet, upotrijebio sam RWD tako da se može koristiti na raÄunalu, tabletu ili smartphoneu.
Temu sam modificirao tako da bar približno odgovara dizajnu sajta. Dizajn sajta i tema foruma su potpuno razliÄiti i nemaju nikakve veze jedno s drugim, tako da nisam ni pokuÅ¡avao dobiti identiÄan izgled.
Znam da nitko ne voli promjene i da će neki ultimativno zahtijevati stari dizajn ili zauvijek napuÅ¡taju forum, ali pružite priliku ovom dizajnu. Nakon 4-5 dolazaka na forum, nećete se ni sjećati da je forum nekada izgledao drugaÄije.
Namjeravao sam ostaviti i staru temu, pa nek bira tko što hoće, ali nije kompatibilna s ovom verzijom foruma.
SadržajSvi stari postovi i korisniÄki raÄuni su zadržani.
Dodao sam Kalendar. Imate ga gore u izborniku. Forumaši sa tri lule (ili više) pod avatarom mogu dodavati događaje, npr. datum, vrijeme i mjesto lulaških susreta. Ako korištenje kalendara neće zaživjeti, maknut ću ga.
Manja reorganizacija podforuma, neke teme su premještene.
BackendForum je ažuriran na najnoviju stabilnu verziju 2.0.10 (bilo je 1.1.20).
Za administratora foruma, nova verzija donosi velika poboljšanja i dosta novosti.
Koliko sam primijetio, mislim da obiÄni korisnici neće primijetiti bitne promjene. Osim Å¡to se postovi sada formatiraju u WYSIWYG naÄinu i postoji "Brzi odgovor".
Mogući problemiSite sam istestirao, istina, na ureÄ‘ajima koje ne posjedujem i na prestarim browserima samo letimiÄno i uklonio (skoro sve) uoÄene greÅ¡ke. Moguće je da su mi neke greÅ¡ke promakle, pa ću zato ovo nazvati "beta verzijom"

Prvobitno sam namjeravao napisati: "Ne štedite sa pohvalama, a kritike zadržite za sebe"

no ipak, uoÄite li negdje neku greÅ¡ku, ili vam se neÅ¡to uÄini kao greÅ¡ka - javite!
Ako imate neki prijedlog za poboljšanje - opet se javite.
Pratit ću komentare, primjedbe i sugestije pa popraviti ono što ne radi dobro i dodati ono što nedostaje. Naravno, ako nije previše zahtjevno

Ako ste voljni nekako pridonijeti, spisateljskim ili programerskim radom - i opet se javite.