NovogodiÅ¡nje blagdane obiÄno provodim u ÄŒeÅ¡koj.
Ovaj tekst sam pisao na drugom forumu prije godinu dana, pa rekoh ajde neka bude i ovdje...
Nije ni putopis, ni reportaža, ni analiza, nego eto, neka moja zapažanja sa putovanja u Češku.Vidim da imamo temu "Gdje kupiti u Pragu", pa evo i lulaškog izvješća iz Plzenja (Plzeň).
U povijesnom centru Praga sam bio samo jednom. Sve je to lijepo, vrijedi vidjeti, ali nije mi se svidjela prevelika gužva, nepregledna rijeka turista (nije Äudno da samo grad Prag zaraÄ‘uje od turizma viÅ¡e nego cijela Hrvatska, a mi umiÅ¡ljamo da smo turistiÄka velesila), a pronalazak mjesta za parkiranje je nemoguća misija.
U Pragu sam kasnije bio još dva puta, ali nisam imao živaca ići do centra.
Plzenj je manji grad, veliÄine Splita, i puno ugodniji.
Istina, nemaju Hrad, Orloj, Karlův most... ali ima se i ovdje što vidjeti i posjetiti.
Grad na Äetiri rijeke, koje se spajaju u petu, jedan od najvećih gotiÄkih gradskih trgova na svijetu, s katedralom sa viÅ¡e od 100 m visokim tornjem, za uskrÅ¡njih i božićnih blagdana (druge blagdane nisam ovdje provodio) na trgu je veliki sajam sa tradicionalnim ÄeÅ¡kim proizvodima i jelima. Ispod centra mjesta je "povijesno podzemlje", viÅ¡e od 20 km podzemnih hodnika (ulaz blizu Trga). Za djecu su na Trgu muzej lutaka i muzej ÄudoviÅ¡ta. Za odrasle, u blizini je pivarski muzej. Upravo ovdje je izmiÅ¡ljeno pils pivo (većina danaÅ¡njih piva, Pilsen je njemaÄki naziv za Plzenj). U Plzeňskom Prazdroju (Pilsner Urquell) može se razgledati proizvodnja piva i, naravno, degustirati ga. Ne daleko od najužeg centra je Å kodin muzej (Plzenjak Emil Å koda je upravo ovdje otvorio svoju tvornicu), Velika sinagoga (po veliÄini treća na svijetu), najveća pivnica na svijetu... Oko grada ima viÅ¡e srednjovjekovnih dvoraca i parkova prirode. I da ne nabrajam dalje sve Å¡to pristojan grad ove veliÄine ima (Patton Memorial, Techmania Science Center, Arboretum Sofronka, ZOO, Dinopark...).
I sve to jeftinije nego u Pragu i bez gužve.
Ne može se spomenuti Plzenj, a da se ne spomene pivo.
Treba znati da ÄŒesi udio alkohola u pivu ne izražavaju u postocima nego u stupnjevima. Ima Hrvata koji to ne znaju pa po povratku u domovinu priÄaju kako su u ÄŒeÅ¡koj pili pivo sa 12 posto alkohola. A to je, u stvari, 12 stupnjeva, a ne 12 posto. ÄŒeÅ¡ka piva, većina onoga Å¡to se u ÄŒeÅ¡koj popije (10°-12°), su zapravo slabija od hrvatskih, imaju manje alkohola od, recimo, KarlovaÄkog ili Ožujskog. To je dobra vijest, jer to znaÄi da možeÅ¡ popiti viÅ¡e piva prije nego se naroljaÅ¡ do besvijesti.
Svejedno, ne treba pokuÅ¡avati pratiti ÄŒehe u ispijanju piva. U ÄŒeÅ¡koj je na snazi zakon o 0,0 promila u prometu (jedna od rijetkih zemalja u Europi s tako strogim zakonom) i ÄŒesi ga se savjesno pridržavaju - ne piju kad voze. No naveÄer, u hospodi (birtiji) mogu ispiti enormne koliÄine piva. U ÄeÅ¡kom druÅ¡tvu treba zabuÅ¡avati i ispijati manje gutljaje od druÅ¡tva, osobito pri kraju krigle jer konobarica Äim vidi praznu kriglu na stolu, bez pitanja donosi novu. Svejedno, ako si meÄ‘u ÄŒesima u hospodi, teÅ¡ko ćeÅ¡ izaÄi van a da ne ispijeÅ¡ bar Äetiri litre piva, ma koliko sramežljivo pijuckao.
Paljenje lule u hospodi neće izazvati sablazan ili ÄuÄ‘enje, ali redovito se Äuje pitanje "Jel' to Amphora?".
U vrijeme komunizma, ÄŒesi su imali na raspolaganju iskljuÄivo domaće, ogavne duhane, poput Tarasa Buljbe (valjda neÅ¡to u rangu naÅ¡e Banatske ruže). Rijetki Clan i Amphora su bili pojam kvalitete, pa je i dan-danas ljudima koji ne puÅ¡e lule ostalo u svijesti da je Amphora jedini nesmrdljivi duhan za lulu.
