Opustite se uz lulu!
Piperson Smoking Pipe Lounge

Etnoforenzičari - Dozvola za pušenje

Karlo

• Zadar
    Opečen mi jezik
  • 499
Etnoforenzičari - Dozvola za pušenje
« u: 16. Siječnja 2017, 17:50 »
Za one koji nisu znali, a i ja sam slučajno saznao (ne gledam puno TV), nedjeljom iza 22:00 na HTV1 ide igrano-dokumentarna serija "Etnoforenzičari - Dozvola za pušenje", a dosadašnje epizode možete vidjeti na HRTi

Direktni linkovi i sadržaj:

Prva epizoda
agenti Lošo i Bedi kreću u istragu o razlozima i motivima uživanja duhana u Hrvata, tijekom prošlosti i sadašnjosti.
Već u 1. epizodi otkrit će kako svjetski trend neošamanističkih rituala - u kojima se duhan koristi zbog duhovnosti i zdravlja - postoji i u Hrvatskoj! Doznat će i da rigorozne kazne zbog pušenja u Europi postoje već u 17. stoljeću, no unatoč tome, pušenje je postalo i ostalo tradicijom. Primjerice, dan uoči Gospe od Loreta, u Primoštenu puše svi - čak i djeca! Doduše, kadulju.

Druga epizoda
Duhan je herba fiscalis, tj. fiskalizirana biljka. Europski su, naime, vlastodršci još prije nekoliko stoljeća shvatili da je duhan pametnije oporezivati nego li ga zabranjivati. Međutim, sve što se oporezuje odmah postaje i predmetom utaje ili šverca, pa se to dogodilo i s duhanom. I to je tema kojom će se u ovoj epizodi baviti etnoforenzičari, agenti Lošo i Bedi. Na putu istrage susret će se s legalnim proizvođačima duhana i njihovim problemima, s policijom, koja nastoji suzbiti crno duhansko tržište u Hrvatskoj, te s pravim, originalnim hercegovačkim švercerima!

Boka

• DE
    Žuti zubi
  • 703
  • Tko puÅ¡i, dobar je u duÅ¡i.
Odg: Etnoforenzičari - Dozvola za pušenje
« Odgovori #1 u: 16. Siječnja 2017, 19:12 »
Zanimljivo, hvala ti na informaciji, potražit ću to i pogledati.  :61:

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #2 u: 17. Siječnja 2017, 09:49 »
Pogledao sam obje epizode... Genijalna tema, super odrađen novinarski/istraživački dio posla ali sam koncept kako su zamislili i napravili emisije mi više spada u dječji program nego u kasne večernje sate...
Keep it simple!

Karlo

• Zadar
    Opečen mi jezik
  • 499
« Odgovori #3 u: 17. Siječnja 2017, 13:43 »
Dokumentaristički dio je stvarno dobar, zanimljiv i poučan. No oni dijelovi sa parodiranjem Bonda koji bi trebali biti zabavni i duhoviti, nisu ni zabavni ni duhoviti.

Da nije problem u temi (na TV se ne smije propagirati pušenje, zato ide kasno navečer i nije za mlađe od 15) zaista bi više spadao u dječji program.

Svejedno, ako se ignoriraju scene poput one kada mačetom reže dim u kafiću, i obrati pažnja na ono što govore njihovi sugovornici - zanimljivo. Pogotovo što je riječ o temi o kojoj se rijetko na TV govori ovako objektivno, bez osuđivanja.

<a href="https://www.youtube.com/watch?v=lABAqrpeBgA" target="_blank">https://www.youtube.com/watch?v=lABAqrpeBgA</a>

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #4 u: 17. Siječnja 2017, 17:31 »
Da, slažem se. Tema je uber zanimljiva i stvarno su si dali truda. Ona šverc ruta po Hercegovini, pa polja duhana u Virovitici, snimke s izložbe iz etnografskog (čak sam i ja u par kadrova:)))) ) i onda zaseru s onim "jel me netko tražio" humorom...
Keep it simple!

Karlo

• Zadar
    Opečen mi jezik
  • 499
« Odgovori #5 u: 18. Siječnja 2017, 10:08 »
(čak sam i ja u par kadrova:)))) )

Gle stvarno, uopće nisam skužio poznatu facu u pozadini, kada Delaš pokazuje svoje lule :)

Dotter

• Zagreb/Samobor
  • *
    Direktor svemira
  • 8.441
  • Pipe(smoker/maker)
    • Dotterpipes
« Odgovori #6 u: 18. Siječnja 2017, 12:01 »
Gle stvarno, uopće nisam skužio poznatu facu u pozadini, kada Delaš pokazuje svoje lule :)

Bio sam inkognito :))
Keep it simple!

Boka

• DE
    Žuti zubi
  • 703
« Odgovori #7 u: 18. Siječnja 2017, 18:49 »
Dotter, stari!
Samo je jedan stav prema tebi ispravan:
 :molim: :molim: :molim: :molim: :molim: :molim:

:67:  :68: :68: :68:

Karlo

• Zadar
    Opečen mi jezik
  • 499
« Odgovori #8 u: 22. Siječnja 2017, 10:31 »
Večeras u trećoj epizodi (u 22:18 na prvom programu) će biti riječ o pušenju lula.

Ponukan svime što je naučio u 2. epizodi, agent Lošo se na početku 3. epizode upušta u tehničko-poslovni eksperiment, koji, nažalost, neće završiti onako uspješno kako je planiran. Lošo stoga dospijeva u ustanovu za pohranu onih koji krše zakon, gdje nastavlja s istragom. Za to vrijeme agent Bedi svoj interes usmjerava prema tradiciji pušenja lula, koja je također dio hrvatskog kulturnog asortimana. Po izlasku iz ustanove, a shvaćajući da je pušenje opasno, agent Lošo da se nagovoriti od agenta Bedija da pokuša prijeći na lulu - navodno, manje štetan način pušenja...

Karlo

• Zadar
    Opečen mi jezik
  • 499
« Odgovori #9 u: 19. Veljače 2017, 10:02 »
Za one koje nije volja odgledati sve, evo dio o pušenju lula sa PipersonOrg Youtube kanala

<a href="https://www.youtube.com/watch?v=5mTQIj9Yl64" target="_blank">https://www.youtube.com/watch?v=5mTQIj9Yl64</a>

Boka

• DE
    Žuti zubi
  • 703
« Odgovori #10 u: 19. Veljače 2017, 10:34 »
Imamo i youtube channel? - Svaka čast admine!

Karlo

• Zadar
    Opečen mi jezik
  • 499
« Odgovori #11 u: 22. Veljače 2017, 10:13 »
Imamo svega, a što je najvažnije - dobrog admina :48: