Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Kupnja duhana u Hrvatskoj

Pavao

• Rijeka
  • *
    Bijeli zubi
  • 44
  • Lula je način života
    • HKTV
Kupnja duhana u Hrvatskoj
« u: 19. Lipnja 2016, 16:07 »
Vjerojatno je već slična tema obrađena na ovom forumu ali ja bih htio iz jednog drugog ugla ući u ovu materiju. Ja naime nabavljam duhan već gotovo 20 godina isključivo u Hrvatskoj. Rođeni sam Zagrepčanin ali već 25 godina živim u Rijeci a od nedavno sam i član kluba pušača lula koji se sastaje redovito subotom u kafiću iznad Toni auspuha pokraj grada Kastva.
Prve duhane za lulu kao i same lule nabavljao sam u Zagrebu u poznatoj trgovini u Masaryikovoj ulici pored Školske knjige. Oduševio sam se Petersonovim lulama te zatim počeo kupovati sve što je proizvodio Peterson pa i duhane. Nažalost već nekoliko godina te trgovine više nema a nisam još posjetio trgovinu u Frankopanskoj pa ne mogu reći kako je sada u Zagrebu, ali znam kako je u Rijeci.
U posljednje vrijeme imamo vrlo dobro opremljenu trgovinu na Korzu blizu MacDonaldsa te sam tamo otkrio odlične duhane MacConnwell i to četiri vrste: Red Virginia, Scotish blend, Oriental te Glen piper. Sve sam ih probao i stvarno mi se sviđaju jedni više drugi malo manje. U posljednje vrijeme od ostalih kupujem odličan MacBarenov Navy flake zbog jednostavnosti nošenja sa ostalom lulaškom opremom što zbog meni pravog otkrića kvalitete flake duhana.
No, sada ono najvažnije. Ovu temu sam pokrenuo zato što vidim da mnogi moji prijatelji lulaši u Rijeci nabavljaju duhan iz inozemstva preko raznih web shopova. Siguran sam da je izbor tamo puno bolji a mi lulaši smo poznati po tome da volimo isprobavati nove stvari. Ali kako mi potičemo i stimuliramo domaće trgovce da počinju nabavljati duhane za lulu i time nam pomognu oko nabavke ako sve kupujemo vani. Ne jednom mi se dogodilo da prodavačica uopće ne zna da ima kod sebe i duhan za lulu nego misli da je i to duhan za motanje cigareta.
Nas lulaša ima malo i trebali bi zajedno u akciju da i takva vrlo siromašna opskrba opstane te da nismo prisiljeni na kupnju u inozemstvu. Time na koncu konca pomažemo i vlastitu trgovačku mrežu koja se svodi na nekolicinu privatnih entuzijasta koji jedva preživljavaju. Prije nekoliko godina u Rijeci je otvorena savršena trgovina sa duhanima za lulu, lulama, cigarama, cigarillosima i ostalim pušačkim potrepštinama posebno za nas lulaše. Čak su čuvali duhane u posebno klimatiziranim ormarima i vitrinama. Nažalost to nije bilo dugog vijeka i sve je propalo. Pitam se nismo li i mi lulaši za to krivi. Malo smo tržište ali ako i mi koji pušimo lulu odustanemo od kupnje duhana u Hrvatskoj uskoro nećemo imati nikakav izbor. Gospodin Elvis Gambiraža u svojoj odličnoj knjizi o pušenju lula uzeo je podatke o prodaji duhana za lule u Hrvatskoj te uzeo prosjek od dvije do tri lule dnevno i došao do zaključka da nas lulaša u Hrvatskoj ima od 7000 do 10000 što je jako malo. Svojom potražnjom duhana za lule u Hrvatskoj natjerat ćemo uvoznike pogotovo Interflame za proširenje palete duhana za lulu tim više što duhani za lulu kod nas nisu ništa skuplji nego na web shopovima i u inozemstvu. Tu smo negdje. Oprostite na dužini ovog uvodnog posta i jedva čekam vaša razmišljanja na ovu temu.

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
Odg: Kupnja duhana u Hrvatskoj
« Odgovori #1 u: 19. Lipnja 2016, 16:39 »
Cini mi se da je stvar prije svega u cijeni. Isto se desava i ovdje u Italiji...Na stranu sto pusaca lule ima mnogo vise. Nameti na duhan su toliki da je za jednog prosjecnog pusaca, dakle dvije - tri lule dnevno, pusiti S. Gawithove duhane postalo luksuz. Limenka npr. Skiff mixtura je tri puta skuplja nego u Spanjolskoj. Naravno, ne preostaje nista drugo nego traziti "spanjolsku vezu"...

