Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Pomoc? Pocetnica :)

b1a1k1i1

• *
    Bijeli zubi
  • 2
Pomoc? Pocetnica :)
« u: 13. Prosinca 2016, 00:24 »
Dugo mi je bila zelja da posedujem lulu, i skoro sam za rodjendan jednu i dobila  :2:
Probala sam da je upalim, medjutim, lula mi se brzo gasila i nije mi bilo lako da je uvlacim, iako u nju nisam nabijala duvan.
Treba pomenuti da nisam imala tamperi, ali cu ga svakako nabaviti sutra. Je l' to bio razlog za tesko povlacenje lule? Da li postoje neki saveti za ovakve stvari? Duvan je veoma kvalitetan, a i sama lula.
Pusac sam, tako da nemam ostalih mogucih problema.
Hvala svima!  :1:

Boka

• DE
    Žuti zubi
  • 703
  • Tko puÅ¡i, dobar je u duÅ¡i.
Odg: Pomoc? Pocetnica :)
« Odgovori #1 u: 13. Prosinca 2016, 01:57 »
Raduje me činjenica da ima i žena koje rado uživaju u ovome hobiju. DobrodoÅ¡la na  :piperson3:
Može biti mnogo razloga zašto je lulu bilo teško povlačiti, ne mislim da je zbog tampera, iako je tamper u svakom slučaju neizostavan dio pušenja lule. Moglo je dakako biti do toga da je duhan začepio lulu, bez obzira što nije bio nabijen. To se događa u onoj fazi dok još isprobavamo lulu i naprosto vučemo dim pretjerano, ne prateći njezin prirodni ritam. Opet, s druge strane to se može svakome dogoditi. Ja u tom slučaju pročistim vrat lule čistačem i onda ide kako treba. Lula će vam se gasiti uvijek. To nije samo do lule, nije ni samo do pušenja nego i do duhana. Lula više traži mir, samoću - i u tim trenucima manja je i vjerojatnost da će se gasiti budući da ste joj više posvećeni. Tada mirnije dišete, stvarate ritam, određenu melodiju i onda ona traje. Vjerujem da će to doći s vremenom i iskustvom.

Preporučujem vam da mnogo detaljnije o svemu istražite i forum budući da se o tim nekim početničkim koracima govori od početaka ove zajednice.  :lula14:

b1a1k1i1

• *
    Bijeli zubi
  • 2
« Odgovori #2 u: 13. Prosinca 2016, 10:41 »
Trudicu se da prodjem kroz veci deo foruma. Danas sam ponovo zapalila, i definitivno je bilo bolje ovog puta. Samo jos da se izvezbam, da bih lulu redje potpaljivala. Hvala puno svakako! :)

Karlo

• Zadar
    Opečen mi jezik
  • 499
« Odgovori #3 u: 13. Prosinca 2016, 15:43 »
Dobro došla :mase:
Drago mi je zbog iznenadnog velikog povećanja ženske populacije na forumu :1:

Tamper ti treba. Za prvu ruku mogu se koristiti neke improvizacije, ali kad tad će ti trebati pravi alat. Meni je najpraktičniji ovakav kakav se uz malo sreće može uloviti na e-bayu za dolar-dva, a može i obični jeftini češki alat. Samo da piše na njemu "made in czech republic", a ne one jadne kineske imitacije kakve se prodaju na e-bayu.

Ako ne povlačiš dim svakih par sekundi (što nije dobro), normalno je da se lula gasi. I najiskusniji rijetko uspijevaju popušiti lulu do kraja bez više pripaljivanja.
Ako duhan nije dovoljno jako sabijen, nemoguće je uopće postići da duhan dobro i postojano gori. Kažeš da nisi nabijala duhan - možda je upravo u tome problem. Probaj ga jače nabiti nakon što napuniš lulu do vrha. Pogledaj video "The Three Step Method" na stranici Punjenje lule

Razloga za teško povlačenje može biti više. Prvo što mi pada na pamet je...
Može biti duhan prejako ili preslabo sabijen. Pravilno punjenje lule je najveći problem za početnika.
Može komadić duhana upasti u prolaz u vratu lule ili prolaz može biti sužen katranom ako lula nije dobro očišćena. Ako je lula tek upaljena, može se rastaviti pa iglom lulaškog alata pročačkati. Ako je već zagrijana, bolje je alatom probiti rupu udozgo, uz rub žarnice do donjeg otvora.
Može biti problem u filteru ili stingeru (metalni komadić u usniku). Oni koji prelaze sa cigareta na lulu takve stvari samo smetaju.

Nadam se da ovo bar malo pomaže :2:
Moguće da je problem u lošem punjenju lule.