Moram nadopuniti ovu rubriku jednim novitetom kojeg sam tek prije koji tjedan otkrio.
Radi se o knjizi (nažalost, zasad samo na njemaÄkom jeziku) Jörga Panniera, Dies ist kein Pfeifenbuch. Zur Philosophie des Pfeifenrauchens. U prijevodu: Ovo nije knjiga o luli. O filozofiji puÅ¡enja lule.
Naslov već sam donekle nagovijeÅ¡ta smjer ove knjige. Knjiga ne govori o tehniÄkim primjenama puÅ¡enja lule, ili primjerice o smjernicama za sam naÄin puÅ¡enja. U tom smislu, naslov dobro naznaÄuje kako se ne radi o knjizi o luli. Podnaslov detaljnije usmjeruje sadržaj knjige. Filozofija i lulaÅ¡tvo doista se već stoljećima prate ruku pod ruku. I upravo je to tematika. E sad... zanimalo me Å¡to se tu ima reći iz pera Äovjeka koji jest filozof i ima ozbiljnu filozofsku karijeru. Zbog toga sam knjigu kupio viÅ¡e iz znatiželje s obzirom na teoretsko spajanje tema lulaÅ¡tva i filozofije koja je i moje zvanje, a gotovo nimalo zbog toga Å¡to sam smatrao da bi se tu dalo neÅ¡to odveć ozbiljno i utemeljeno kazati.
Upravo je zbog toga moje oduÅ¡evljenje bilo potpuno. Knjiga je podijeljena u 15. poglavlja uz literarne upute za produbljivanje tematike (za one koje bi zanimalo viÅ¡e). Već to Äini je riznicom spoja lulaÅ¡tva i filozofije koja je i viÅ¡e nego vrijedna za prave istraživaÄe ovih tema.
Djelo je napisano pripovjedaÄkim stilom, dijelom dramski - u dijalogu, dijelom kao Äisto pripovijedanje o lulaÅ¡tvu i onim Äime je okruženo, npr: lula i vrijeme; ili lula i ethos ili primjerice sreća; potom lula i neka velika filozofska pitanja, itd.
Knjiga je zapravo prepuna priÄa o pojedinim filozofima i njihovim iskustvima lulaÅ¡tva, a da bi stvar bila zanimljivija, neprestano se nailazi na odreÄ‘enu dozu humora koji bi doista razumio svaki lulaÅ¡ nepoÄetnik. Već sam razmiÅ¡ljao prevesti neke dijelove samo kako bih Vam iznio poneÅ¡to od svega, a Å¡to smatram simpatiÄnim, zanimljivim, ili vrijednim daljnjeg pripovijedanja. NeÅ¡to ću sigurno i prevesti pa ako budem ovdje ubacivao, prebacit ću Äitavu temu u posebno poglavlje radi lakÅ¡e preglednosti.