Pavao

• Rijeka
  • *
    Bijeli zubi
  • 44
  • Lula je način života
    • HKTV
« Odgovori #2 u: 19. Lipnja 2016, 16:56 »
Dragi Branko ti promatraš stvar iz perspektive Italije koja ima bezobrazno visoke namete na duhanske proizvode ali kod nas nije tako. Nedavno mi je naš prijatelj Ivan nabavio duhan McConnell - Mature čija limenka od 50 gr stoji oko 10 eura što je približno ista cijena kao i kod nas za duhane te klase. Dakle nije problem u cijeni nego u nečem drugom.
Možemo ovu temu proÅ¡iriti i sa mogućnošću da neki naÅ¡i poduzetni lulaÅ¡i otvore obrt za pravljenje mjeÅ¡avina hrvatskog porijekla isto kao Å¡to sam ja oduÅ¡evljen da postoje naÅ¡i ljudi koji prave odlične lule meÄ‘u kojima si i ti i koji su i vani poznati. ZaÅ¡to moramo uvijek cijeniti stranu proizvodnju i poduzetniÅ¡tvo a ne svoju? Engleska je stvorila brend raznih engleskih mjeÅ¡avina a da sav duhan za to nabavljaju iz uvoza. PoÅ¡tujmo  vlastitu pamet i inovativnost jer ju imamo.

sesapipes

Lulaš prve klase
  • 2.315
« Odgovori #3 u: 19. Lipnja 2016, 18:24 »
Je, slazem se...jedino ne znam kako stvar stoji sa zakonima u nas vezanim uz duhan i duhanske proizvode. Inace, zaboravio sam spomenuti da u Spanjolskoj kutija SG stoji oko 8 eura...

Karlo

• Zadar
    Opečen mi jezik
  • 499
« Odgovori #4 u: 19. Lipnja 2016, 18:36 »
Ja se držim onoga što Amerikanci kažu "Support your local tobacconist". :)
MB-ovi Plumcake, Scottish i Navy Flake su meni sasvim OK za svakodnevno puÅ¡enje, a ne mogu se online naručiti po nižoj cijeni. Kod onih koji imaju niže cijene duhana od nas (Srbija, BiH...), nema niÅ¡ta Å¡to bi vrijedilo nabaviti.  :nezna:
Skuplje duhane si i tako ne mogu priuštiti za svaki dan :nemase: pa zapalim po jednu lulu svakih par dana.

The Dude

Opečen mi jezik
  • 307
« Odgovori #5 u: 19. Lipnja 2016, 19:05 »
Smatram da kod nas ima solidnih duhana za one koje ne traže nešto special. Plumcake, Dark Twist, Virginia no1, Navy Flake, Original Choice, Stanwell Melange i Savinelli su sve odlični duhani. Prije je bilo i Petersona koji su top, jedino što nemamo nikakav izbor engleza i latakija, imamo Savinelli English Mixture koji je solidan englez, bilo je i Ashtona dvije vrste, ali ni njih više nema. Ima Mcconnella četiri vrste, probao sam Scottish blend i Glen Piper i to su odlični duhani, ali dosta skupi. Drugi duhani poput Borkum Riffa i sl. su ok kad nema ništa drugo.

Po meni Plumcake i Dark Twist su najbolji duhani kod nas i za 100 gr. nisu preskupi. Nažalost kod nas izbor duhana je vrlo mali naspram drugih europskih država, jedino kao što sam rekao fanovi engleza i latakije nemaju kaj pušiti.

Al uvijek će biti Clana kad se zaželite vratiti u dobra stara vremena kad nije bilo ničeg osim njega :82:

Pavao

• Rijeka
  • *
    Bijeli zubi
  • 44
  • Lula je način života
    • HKTV
« Odgovori #6 u: 19. Lipnja 2016, 19:24 »
Koliko ja znam McConnell- ovi duhani Oriental, Scotish blend imaju latakije ali dominira virginia. Ne slažem se s time da ljubitelji latakije nemaju što pušiti.

The Dude

Opečen mi jezik
  • 307
« Odgovori #7 u: 19. Lipnja 2016, 20:09 »
Koliko ja znam McConnell- ovi duhani Oriental, Scotish blend imaju latakije ali dominira virginia. Ne slažem se s time da ljubitelji latakije nemaju što pušiti.
Imaju latakiju, ali nedovoljno za zagrižene engleze :15:

Boka

• DE
    Žuti zubi
  • 703
  • Tko puÅ¡i, dobar je u duÅ¡i.
« Odgovori #8 u: 19. Lipnja 2016, 22:58 »
Ja sam odselio u Njemačku pa i potičem lokalne pipe-shopove, čak i online.  :6:
No šalu na stranu, u Bosni nikad nisam kupio kutiju duhana naprosto jer ga nisam našao. Jednom jesam, jednu jedinu piksu Vanilije, što ne pušim, u shopu koji se zove Tobacco shop. U Hrvatskoj sam u početku nabavljao, no kad jednom okusiš SG-ove duhane ili HU-ove, shvatiš koliko propuštaš samo jer držiš tezu da ćeš potaknuti domaće shopove ukoliko od njih uzimaš. Draže mi je uživati u dobrom i novom duhanu iz inozemstva, nego u pet vrsta koje se prodaju kod nas.

