Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Knjige/enciklopedije o lulama i duhanima

The Dude

Opečen mi jezik
  • 307
Knjige/enciklopedije o lulama i duhanima
« u: 17. Svibnja 2016, 01:40 »
Nisam neki ljubitelj knjige, ali ovo bi čital drage volje pa me zanima jel ima tko kakav link online za neku knjigu? Dali postoji knjiga ili enciklopedija o lulama ili općenito duhanu kod nas za kupiti?

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
Odg: Knjige/enciklopedije o lulama i duhanima
« Odgovori #1 u: 17. Svibnja 2016, 08:19 »
Kod nas, osim Karlove knjige, mislim da nema nista. Na smokingpipesu imas vrhunskih knjiga a preporucio bih ti PIPES - ARTISANS AND TRADEMARKS, BO NORDH, SCANDINAVIAN PIPEMAKERS, IN SEARCH OF A PIPE DREAM.. Mozda sam malo fulao imena, tipkam napamet a jutro je :)
Keep it simple!

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
« Odgovori #2 u: 17. Svibnja 2016, 12:24 »
Enciklopedijskog tipa imam dvije, Rolfa Rutzena i Jose Manuela Lopesa koja je znantno bogatije opremljena s nizom internetskih informacija...i jedna i druga su zanimljive, prva je mozda bolje napisana, a druga je "slikovitija".

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #3 u: 17. Svibnja 2016, 14:04 »
U ovoj drugoj je i nas majstor Sesa! Ako po nicem drugom onda je po tome bolja :)
Keep it simple!

Karlo

• Zadar
    Opečen mi jezik
  • 499
« Odgovori #4 u: 17. Svibnja 2016, 14:52 »
Što se tiče PDF-ova, od literature na hrvatskom (i srpskom) ima ono što je na http://piperson.org/download/

Od tiskanih knjiga koje se mogu kupiti, postoji samo jedna: "Moj najbolji priručnik o pušenju lula za početnike, a može i za one koji to više nisu" (tko li izmisli takav naslov :) ). Vidi na http://www.gambiraza.com/lula/

Od novijih tiskanih publikacija, postoje još jedino katalozi izložbi:
Lule iz zbirka Dubrovačkih muzeja, Dubrovački muzeji, Arheološki muzej, Dubrovnik, 2011.
Kultura pušenja od tabua do tabua, Gliptoteka HAZU, Zagreb, 2012.
Lule i počeci duhanske industrije u Cetinskoj krajini, Muzej Cetinske krajine, Sinj, 2013.
Dim : priča o duhanu, Etnografski muzej, Zagreb 2015.

Od navedenog imam jedino katalog izložbe "Kultura pušenja od tabua do tabua" u PDF-u (194 stranice).
Može se skinuti ovdje: The Culture of Smoking
Rado bih imao i neki od preostalih kataloga, bilo u papiru, bilo u PDF-u, ali što je tu je.

Imam podosta knjiga u PDF-u na engleskom koje sam poskidao s weba, recimo ove:
The Art of Pipe Smoking, Carl Weber
All About Tobacco - Milton Sherman

Najbolja* mi je opširna (više od 750 stranica) i zanimljiva dvotomna enciklopedija "Tobacco in History and Culture" iz 2005.
* Najbolja mi je kao laiku, ovdaÅ¡nji forumski lulari se viÅ¡e zanimaju za drugačije, profesionalnije, Å¡tivo  :82:

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
« Odgovori #5 u: 17. Svibnja 2016, 16:07 »
U ovoj drugoj je i nas majstor Sesa! Ako po nicem drugom onda je po tome bolja :)
Ha, ha...sta jes', jes'...doduse ima samo moj site, ali i to je vec nesto.  :1:

Boka

• DE
    Žuti zubi
  • 703
  • Tko puÅ¡i, dobar je u duÅ¡i.
« Odgovori #6 u: 20. Listopada 2017, 17:24 »
Moram nadopuniti ovu rubriku jednim novitetom kojeg sam tek prije koji tjedan otkrio.
Radi se o knjizi (nažalost, zasad samo na njemačkom jeziku) Jörga Panniera, Dies ist kein Pfeifenbuch. Zur Philosophie des Pfeifenrauchens. U prijevodu: Ovo nije knjiga o luli. O filozofiji pušenja lule.

Naslov već sam donekle nagoviješta smjer ove knjige. Knjiga ne govori o tehničkim primjenama pušenja lule, ili primjerice o smjernicama za sam način pušenja. U tom smislu, naslov dobro naznačuje kako se ne radi o knjizi o luli. Podnaslov detaljnije usmjeruje sadržaj knjige. Filozofija i lulaštvo doista se već stoljećima prate ruku pod ruku. I upravo je to tematika. E sad... zanimalo me što se tu ima reći iz pera čovjeka koji jest filozof i ima ozbiljnu filozofsku karijeru. Zbog toga sam knjigu kupio više iz znatiželje s obzirom na teoretsko spajanje tema lulaštva i filozofije koja je i moje zvanje, a gotovo nimalo zbog toga što sam smatrao da bi se tu dalo nešto odveć ozbiljno i utemeljeno kazati.

Upravo je zbog toga moje oduševljenje bilo potpuno. Knjiga je podijeljena u 15. poglavlja uz literarne upute za produbljivanje tematike (za one koje bi zanimalo više). Već to čini je riznicom spoja lulaštva i filozofije koja je i više nego vrijedna za prave istraživače ovih tema.
Djelo je napisano pripovjedačkim stilom, dijelom dramski - u dijalogu, dijelom kao čisto pripovijedanje o lulaštvu i onim čime je okruženo, npr: lula i vrijeme; ili lula i ethos ili primjerice sreća; potom lula i neka velika filozofska pitanja, itd.

Knjiga je zapravo prepuna priča o pojedinim filozofima i njihovim iskustvima lulaštva, a da bi stvar bila zanimljivija, neprestano se nailazi na određenu dozu humora koji bi doista razumio svaki lulaš nepočetnik. Već sam razmišljao prevesti neke dijelove samo kako bih Vam iznio ponešto od svega, a što smatram simpatičnim, zanimljivim, ili vrijednim daljnjeg pripovijedanja. Nešto ću sigurno i prevesti pa ako budem ovdje ubacivao, prebacit ću čitavu temu u posebno poglavlje radi lakše preglednosti.

leonhardy

• Istra
  • **
    Peče me jezik
  • 143
  • život je lijep, sa lulom joÅ¡ ljepÅ¡i
    • bellarte
« Odgovori #7 u: 21. Listopada 2017, 17:53 »
S veseljem čekam/o prijevod..ja baratam njemačkim na.."varum žaba kaine dlake habe?" :82:

Karlo

• Zadar
    Opečen mi jezik
  • 499
« Odgovori #8 u: 21. Listopada 2017, 19:56 »
Zvuči zanimljivo. :)

senka

• *
    Oblak dima
  • 1.350
« Odgovori #9 u: 23. Listopada 2017, 16:24 »
svidja mi se na prvu... gdje si je kupio?
Beyond Ideas Of Right Doing and Wrong Doing There Is A Field, I'll Meet You There - Rumi

Boka

• DE
    Žuti zubi
  • 703
  • Tko puÅ¡i, dobar je u duÅ¡i.
« Odgovori #10 u: 23. Listopada 2017, 18:35 »
svidja mi se na prvu... gdje si je kupio?

Kupio sam ju na Amazonu, u Njemačkoj dakako. Regularna cijena je visokih 25,- EUR-a, ali tamo sam rabljenu (iako izgleda nije ni otvorena bila) uzeo za 15,- EUR.