InaÄe, u ÄŒeÅ¡koj je dopuÅ¡teno puÅ¡enje u birtijama i restoranima, iako se godinama vode ogorÄene rasprave o tome treba li zabraniti puÅ¡enje u restoranima. Ali je zato zabranjeno puÅ¡enje na autobusnim stajaliÅ¡tima, i to ne samo formalno, nego stvarno policija naplaćuju kazne.
Meni, primitivnom južnjaku, nije baÅ¡ jasna ta logika po kojoj je OK u restoranu dimiti pod nosom nepuÅ¡aÄu koji upravo jede, a kažnjava se puÅ¡enje na ulici, na otvorenom, ako je u blizini ploÄa na kojoj piÅ¡e "autobusová zastávka".
Å to se tiÄe općeg stanja lulaÅ¡tva, dovoljno je spomenuti da u ÄŒeÅ¡koj postoji viÅ¡e od 30 registriranih klubova lulaÅ¡a.
Istina, u Plzenju nijedan, ali plzenjski lulaši se već 30 godina neformalno sastaju na istom mjestu u isto vrijeme.
Previše sam se raspisao, pa moram skratiti, da ne dosađujem previše.
Uglavnom, ako neki lulaÅ¡ kojim Äudom zaluta pa umjesto Praga posjeti Plzenj, mjesto koje obavezno mora posjetiti je
Ráj kuřáků (Raj puÅ¡aÄa) u Americkoj, treća ulica južno od Trga Republike (NámÄ›stà Republiky, glavni trg kojeg sam spominjao prije). Imaju najbolju ponudu u gradu, oko 150 vrsti duhana za lulu. I najviÅ¡e cijene.
Da ne opisujem previše, ovdje se može vidjeti
ponudu duhana (klikni) i
ponudu lula i lulaškog pribora (klikni) (jeftinije serije Jirsi mogu se dobiti već za 220 kuna. 1 HRK = 3,60 CZK, dakle, cijene dijeli sa 3,6), a na slikama se vidi lulaški dio trgovine:

Kad idem u centar grada, ja obiÄno parkiram u garaži preko puta Plzeň Plaze gdje su prva tri sata parkiranja besplatna. U Plzeň Plazi, odmah na ulazu, je
Don Pealo.
Orijentirani su prvenstveno na vino i cigare. Tko je na cigarama, neka obavezno posjeti. Nikad nisam vidio tako veliku ponudu cigara na jednom mjestu. A šta ćeš, kad seljak dođe u grad, lako ga impresionirati.
Ponuda duhana za lulu nije baš velika, ali je dobra. Ovdje imaju najjeftinije Dunhillove i Petersonove duhane u gradu. Recimo EMP, 965 i Nightcap su po 330 kruna (92 kn). A imaju još i neke Tilburije, Borkum Riffove i, naravno, Krakonošovu smjesu. Imaju i Stanislawove lule po 550 kruna (150 kun).
Kat niže je
Geco. Oni imaju samo Mac Barenove duhane. Konkretno, 4 vrste 7seas, 4 vrste Choicea i 5 vrsti Mixturea. Geco ima najjeftiniji puÅ¡aÄki pribor, poput ÄeÅ¡kog alata, koji se, naravno, ovdje ne zove ÄeÅ¡ki alat, a imaju i jeftine BPK lule.
Geco ima desetak trgovina u gradu, po većim trgovaÄkim centrima, no u svima ima viÅ¡e-manje istu ponudu. Imaju, recimo, trafiku i u Kauflandu koji je joÅ¡ bliže centru (prva dva sata parkiranja besplatna).
Za škrte lulaše, najjeftiniji duhan u gradu, kojeg sam našao, ima trafika kod Hornbacha. Mislim da se zove
Tovaco, uglavnom, imaju veliki natpis Tabak, tako da nemoš falit.
Naravno, ponuda nije bogznaÅ¡to: Alsbo, Skandinavik, Stanwell i Captain Black. Sveskupa 10-15 vrsti duhana. Ali su najjeftiniji. Nisam toÄno zapamtio cijenu, ali vrećica Alsboa sa gratis pakiranjem ÄistaÄa, koÅ¡ta nekih 130-140 kruna (manje od 40 kuna).
To bi bilo to. Ima joÅ¡ trgovina koje prodaju duhan za lulu, no ovo Å¡to sam naveo je dovoljno da se potroÅ¡i puno viÅ¡e novÄanih sredstava od planiranog.
Zanimljivost: obišao sam možda petnaestak trgovina sa duhanom za lulu, ali jedino u Ráju kuřáků sam nabasao na Balkan Latakiu (nema je u ponudi na webu). Zadnji put kad sam bio, uzeo sam sve što su imali (nisu imali puno).
Češki lulaški humor: "Pušenje ozbiljno oštećuje duhan" i "Pušenje uzrokuje dim"

Edit, skoro Äetiri godine kasnije: Nastavak priÄe:
O ÄeÅ¡koj proizvodnji lula i duhana