Ovu bi možda stvar moglo ispuniti jedino to da Gregu nagovorimo da kupuje po domaćim shopovima neko vrijeme i tako potakne uvoz duhana iz svijeta.  :68: :68: :68:

The Dude

Opečen mi jezik
  • 307
« Odgovori #9 u: 20. Lipnja 2016, 00:25 »
Ovu bi možda stvar moglo ispuniti jedino to da Gregu nagovorimo da kupuje po domaćim shopovima neko vrijeme i tako potakne uvoz duhana iz svijeta.  :68: :68: :68:
:68: :68: :68: :68: :68:

Karlo

• Zadar
    Opečen mi jezik
  • 499
« Odgovori #10 u: 20. Lipnja 2016, 12:10 »
Ok, što se tiče onoga "podržite lokalnog duhandžiju", nisam od onih koji pod svaku cijenu, pa i na vlastitu štetu, podržavaju neku ideju. Uostalom i ja dovučem bar kilogram duhana izvana, više u prtljažniku nego poštom.
Samo kažem da kod nas stanje i nije tako loše.

picipl

• Zagreb
  • *
    Bijeli zubi
  • 74
« Odgovori #11 u: 05. Listopada 2016, 18:21 »
Iako je tema pomalo stara, ipak izgleda da će kupnja duhana u HR biti sve jača jer EU web shopovi prestaju slati duhanske proizvode u Hrvatsku,
srećom pa volim Savinelli Cavendish, Peterson Luxury Blend, McBaren Navy flake, a nađe se i pokoja latakija i englez.
Nažalost Balkan ostaje Balkan, a država baÅ¡ ne daje poticaje za mlade blendere - jedino bi im uzela i duplo doprinosa.  :nezna:
Nebu dobro jel bude sigurno sve skuplje.
gušti su gušti

spori

• Rijeka
    Oblak dima
  • 1.869
« Odgovori #12 u: 05. Listopada 2016, 18:30 »
Iako je tema pomalo stara, ipak izgleda da će kupnja duhana u HR biti sve jača jer EU web shopovi prestaju slati duhanske proizvode u Hrvatsku,
srećom pa volim Savinelli Cavendish, Peterson Luxury Blend, McBaren Navy flake, a nađe se i pokoja latakija i englez.
Nažalost Balkan ostaje Balkan, a država baÅ¡ ne daje poticaje za mlade blendere - jedino bi im uzela i duplo doprinosa.  :nezna:
Nebu dobro jel bude sigurno sve skuplje.
Za mene to ne vrijedi. Ima pojedinih duhana koji imaju prolaznu ocjenu ali se definitivno ne mogu mjeriti sa duhanima koje nabavljam izvan lijepe naše.
Sporost je vrlina.

leonhardy

• Istra
  • **
    Peče me jezik
  • 143
  • život je lijep, sa lulom joÅ¡ ljepÅ¡i
    • bellarte
« Odgovori #13 u: 30. Svibnja 2017, 15:57 »
Kako je moj lulaški staž duuug nekih godinu dana mogu samo reci da duhane ugl.kupujem u RH...,ponešto stranih akvizicija preko prijatelja,poznanika ili rodbine koja mi ponesto dofuraju preko grane...
obzirom da duze vremena po Istri nisam mogao naći Navi flake od MB....pisao sam meil osobno u interflame..i gle čuda za par dana dobih obavjest  osobno od njihovog trg.putnika koji je zaduzen za područje...da su obskrbili pojedine trafike...kako navyjem tako,plumcakeom ..darktwistom  i ostalim klasikama iz njihove ponude...
njihov glavni partner na terenu su iNovine...no kako su u nekoj gabuli..poneke trafike imaju malu ili nikakvu ponudu pa su interflameovci nasli neke privatne trafike(govorim za Istru  za druga podrucja ne znam) s kojima posluju...
Uglavnom su orjentirani na aromatike tipa vanilija..sherry..i sl.uz dakako solidnu ponudu iz njihove linije..iako  ima nekih koje ne zastupaju kao 7seas...npr....no....po onoj latinskoj..de gustibus....

Boka

• DE
    Žuti zubi
  • 703
  • Tko puÅ¡i, dobar je u duÅ¡i.
« Odgovori #14 u: 31. Svibnja 2017, 01:20 »
Svakako vrijedna informacija za one u blizini. Mislim da je ovo dobar primjer kako i sami možemo utjecati na ponudu u svom okruženju... Na  tome bi trebalo raditi i dalje.  :lula11: